Paramedya’yı uzun sürendir takip edenler bilirler ki, Bankaların belirli aralıklarla belirli “ dergilerden”, belirli “ kurumlardan “ aldıkları standart “EN … EN… EN…” ödüllerinin haberlerini ( reklamlarını (!) sitemizde paylaşmama konusunda bir prensip kararımız vardır.
Kaç banka arasından , hangi kriterlere göre, kimlerin oyları/ seçimi ile bu ödüllerin verildiği konusu bizler için önemli olduğundan ödül haberlerine temkinli yaklaşırız .
Bu tür haberlerin altına , Bankacılar tarafından yapılan olumsuz yorumların fazla olması, bu ödüllerin o kurumlarda çalışanlar ya da müşteriler tarafından yadırganması, sorgulanması , eleştirilmesi, ti’ye alınması da bizim bu kararı almamızda etkili olmuştur. Bu bakış açısı ile benim de basında gördüğüm birçok ödül haberine karşı ilgim oldukça düşüktür. Ama…. Geçtiğimiz haftalarda , farklı farklı bankaların İK’dan sorumlu GMY’lerinin “ AYNI” konuda ödül alacaklarını açıkladıkları sosyal medya duyurularına sık sık rastlayınca konuya ilgisiz kalamadım doğrusu .
Ödüle Konu Seçim Türkiye’nin “En Etkin 50 CHRO” su
CHRO, “Chief Human Resources Officer” ifadesinin kısaltması. Türkçe’de “İnsan Kaynakları Başkanı” olarak çevrilebilir. CHRO, bir organizasyonun en üst düzey yöneticisi arasında yer alır ve genellikle şirketin insan kaynakları stratejilerini belirlemek, yönetmek ve uygulamakla sorumludur.
Google’da bu konu ile ilgili en çok sorulan sorulardan birinin cevabını da hemen şuraya bırakalım .( CHRO Ne kadar maaş alır ? Şirketlerde insan kaynakları yönetiminden sorumlu üst düzey yönetici olan CHRO’lar, 300.000 TL ile 900.000 TL arasında bir kazanca sahip. Brüt olan bu kazanç kişinin deneyimine göre ve şirketin hacmine göre değişmektedir. Mart 2024)
PEKİ BU SEÇİM NASIL YAPILMIŞ ?
DataExpert iş birliğinde BMI tarafından yürütülen “En Etkin 50 CHRO” Araştırması kapsamında, Türkiye’de açıklanan 500 listeleri, borsaya kote şirketler, holdingler ve araştırmaya yapılan başvurular baz alınarak 1.500’ün üzerinde organizasyon belirlenmiş. Cirosal büyüklüğü, aktif büyüklüğü, çalışan sayısı, organizasyonun sektördeki repütasyonu yönlerinden araştırmaya dahil edilen 1.000’in üzerinde organizasyonun en üst düzey İnsan Kaynakları yöneticisine ulaşılmış.
Adaylar belirlenirken, görev süresi 1 yıldan kısa olan ve araştırmada yer almak istemeyen CHRO’lar kapsam dışı bırakılmış. Adaylardan, performans ve iş deneyimlerine ek olarak; insan kaynakları fonksiyonunun geçirdiği değişim ve sürece nasıl adapte oldukları hakkında sorular sorulmuş. Temin edilen bilgiler, Danışma Kurulu tarafından analiz edilmiş. Danışma Kurulu’nun oylama ve değerlendirmeleri sonucunda performanslarıyla dikkat çeken Türkiye’nin En Etkin 50 İnsan Kaynakları Yöneticisi belirlenmiş.
Seçimi yapan Danışma kurulunda farklı üniversitelerden akademisyenler ve IK alanında hizmet veren şirketlerin ortakları ve yöneticileri bulunmakta.
Listede yer alan seçilmiş tüm adaylara şöyle bir göz gezdirdiğimde dikkatimi çeken şeylerden biri önemli bir bölümünün Üniversitelerin mühendislik ( endüstri , uzay, işletme…mühendisliği ) bölümlerinden mezun olmaları oldu . Yine büyük bir çoğunluğu kariyerleri boyunca farklı sektörlerde, farklı kurumlarda , farklı görevlerde deneyim kazandıktan sonra bu göreve gelmişler . Aynı kurumda işe başlayıp, zaman içinde bu göreve gelen sayısı daha az.
“ Dijital dönüşüm, yetenek yönetimi ve sürdürülebilirlik gibi kavramların hayati önemde olduğu yeni dönemde sergiledikleri performansla dikkat çeken” Türkiye’nin En Etkin 50 CHRO’sunun 32’si kadın 18’i erkek.
Küresel iş dünyasının değişen dinamikleri ve teknolojideki baş döndürücü ilerlemelerle birlikte İnsan Kaynakları Direktörleri’nin artan sorumlulukları ve oyun kurucu rolüne dikkat çekilmiş duyuruda.
Listede Bankacılık sektöründen 6 isim yer almakta ;
Cenk Akıncılar – QNB Finansbank – İnsan Kaynakları GMY
Çiğdem Ünsal – TEB – İnsan Kaynakları GMY
Hale Ökmen Ataklı – ING Türkiye – CHRO
Özden Önaldı – Yapı Kredi – İK Org. ve İç Hiz. Yön. GMY
Pınar Anapa – Akbank – İnsan ve Kültür GMY
Semih Sel – Kuveyt Türk Katılım Bankası – İnsan Kaynakları Grup Müdürü
Listede yer alan bu isimler Paramedya takipçilerinin de çok iyi bildiği ve takip ettiği isimler doğrusu . Özellikle Cenk Akıncılar Son yıllarda takipçilerimize sorduğumuz “ En Sevilen IK GMY” anketine çok sayıda kişi tarafından aday gösterilen, olumlu yorumlar alan örnek IK’cılardan.
Bankacılık sektörü çalışanlarının çok sayıda ağır sorunları bulunmakta. Paramedya olarak bunları en şeffaf şekilde işlemeye, duyurmaya gayret ediyoruz . Tüm Banka IK’ları tarafından yakından takip edildiğimizi biliyoruz . Biz de onları yakından takip ediyoruz . Sosyal medyalarında yer alan Kurumsal Kariyer sayfalarındaki pozitif paylaşımları, Gülen yüzleri, yenilikçi yaklaşımları , duyuruları gördükçe mutlu oluyoruz . Her şey ne kadar da güzel düşünülmüş… diye düşünecekken tam…
Madalyonun diğer tarafı bir tokat gibi yüzümüze çarpıyor .
Ne yazık ki en büyük , en kurumsal, en yenilikçi bankalarımızda BİLE hala çözülemeyen sorunlar var. Paramedya’ya gelen paylaşımları şikayetleri bir tarafa bıraksak bile, kendi etrafımızda, semtimizde, ilimizde, ilçemizde bulunulan banka şubelerine girdiğimizde gördüğümüz manzaralar , çalışanların mutsuzluk ( bezginlik ) seviyesi dikkat çekici boyutlara ulaşmış durumda. Bankacılıktan ayrılmış, emekli olmuş çok sayıda kişinin ortak gözlemi bu yönde.
Bankacılar özellikle şubelerde ağır hedef baskıları altında eziliyor , düşük maaşlara çalıştırılıyor, terfi alamıyor, haklarını isteyip çıkamıyor, çaresiz hissediyor ve mutsuzluktan ölüyor. Bankaların sosyal medyalarında suçla paylaşılan filtreli mutluluk fotoğrafları, güleryüzlü bankacı imajları sahaya indiğinizde , rastgele bir şubeye girdiğinizde yerini mutsuz, yorgun, tahammülü tükenmiş bankacılara bırakıyor.
Bu vesile ile “En Etkin 50 CHRO” listesinde yer alan Banka GMY’leri başta olmak üzere tüm IK’cılardan Bankacılar adına ricam… lütfen arada Tebdil-i kıyafet sahaya inin, şubelere girin… Çalışanlarla müşteri gibi sohbet edin, gözlemleyin, sıranızı beklerken neler olup bittiğini izleyin. Göreceksiniz, duyacaksınız … hatta belki anlayacaksınız . Merak etmeyin sizi tanımazlar ( Cenk bey hariç , onu tüm bankacılar tanıyor , seviyor ..)
Ülkemiz zor zamanlardan geçiyor , Bankalarımız mücadele veriyor. Çalışanlar iyi yönetilmeyi, doğru motive edilmeyi hakediyor. Biliyoruz ki Yapay Zeka kapıda ve hepimizi dinliyor. Bankacılık sektöründe insan sayısını azaltma planları yapılırken , İnsan Kaynaklarından sorumlu GMY’lere de önemli insani sorumluluklar düşüyor . Kurumların verimliliği elbette arttırılsın ama bunu yaparken insanların canı hiçe sayılmasın. Yapay zekada olmayan vicdan
sizlerde mutlaka vardır. Onun sesini dinleyiniz. Çünkü kariyerler biter, ödüller unutulur ama hatıralar akılda kalır.