Müdüründen fırça yiyen, geç saate kadar çalıştırılan ,bölge satış müdüründen baskı gören ve dahası psikolojisi bozulan binlerce bankacı soluğu İş mahkemelerinde alıyor. Son bir ay içerisinde bankalar aleyhine çalışanları tarafından yaklaşık 700 dava açıldı. İşte bir davanın öyküsü:
Son bir yıl içerisinde hedef baskısı nedeniyle psikolojisi bozulan bankacılar önce psikologa sonra da mahkemeye koşuyor. İşyerinde psikolojik taciz yani mobbing gördüğü gerekçesiyle açılan davaların yanı sıra, şube müdürü ve bölge satış müdürünü gerekçe göstererek açılan dava sayısı 700’e ulaştı. Açılan davaların tamamı yabancı sermayeli özel bankalara karşı.
MOBBİNG DAVALARI
Başbakanlığın bir genelge ile mobbingi suç olarak kabul etmesiyle birlikte İş Mahkemeleri’ne bu konuda çok sayıda başvuru yapıldı. En çok başvuruyu ise bankacılık sektörü çalışanları yapıyor. Şube müdürü tarafından ceza olarak arşivde çalıştırılmasından tutun da, zorla geç saate kadar şubede bekletmek, haftasonu zorla kart satışına göndermek mahkemeye başvuru nedenleri arasında yer alıyor.
Açılan davaların büyük bir bölümü iş akti feshedilen bankacılar tarafından yapılırken halen çalışırken bankasına karşı dava açanların sayısı ise şu an itibariyle sadece 7. Mobbing iddiası ile bankaya karşı dava açanlar arasında 6 şube müdürünün de bulunması sektörde mobbing iddialarının boyutunun ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.
PSİKOLOJİK RAPOR
İş mahkemeleri mobbing davalarına karşı büyük hassasiyet gösterirken en büyük delil olarak da şahit ile bankacının psikolojik tedavi görmesini kabul ediyor. Şu ana kadar 100’e yakın rapor mahkemelere sunulurken, psikolojik hasta görünmemek için doktora gitmeyenlerin sayısı da ciddi oranda büyük. Hukukçular, mobbing ile karşı karşıya kalan kişilerin bu durumlarını mutlaka bir psikiyatriste giderek tesbit yaptırmalarını istiyorlar.Bu raporun davanın sonuçlanmasını kolaylaştırdığını belirttiler.
50 BİN LİRAYA KADAR TAZMİNAT
Bankalara karşı çalışanları tarafından açılan mobbing davalarının tazminat miktarı ise 20 bin lira ile 50 bin lira arasında değişiyor. Rakamın büyük olmamasında en büyük etki, davacıların mahkemenin haksız kazanç sağlama peşinde oldukları yolunda kanaat edinmemesi olduğu öne sürülüyor. Yani bankacılar yanlış anlaşılmasın diye tazminat rakamını düşük tutuyor.
PAPAZA BİR DAVA DAHA
En çok mobbing ve mesai davası açılan bankalar arasında bankacılar tarafından PAPAZIN BANKASI olarak isimlendirilen yabancı banka yer alıyor. Son olarak Antalya’dan bir bankacı şube müdürü ve bölge satış müdürü tarafından kendisine psikolojik taciz yani mobbing yapıldığı iddiası ile dava açtı. Yaklaşık 8 yıllık bankacı olan T.Y, açtığı davada, “Şube Müdürü, birçok kez müvekkili odasına çağırarak, sürekli rencide etmiştir. “Sen bu işi yapamıyorsun, neden taahhütnameyi imzalamadın, bankacılık bu mu, her türlü hedefi kabul etmek zorundasın, biz ne dersek onu yapacaksın” diyerek müvekkili aşağılamıştır.”iddiasında bulundu. T.Y bankasına karşı 30 bin lira tazminat istiyor.
Halk Bankası’ndan dijital katılım bankası
Halkbank'ın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan iki ayrı açıklamasında, Banka Yönetim Kurulu tarafından alınan ve "dijital katılım bankası" ile...