Faiz dışı gelirleri azalan bankalar karlı sigorta poliçelerine yönelirken, 2011 yılından bu yana süren acenta-banka kavgası yeniden başladı. Hazine, orta yol bulmaya çalışıyor. Bankaların sigorta satışına kısıtlama getirilebilir.
Son 6 aydır bankaların faiz dışı gelirlerinde düşüş artması bankaların personeline hedef olarak sigorta satışı vermesine neden oldu. Bankaların son iki ayda personele verdiği BES ve diğer sigorta poliçelerinde yüzde 30’luk bir artış dikkat çekiyor.
Bankaların en çok kaprıl poliçelere yönelmesi ve bunları hedef olarak personeline dayatması vatandaşı da bıktırdı. Bankalar konut ve ihtiyaç kredilerinde düşüş olması nedeniyle hayat sigortası da satamayınca yeni yeni ürünleri icat etmeye başladılar.
Son dönemde bankaların en çok satmaya çalıştığı sigortalar arasında “koruyucu eğitim sigortası, ATM sigortası, kredi kart sigortası, hesap güvence sigortası” dikkat çekiyor.
ATM SİGORTASI MI OLUR?
Bankaların şeytanın bile aklına gelmeyecek sigorta ürünleri arasında ATM sigortası da bulunuyor. Şu anda 3 özel banka tarafından satılan bu poliçeye göre, ATM’de kartınızı unutursanız, kurulan düzenekle paranızı kaptırırsanız ve benzeri olaylara karşı sizi güvence altına alıyor.
HAZİNE RAHATSIZ OLDU
Dünyana bir eşi benzeri olmayan bu poliçenin hedef adı altında zorla personele dayatılması ve bunlarında vatandaşa dolaylı yolla yaptırılması Hazine Müsteşarlığı’nı rahatsız etti. Son dönemde bankaların zorunlu olarak tuttukları sigorta uygulamasından dolayı Hazine’ye çok sayıda şikayet gitti.
ACENTALAR BASTIRIYOR
Acenteler bankaların sigorta satışına karşı çıkarak, Hazine ve şirketler üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. Bankalar ile sigorta şirketler de sigorta satışına kısıtlama getirilemeyeceğini savunup, baskıya karşı direniyor. Bankaların bu konudaki en büyük destekçisi ise sigorta şirketleri. Çünkü her şeye rağmen bankalar ürün satışında lider konumundalar. Bu da sigorta şirketlerinin hesabına geliyor.
HÜKÜMET DE RAHATSIZ
Bankaların zoraki sigorta poliçe satışlarına hükümetinde rahatsız olduğu belirtiliyor. Başbakanlık İletişim Merkez BİMER’e son bir yılda binlerce şikayet gitti. Bunun yanı sıra Tüketici Hakem Heyetleri’ne giden banka şikayetlerinin büyük bir bölümünü de zoraki sigorta poliçeleri oluşturuyor. Başbakanlık, bu şikayetlerin artması üzerine geçtigimiz ay Hazine’ye talimat vermiş ve bir teblig yayınlamasını sağlamıştı. Bu teblige göre, bankalar dışardan yapılan poliçeleri de kabul etmek zorundalar. Ancak bu uylgulamanın devreye girmesine rağmen bankaların bunu kabul etmediği ve kredi kullanacak vatandaşlara sigortanın kendilerinden yapılmasını şart koştukları belirlendi.
YENİ DÜZENLEME GELEBİLİR
Hazine Müsteşarlığı gerek bankalardan gerekse Türkiye Bankalar Birligi’nden bu konuda bir düzelmeye yönelik gayretin olmamasından dolayı yeni bir düzenlemeye gidebileceği öne sürülüyor.
Daha henüz taslak aşamasında olan düzenleme eğer hayata geçirilebilirse bankaların poliçe kesmelerine bazı kısıtlamalar getirilecek.
Bankacılığı bıraktı karavanda kuaförlüğe başladı
Kayseri’de eşi Dilek Kılıçlı’nın mesleğine ilgi duyan Kemal Kılıçlı bankacılığı bırakıp kadın kuaförü oldu. Kılıçlı çocukluk hayali olan karavan ile...