LİKİDİTE nedir?
Likidite, cari piyasa değerinden kaybetmeden nakde dönüşme hızıdır.
Bir varlığın (kıymetin) likiditesinin yüksek olması onun alım-satımının cari piyasa fiyatından kaybetmeden hızla yapılabileceği anlamına gelir. Dolayısıyla cari piyasa değeri olgusu dikkate alınmadan tek başına nakde dönüşme hızı likidite tanımlaması için yeterli değildir. Zira herhangi bir varlık cari fiyatında indirime gidilmek suretiyle hızla nakde dönüşebilir.
Likidite esası finansal raporlamada dikkate alınır. Şöyle ki, finansal durum tablosunda (bilanço) varlıklar likiditesi en yüksek olandan başlayarak aşağıya doğru sıralanır ve raporlanır. Üst sıralarda raporlanan varlığın likiditesi alt sıralarda raporlanan varlığın likiditesinden yüksektir.
Piyasanın (örneğin hisse senedi piyasası gibi) likiditesinin fazlalaştığı ifadesi; piyasadaki varlıkların (örneğin hisse senetlerinin) cari fiyatlardan hızla satılabildiğini ortaya koyar.
Örnek 1: Değeri 400 bin Euro olan bir helikopter işletme sermayesi kredi talebine karşılık teminat gösteriliyor. Kreditör 400 bin Euro piyasa fiyatına sahip helikopterin teminat değerini muhtemelen çok daha aşağıda bir tutar olarak dikkate alacaktır. Çünkü temerrüt durumunda teminat altına alınmış helikopterin piyasada hızlıca satılarak nakde dönüşmesi muhtemelen cari piyasa değerinin önemsenecek düzeyde altında bir fiyattan gerçekleşecektir. (Düşük Likidite Durumu)
Örnek 2: Bir yatırımcı X hisse senedinde görece ağırlıklı bir pozisyon alıyor. X hisse senedinin işlem hacmi düşük ve cari fiyat olan 30 TL’den talep sınırlı. Yatırımcı acil nakde ihtiyaç duyduğunda X hisse senedi için piyasa fiyatından satış emri veriyor. Alış kademelerindeki sığ hacim itibariyle pozisyonunu 22 TL ortalama fiyattan satışla kapatıyor. (Düşük Likidite Durumu)
Örnek 3: Bir gerçek kişi araba almak istiyor. İki marka arasında kararsız kalıyor, tavsiyeler üzerine ikinci el satışı hızlı gerçekleşen markadan yana tercih kullanıyor. Bir yıl sonra nakde ihtiyacı oluyor ve arabasını satışa çıkarıyor. İkinci el piyasa fiyatını talep ederek ilana çıkıyor ve gerçekten pazarlık dahi olmaksızın makul bir cari fiyattan indirime gitmeden bir gün içerisinde aracını satarak varlığını nakde dönüştürüyor. (Yüksek Likidite Durumu)