Yıllardan beri bankacıların en çok şikayet ettiği konulardan biri, her gün belli sayıda müşteriyi telefon ile arama “HEDEF”leridir. Bu hedef 10-12 yıl önce aktif bankacılık yaptığım dönemlerde de vardı .
Hafta sonu dahil şubeleri açmamızı, sisteme yüklenen müşteri listelerini arayıp eksik ürünlerin satılması , ihtiyaç kredisi, kredi kartı , otomatik ödemeye tanımlanacak fatura talimatı , ek hesap kredi limiti tanımlama, başka bankadan vadeli mevduat transferi vs. vs. ( o günün en önemli gündemi , hedefi her ne ise …) müşterilerin kullanması istenilen ürünler konusunda “ bilgilendirme “ yapılması hususunda yoğun baskılara maruz kalırdık. Mobil bankacılığın kullanımının artması ile bu baskının azalacağını umarken arttığına şahit olduk .
Bankalar hala şube, çağrı merkezi farketmeksizin çalışanlara bu konuda zorlayıcı hedefler vermeye devam ediyorlar . Pandemi döneminde evden çalışan Bankacılara dahi müşterilerini arayarak belli bir süre telefonda konuşma, talep ettikleri ürün hizmet var mı diye sorma, mümkünse o ürünü anında satma hedefleri verildi.
Buna maruz kalan müşterilerde oluşan algı , bilgi nedir ? “ Bankam ürün satmak İÇİN her an beni telefonla arayabilir “ imajıdır, bilgisidir . Bu alışkanlığa, algıya sahip bir çok müşteri son yıllarda dolandırıcıların hedefi olmaya başladı . Dolandırıcılığa kafa yoran kesim bankaları “ TAKLİT” ederek banka müşterilerine TUZAK kurar hale geldi .
Biz bunların hepsine TUZAK BANK adını koyalım mesela …
TUZAK BANK nasıl çalışır ?
Öncelikle bankanın adını, logosunu , internet sitesini , çağrı merkezi telefonunu , bankacı ya da çağrı merkezi konuşma tarzını “ TAKLİT “ ederek işe başlarlar .
Yeterince dikkatli, uyanık, bilgili , bilinçli , olmayan müşteriler için ; bankalarının çağrı merkezi telefonuna benzer bir numaradan arandıklarında , telefonlarına bankalarının adına benzer bir adla bir mesaj geldiğinde , sosyal medyada karşılarına bankalarınınkine benzer bir reklam içinde benzer bir “link” geldiğinde “Tuzağa düşme” ve artık bir Tuzakbank müşterisi olma riski çok yüksektir.
Tuzakbank çalışanı dolandırıcılar sizden ne ister ?
Amacı sizin “ gerçek “ bankanızdaki mevcut paranızı ya da mevcut kredinizi kendi tarafına geçirmek olan bu dolandırıcılar öncelikle sizi “ bankanızdan “ aradıklarına inandıracak, güven uyandıracak cümleler kurabilirler . Bu aşamada ya size “ iyilik “ yaptığı imajı verebilir ya da sizi “paniğe” sevkedecek cümleler kurabilirler. Unutmayın ki dolandırıcılar “ duygu manipülasyonu” yapabilen kişilerdir . O an paraya , kredi çekmeye ihtiyaç duyduğunuzu farkederlerse sizi buradan yakalayabilirler . Mevcut paranızın güvenliğinden endişeye düştüğünüzü farkederlerse bu zayıf noktanızı kullanabilirler .
Dikkat ! Bu zayıf anınızda size her şeyi yaptırabilirler. Öncelikle telefonunuza gönderdikleri bir “ linke “ tıklamanızı söyleyebilir , şifrelerinizi sorabilir ya da sormadan sizin ekranınızı görüntüleme yolu ile şifre bilgilerinizi ele geçirebilirler .
Tuzağa düşmemek için öncelikle “ DURMAK”, siz kapatın ben bankamı, şubemi kendim ararım demek, şifrenizi kimseye söylememek , gönderilen linklere tıklamamak EN TEMEL güvenlik önlemidir.
Son dönemde tüm bankalar DOLANDIRICILIK girişimlerine karşı çeşitli uyarılar yayınlamaya başladılar . Buna rağmen özellikle bazı bankalarda yoğunlaşan dolandırılma, hesaplardan kredi kullanılması ve paraların farklı platformlara transfer edilmesi hususunda ŞİKAYETLER artmış görünüyor. Bu konuda TOPLUMU bilinçlendirecek daha çok haber , duyuru , belki de bir seferberlik gerekiyor.
Bankalarımızın ısrarla telefonla hizmet verme aşkı, dolandırıcıların en sevdiği dolandırma aracı haline gelmiş görünüyor.
Bu konuda çok NET bilgilerle müşterilerin HIZLA bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi şart. Bankalar müşterilerini hangi koşullarda , hangi saatlerde, hangi telefon numarasından arar , ne sorar , ne sormaz ? Ne ister, ne istemez ? Ne satar, ne satmaz ? Tüm bankaların bu konuda ORTAK bir çalışma ile tüm banka müşterilerini TUZAK BANK’lara karşı uyarmaları , müşterilerini korumaları gerekiyor.
Paramedya olarak biz de TUZAK BANK’ların anti-reklamını yapmayı sürdüreceğiz .