Sonunda bu da oldu denilecek türden bir gelişme Türk bankacılık sisteminde oldu. Bankalar temizlik ve güvenlik hizmetlerinden sonra bankacılık işlemlerinde de taşeronlaşmaya gidiyor. Onbinlerce bankacı taşerona geçiyor.
Son 10 yıldır bol karlı bir dönem yaşayan ve artık bunu yavaş yavaş kaybeden bankalar, ne yapacağını şaşırdı. Personel gider ve maliyetlerini azaltmak ve en önemlisi özlük haklardan kurtulmak isteyen bankalar dünya bankacılık sisteminde olmayan bir uygulamayı başlatıyor. Yabancı sermayeli bir banka tarafından TAŞERON BANKACI devri başlatıldı.
Bugüne kadar sadece temizlik ve güvenlik hizmetini taşeronlaştıran bankalar artık bankacılık hizmetin bazı alanlarını da taşerona devretmeye başladı. Merkezi İstanbul’da bulunan yabancı sermayeli banka, Türkiye genelindeki mevcut pos ve kart birimini toplu olarak taşeron firmaya geçirmeye başladı. Personeli taşerona geçmesi için baskı uygulandığı ve büyük bir bölümünün geçmek zorunda kaldığı öne sürülüyor.
BDDK İZİN VERMEMELİ
Bankacılık sektöründe taşeronlaşmanın artık ileri boyuta ulaşması en çok çalışanları mağdur etmeye başladı. Banka çalışanları bu konuda BDDK’yı suçluyorlar. Zira, sektörde taşeronlaşma ile çalışanların mağdur edildiğini söyleyen banka çalışanları, “Önce temizlik işleri ile taşeron başladı. Sonra güvenlik ile devam etti. Şimdi ise bankanın kart ve pos birimi taşerona devredildi. Yavaş yavaş bankacılık taşeronlaşmaya doğru kayıyor” diyorlar.
SOSYAL HAK GASPI
Bankaların taşeronlaşmaya giderek bir nevi çalışanlarının haklarını gasp ediyor. Son dönemde karlarının azalması ile arayış içerisine giren bankalar, tasarruf olarak ya personeli işten çıkartmayı ya da taşeronlaşmayı görüyorlar.
Taşeron sisteminin yakında tüm bankacılık sisteminde yayğınlaşması bekleniyor.
İş Bankası GençBizzTech Projesi’nde Başvuru için Son Günler
Türkiye İş Bankası ve Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın, fen liselerinde eğitim gören öğrencilerin teknoloji ve bilim odaklı projeler geliştirmelerine olanak...