15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ’ye finans sağlamada aracılık eden bine yakın bankacı görevden alındı. Hükümet 17-25 Aralık sonrası örgüt mensuplarına kredi açan bankacıları inceliyor
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının temizlenmesi için yürütülen operasyonlar finans sektörüne de sıçradı. Hükümet FETÖ’yle bağlantılı kişi ve şirketlere 17-25 Aralık sonrası kredi kullandırılan bankacıları mercek altına aldı. Emniyet ve istihbarat birimlerinin hazırladığı riskli isimler listesi dikkate alınarak bu tarihten sonra verilen bütün krediler tek tek inceleniyor. Özellikle kamu bankaları tarafından yurtdışına kaçan ya da tutuklu bulunanlara kullandırılan kredilerle ilgili inceleme sürüyor. İnceleme kapsamında kredilerin gerekli teminatların alınıp alınmadığı, kefillerinde bir sorun olup olmadığı ve faiz oranlarına ilişkin detaylı bir çalışmanın yürütüldüğü ifade ediliyor.
PARA AKTARDILAR
Bank Asya dışında bazı bankalardan da kullanılan bireysel, ticari kredilerin FETÖ bağlantılı şirketler üzerinden yurtdışına aktarıldığı belirlendi. Yürütülen soruşturmalar kapsamında kredi kullandırıldığı tarihte kişi ya da şirketin FETÖ’cü olduğuna dair herhangi bir bilgi bulunmuyorsa suçlama söz konusu olmuyor. Bankalara yönelik herhangi bir inceleme olmadığını belirten yetkililer, FETÖ mensubu olduğunu bile bile kredi veren, imzası bulunanların sorumlu tutulduğunu belirtiyor. Kamu bankalarında yapılan incelemelerde örgüte yakın özellikle memur olan çok sayıda ismin 17 Aralık sonrası kredi çekerek Bank Asya’ya para yatırdığı ortaya çıktı. İncelemelerde kamu bankalarından kredi çeken memurlar ile 17-25 Aralık 2013 tarihinden sonra Bank Asya’da hesap açtıranlar karşılaştırıldı. Yine hülle yöntemiyle arabasını satmış gibi göstererek kamu bankalarından kredi kullanan bazı isimlerin de taşıt kredisini örgütün elebaşı Fethullah Gülen’in talimatı üzerine Bank Asya’ya yatırdığı belirlendi. Kamu bankalarının yanı sıra özel finans kuruluşlarından para çekip Bank Asya’da hesap açtıran memurların ardından bunlara bilerek kredi veren bankacılar hakkında da işlem yapılıyor.
BİN KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, FETÖ ile mücadele noktasında adaletli davrandıklarını belirterek, örgüt mensubu kişi ve şirketlere kredi verenlerin de sorumluluk taşıdığını söylemişti. Canikli, bankaların değil kredide imzası bulunanların sorumlu olacağının altını çizmişti. Edinilen bilgiye göre, Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu gibi üst kurullar, finans kuruluşları ve bankalarda yapılan FETÖ operasyonlarında alınanların sayısı bine yaklaştı.
Kaynak: Sabah
İş Bankası GençBizzTech Projesi’nde Başvuru için Son Günler
Türkiye İş Bankası ve Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın, fen liselerinde eğitim gören öğrencilerin teknoloji ve bilim odaklı projeler geliştirmelerine olanak...