Ne yazık ki geçtiğimiz yıl Eylül ayında yazdığım iki yazıda Getir’in ortakları için zor bir sürece girdiğini tartışmış ve girişimcilik dünyasında kapalı kapılar ardında tespit edilen değerlemelerin ne kadar uçucu olduğunu açıklamıştım.
Bugün geldiğimiz noktada Getir, onunla gurur duymamızı sağlayan uluslararası faaliyetlerinin çok önemli kısmını noktaladığını kurucusunun X paylaşımıyla duyurmuş oldu.
İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD pazarlarına veda etti Getir. Daha önceki yazımda da sıraladığım üzere sadece 8 yılda yatırımlar eliyle kasasına giren 1,8 milyar dolar ile küresel bir startup olma yolunda harcamalar yapan, agresif satın almalar ve pazarlama kampanyalarıyla büyümeye çalışan Getir’in geldiğimiz noktada “ana faaliyetini” küçülterek kabuğuna çekilmesi malumun ilanı oldu.
Bu süreç içerisinde şirket büyük ihtimalle pozitif nakit akışını yakalayamadı, dünyanın içinden geçtiği parasal bolluk döneminin de sona ermesiyle birlikte kendi faaliyetlerinden gelenle baş başa kaldı.
E haliyle o da yetmedi…
O arada N11’inden araç kiralamaya bence birbirinden tamamen kopuk ama belli ki yönetimi açısından bir resmin parçalarını içeren satın almalar yaptı. Finans tarafında ortaklıklara imza attı. Belki de o parçadan hala sağlıklı kalmayı başaran bir “spin off” yani yavru girişim çıkarma şansı olabilir.
Bana sorarsanız ise fotoğraf pek parlak değil… N11’in geleceğine dair de iddialar ortalıkta dolanıyor.
Malum, Getir halka açık değil. Haliyle parçaları kendimizin birleştirmekten başka çare yok.
Umuyoruz bir gün bütün şeffaflığıyla bu süreci bizzat yönetenlerden dinleme şansına sahip oluruz. Ama bir defa daha geldiğimiz nokta özellikle girişimciler açısından birkaç önemli derse işaret ediyor.
Bunlardan kuşkusuz ilki değerlemeler üzerinden yapılan şovların işinizi yönetirken size çok çok az fayda sağlayacağı gerçeği. Asıl olan çok çok çok büyümek değil, dalgalı sulara karşı da dayanabilecek operasyonel yapıya ve nakit akışına sahip olabilmek.
Bir diğeri de “nasıl olsa yatırımcı bulurum” bakış açısından hızla çıkarak büyük küçük fark etmez tüm kaynaklarınızı verimli kullanmaya çalışmak. Yoksa 1,8 milyar dolarınız da olsa günün sonunda bir şey değişmeyebiliyor.
Umarız ama küçülerek ama dönüşerek, Getir günün sonunda gerçekten değer yaratabileceği bir konumda uluslararası bayrak taşıyıcımız olmaya devam eder.