İstinaf mahkemelerine gerekli durumlarda alt heyetler kurarak çalışma yetkisi verilmesi için yasal düzenleme geliyor.
Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre istinaf mahkemelerinin alarm vermeye başladığı kaydediliyor. İstinaf mahkemeleriyle ilgili ilk düzenleme, 26 Eylül 2004 yılında çıkarılan yasayla getirildi. Mahkemelerin kuruluşu ise önce 2005’e ertelendi, ancak daha sonra da 12 yıl süreyle erteleme kararları alındı. İstinaf mahkemeleri, ancak 2016 yılında yedi mahkemeyle çalışmaya başlayabildi. Bu sayı daha sonra dokuza ve 11’e yükseltildi. İlerleyen yıllarda 15’e çıkarılması planlanan istinaf mahkemeleri, ilk yıllar büyük ölçüde Yargıtay’ın yükünü hafifletti. İstinaf mahkemelerindeki hukuk ve ceza dairelerine bugüne kadar yaklaşık 1.5 milyon dosya geldi ve bunların yaklaşık 1 milyonu kısa sürelerde karara bağlandı.
Son dönemdeki tıkanmaya yönelik artan şikâyetler neticesinde yasa değişikliği yapılması yönünde karar alındığı ifade ediliyor.
Adalet Bakanlığı bürokratları ile AKP’nin hukukçu kurmaylarının, Meclis’te bir araya gelerek düzenlemenin çerçevesi konusunda çalışma yaptığı kulislerden gelen ilk sızıntılar arasında.
AKP kurmayları, istinaf mahkemelerine gerekli durumlarda alt heyetler kurarak çalışma yetkisi verilmesi üzerinde dururken, heyet sayısının artırılmasıyla dosya yoğunluğunun azaltılacağı ve sürenin uzamasının önüne geçilebileceği kaydediliyor. Teknik çalışmanın tamamlanması durumunda yasa önerisinin Meclis seçim nedeniyle tatile girmeden önce gündeme getirilebileceği belirtiliyor.
Petlas’dan Sen benim kim olduğumu biliyor musun açıklaması:
Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Abdulkadir Özcan, Dubai-İstanbul seferini yapan Türk Hava Yolları (THY) uçağında yaşanan bir olayla gündeme geldi. Business...