Doların ateşini Merkez Bankası bir günlüğüne bile olsa düşürmeye çalıştı. Peki yabancı yatırımcılar neden dolar alıyor. İşte dövizdeki artışın nedenleri ve beklentileri:
Türk Lirası geçen hafta ortasında yeniden şiddetlenen satış baskısıyla Dolar karşısında hızla değer kaybetmeye başladı ve bugün de Dolar/TL kuru 2,68 seviyesini aşarak rekor tazeleyince Merkez Bankası’ndan ‘ilave tedbirler gündemimizde’ açıklaması geldi.
Merkez Bankası gelecek hafta çarşamba günü düzenlenecek olan faiz toplantısında TL’deki değer kaybına karşı iki adımın konuşulacağını belirtti:
Döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirim
Türk lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artış
Yani Merkez Bankası bir yandan döviz faizlerini düşürerek piyasadaki döviz likiditesini artırmayı amaçlarken, diğer yandan da bankaların Merkez Bankası’nda tutmak zorunda oldukları kaynaklar karşılığında daha fazla faiz vererek, bankaları likidite konusunda rahatlatmaya çalışacak.
Bu ipuçlarının yanı sıra, Merkez Bankası gelecek hafta yapılacak toplantı için “Gerekli görülmesi halinde finansal piyasalardaki istikrarı destekleyici yönde ilave tedbirler de ele alınacaktır” dedi.
BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, Merkez Bankası’nın açıklaması için “Merkez Bankası bugün itibariyle içinde bulunduğumuz negatif ayrışmanın normal olmadığına karar vermiş olmalı ki, tedbir almaya başladı” dedi.
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert ise BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlarken Merkez Bankası’nın açıkladığı tedbirlerin piyasadaki döviz likiditesini artırmaya yönelik olduğunu söylese de ekliyor:
“Ancak ve ancak bunların hiçbiri döviz çıkışlarını durduracak şeyler değil. Bu nedenle TL’de bu açıklamalar sonrası gördüğümüz mini değer kazancı kalıcı olmayabilir” diyor.
Son satış dalgasının sebebi ne?
Türk Lirası dünyada Dolar karşısında Nisan ayının en çok değer kaybeden para birimi haline gelmiş durumda.
TL’nin üst üste değer kaybettiği işlem günü sayısı da bugünle birlikte yediye yükselmiş oldu.
Işık Ökte, TL’deki değer kaybının yabancıların açığa satışlarının yanı sıra Türkiye’deki birikim sahiplerinin TL cinsi mevduattan döviz cinsi mevduata yönelmesi olabileceğini ifade ediyor.
Tufan Cömert de çıkışların neredeyse tamamen yurtdışı kaynaklı olduğunu ifade ediyor.
Cömert, TL’deki zayıflamanın tahvil piyasasıyla da bağlantılı olabileceği görüşünde.
Elinde tahvil bulunduran yabancı satıcıların, karşılarında talep yetersizliği nedeniyle alıcı bulamadığını, bu yüzden de piyasada işlem hacminin çok düştüğünü belirten Cömert’e göre elinde Türk devlet tahvili bulunduran ancak bu tahvilleri satacak alıcı bulamayan yabancılar, Dolar alarak tahvil pozisyonunda oluşabilecek kaybı telafi etmeye çalışıyor olabilir.
Seçim etkisiSelahattin Demirtaş’ın Eş Başkanlığını yaptığı HDP’nin 7 Haziran’da barajı aşması halinde koalisyon hükümeti ihtimallerinin gündeme gelebileceği ifade ediliyor.Piyasa uzmanları yaklaşan 7 Haziran genel seçimlerinin de piyasada kendisini hissettirmeye başladığı görüşünde.
Tufan Cömert, “Seçim senaryoları arttıkça, belirsizlik de artacak. Bu durumda TL’de değer kaybı sürer. Kur daha düşük iken seçim öncesi ve hatta seçim sonrası tabloya göre 2,70 civarını göreceğini düşünüyordum. Ancak yükseliş çok hızlı gerçekleşti. Kısa vadede bir miktar rahatlama görebiliriz ama ana yön muhtemelen yukarı olmaya devam edecek. 3 civarı bir kur artık çok uzak değil” diyor.
Işık Ökte bu sabah yatırımcılarla paylaştığı piyasa notunda yabancıların olası koalisyon senaryolarını ciddi biçimde gündeme alarak fiyatlama yaptığını ve TL’nin koalisyon senaryoları nedeniyle değer kaybettiğini belirtiyor.
‘TL’de gerçekler algıdan daha olumlu’Dolar, Euro dahil diğer tüm para birimleri karşısında değerlenme trendinde.Londra merkezli yatırım bankası Renaissence Capital’ın Türk varlıkları birimi müdür Michael Harris ise TL’deki değer kaybının sanıldığı kadar olumsuz bir tabloya işaret etmediği görüşünde.
BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Harris, “Dolar, Türk Lirası karşısında rekor kırınca sanki büyük bir felaket senaryosu yaşanıyormuş gibi bir hava oluşuyor. Mevcut küresel ortamda Dolar/TL rekor kırmasaydı şaşırtıcı olurdu” diyor.
Euro/Dolar paritesinin 1,05’lere kadar gerilediğini hatırlatan Harris, ABD Doları’nın tüm dünyada değerlenme trendine girdiğini söylüyor.
Harris, TL’nin son dönemde diğer gelişen ülke paralarından daha fazla değer kaybetmesini ise şöyle yorumluyor:
“Türkiye’de ekonomi yönetimi Ocak ayından bu yana piyasaya en doğru mesajları vermedi. Seçimler öncesinde de ekonomik reformlara dair beklentiler azalmış durumda. Ancak bence Merkez Bankası’nın para politikası son derece yerinde ve reformların devam edeceğine dair bir sinyal gelmesi halinde TL’de toparlanma olabilir.”
Kaynak: BBC