Arjantin’in iflasına farklı bir bakış acısı İş Yatırım’dan geldi. Şant Manukyan farkıyla iflasa bakış açısı:
Son gelişmelerin ışığında konuyu ve tarafların durduğu yeri bir kez daha özetlemek istiyorum. Zira bu anneannelerimizin “default’u” değil.
-Arjantin 2001′de default etti.
-2005 ve sonrasında yeniden yapılandırmaya gitti.
-Bono sahiplerinin 92%si bunu kabul ederken 8%’si etmedi.
-Arjantin çıkarttığı bir kanunla yeniden yapılandırmaya katılmayan yatırımcılara ödeme yapılmasını engelledi.
-Bazı hedge fonlar (toplamın 1%si) ABD mahkemelerine başvurarak ödeme talep etti(ABD çünkü yeni bonoların güven sağlaması için burası tercih edildi).
-Mahkeme (haklı olarak) Pari Passu-eşitlik- ilkesinin ihlal edildiğine ve bu fonlara tam ödeme yapılmadan kimseye ödeme yapılmayacağına hükmetti.
-Arjantin yeniden yapılandırmaya katılan yatırımcılara 539 mn dolarlık ödemeyi yapmak üzere BNY’ye yatırmış olmasına rağmen mahkeme bu ödemeyi engelledi.
-Arjantin davayı kazanan 1%lik hedge fonlara ödeme yapması durumunda diğer 7%’ye de 15 bn dolar civarında bir ödeme yapması gerekeceğini ve RUFO maddesi -ki bu madde 31 Aralık 2014′e kadar herhangi bir kesime daha iyi koşullarla ödeme yapılırsa tüm bono sahiplerine de o koşulların sağlanacağını söylüyor- nedeniyle 2001 default’u 120 bn dolar + bugüne kadar olan faizi + cezalar neticesinde 120-350 bn dolar arası bir para ödemesi gerekeceğini iddia ediyor.
-Arjantin mahkemeden RUFO maddesini kaldırmasını veya konunun 2015′e ertelenerek maddenin kadük olmasını beklemeyi talep etti(detaylara girmiyorum zorunlu-gönüllü ilişkisi vs var bu maddede). Ancak mahkeme kabul etmedi.
Dolayısıyla bu bildiğimiz anlamda finansal bir iflas değil. Bu konu ABD’nin tüm finansal sistemi nasıl elinde tuttuğunu da gösteriyor. Yarın öbür gün çok daha önemli olacak. Merval dün 8% düştü ve karaborsada kur 13′e yakın. Yani konu çözülmezse 50%ye yakın bir devaluasyon olacak ve fakat Merval yine yukarı kopacak. Bildiğiz anlamda finansal gelişmelerin fiyatlandığı bir dönem yaşamıyoruz ve yaşamayacağız. Bu ne kadar iyi anlaşılırsa bundan sonra olacaklara karışı da o kadar hazır oluruz.
QNB Türkiyesendikasyonuna rekor talep
650 milyon dolar değerinde sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredisi temin eden QNB Türkiye, 3 yıl vadeli dilim ile yaptığı borçlanma ile...