Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kamu bankalarına sesleniyorum, kolaylaştırıcı olacaksınız. Dolayısıyla size kredi için başvuran esnafım olduğu zaman onlara imkanlarınız neye el veriyorsa, desteği vereceksiniz. Herhalde Ziraat Vakıfbank bu dediğimi duymuştur” uyarısının nedeni belli oldu.
Enflasyonun ciroları patlatmasıyla şirketler KOBİ tanımının dışında kaldı. KOBİ sayılmayan şirketler için finansman maliyetleri artınca bankalar kredi vermeyi bıraktı.
Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre son dönemde finansman maliyetleri en önemli sorunlardan biri olarak öne çıkarken, ekonomi yönetiminin reel sektöre oksijen sağlamak için attığı adımlar da sistemdeki tıkanıklığı açmaya yetmiyor. Son olarak Merkez Bankası’nın aldığı kararla, bankalar verecekleri yeni kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tahsis etmek zorunda bırakıldı.
ÜST SINIRA TAKILDI
Faizi yüzde 22.85’i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29.38’i aşan krediler için kredi tutarının yüzde 90’ı kadar menkul kıymet tahsis ediliyor. Düzenleme ile ticari kredilerde yüzde 30’u aşan faiz uygulaması da zorlaştırılmış oldu. Ancak bu kez de şirketler ‘KOBİ’ tanımına takıldı. Mart ayında KOBİ olmak için gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı veya mali bilanço limiti, 125 milyon TL’den 250 milyon TL’ye çıkartıldı.
Ancak enflasyon etkisinin ciroları yükseltmeye devam ettiğine dikkat çeken reel sektör temsilcileri, mali kriteri bu tutarın üzerinde kalan ve ihracat faaliyetleri olmayan birçok firmanın krediye erişimde ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtiyorlar. Bankaların KOBİ tanımının dışında kalan firmalara kredi kullandırımında, fazla karşılık ayırmak zorunda kaldıkları için, isteksiz oldukları söyleniyor.