Paramedya İnstagram sayfası yöneticisi olarak son bir yıldır birçok bankanın sosyal medya hesaplarını , sosyal medya iletişimlerini takip etmeye çalışıyorum. O kadar güzel, renkli, etkileyici mesajlar paylaşıyorlar ki, beğenmemek , takdir etmemek mümkün değil. Çoğu zaman beğeniyor hatta bazılarını kendi hikayemizde paylaşarak duyuruyorum. Özel günleri , dini ve resmî bayramları , önemli ve gün ve haftaları asla atlamıyorlar . Mutlaka günün anlam ve önemine uygun içeriklerle , videolarla , postlarla günün coşkusuna katılıyorlar . İletişim ajanslarının çoğunun bu konudaki azmi hayranlık verici . Kutluyorum .
Diğer taraftan dikkatimi çeken bir konuyu da bu vesile ile gündeme getirmek istedim . Aslında aylar önce merak ettiğim bir soruyu sormak istedim .
Anneler Günü , Babalar Günü , Karne günü , Çiftçiler Günü , Tıp Bayramı , Hayvan Hakları Günü , Çevre Günü vs. vs… neredeyse her hafta özel bir – iki günü mutlaka kutlayan Banka iletişim ajansları , ne oldu da tüm dünyada coşku ile kutlanan , ülkemizde de Resmî Tatile konu olan 1 Mayıs Dünya Emek ve Dayanışma Günü’nde 1 satırlık bile bir kutlama mesajı paylaşmadı . O gün özellikle tüm bankaların sosyal medya hesaplarını titizlikle takip etmeye çalıştım . Böyle bir paylaşımları olsa memnuniyetle sayfamızda paylaşacak , kendilerini kutlayacaktım . 1 Mayıs “Emek ve Dayanışma Günü” , “İşçi Bayramı” … adı her ne olursa olsun, ülkemizde ve dünyada milyonlarca kişiyi ilgilendiren özel bir günü bankalarımızın bu kadar göz göre görmezden gelmesi bana inanılmaz geldi doğrusu . İnanamadım. Bankalarımızın bu konuda söz birliği etmişçesine ilgisiz kalması , bu konuda ortak bir bakışları görüşleri olduğunu düşündürdü doğrusu . Bunca önemli gün ve haftalar arasında “ kutlanmaya değmeyecek” TEK gün İşçi Bayramı günü müydü acaba onlara göre ?
Bankaların karlılığını sağlayan en önemli segmentlerin başında “ Bireysel Bankacılık “ segmenti gelir . Bankalar küçük küçük hesapları olan , yüksek faizli günlük kredileri kullanan , kredi kartını ucu ucuna yatıran , bazen yaptıramayıp geç yatıran , bu yüzden yüksek faizler ödeyen , limiti düşük faizi yüksek ihtiyaç kredilerine muhtaç olan , üç kuruş (!) parasına faiz alamadığı için vadesiz hesapta boşta bırakan milyonlarca hesaptan çok ama çok kar ederler . Bankalar en tatlı karlarını düşük gelirli İşçi ve Emekli’lerin hesaplarından ederler . Yıllarca en çok ücret ve masraf ödeyerek bankalara damlaya damlaya göl olan o rekor karşılıkları ettiren kesim bu kesimdir . Tüm reklamlarını o milyonları bankalarına çekmek üzere en popüler , en tatlı, sevimli. güzel , komik oyuncular, ünlüler ile çekerler. Ama iş 1 Mayıs Dünya Emek ve Dayanışma gününe , halk arasındaki deyimle “ İşçi Bayramı”an gelince.. çekemezler.
İnanıyorum ki son on yılda, Paramedya’nın da katkılarıyla , bankacılar da beyaz yakalı birer “ İşçi” olduklarının farkındalığına ulaşmış bulunuyor ve emeğini, ücretini , haklarını, hukukunu daha çok sorguluyorlar . Bankalar kutlamasa da Bankacılar 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününün anlam ve önemine vakıflar. Dayanışma konusunda zayıf kalsalar da emeklerinin karşılığını alma isteği konusunda daha aktifler. Banka emeklileri de ortak sorunları konusunda “ Dayanışma” halinde olmanın etkisini , faydasını , sonuçlarını görmeye başladılar.
Sonuç olarak Bankaların yine harika reklamlarla ve mesajlarla kutlayacağı bu “Kurban Bayramı” ve “Babalar Günü” vesilesi ile ben de kendilerine “ Kutlayamadıkları” o TEK günün ( 1 Mayıs’ın) hesabını sormuş olayım . Bazı bankacıların kendi arasında mesajlarla kutladığı, 1 Haziran Bankacılar Günü’nü ise şimdilik hiç sormayayım . Çünkü ondan Bankalar Birliği’nin, BDDK’nın BİLE haberi yok, herhangi bir kutlama mesajı yayınladıklarını görmedim, duymadım, bilmiyorum. Kısacası Bankalar için Emekçinin, Emeklinin, Bankacının kutlanacak özel bir günü yok. Öyleyse KURBAN bayramınız kutlu olsun.