Bankacılık artık cep telefonuna sıgmaya başladı. Garanti Bankası,TEB,Finansbank, Vakıfbank, Akbank, Denizbank, Şekerbank, iş Bankası, YKB ve İng bankacılığı mobile taşıdı.İşte bu bankaların mobil hedefi:
TBB verilerine göre 2011 yılında 11.2 milyar lira olan mobil bankacılık işlem hacmi 2014 sonunda 218.2 milyar liraya, Mart 2015 yıllık bazda da 277.2 milyar liraya çıktı. Bankacılar, mobil kullanımının yakın gelecekte interneti geçeceğini düşünüyor. Akıllı telefonlarla başlayan devrim saat ve gözlükle başlayan giyilebilir teknolojilere kayıyor. Bankalar yeni yatırımlarını ‘ekran’ olan her yere ‘arabanızdan televizyonunuza’ hizmetlerini taşımak için yapıyorlar. TBB verilerine göre, 2011 ile 2015 Mart yıllık verileri karşılaştırıldığında internet bankacılığını kullanan müşteri sayısı yüzde 78 artarken mobil bankacılığı kullananlar 18 kat büyüdü. Bugün aktif olarak 8.1 milyon kişi mobil bankacılık, 15.3 milyon kişi de internet bankacılığını kullanıyor. DÜNYA’ya dijital bankacılık hizmetlerini anlatan 10 büyük bankanın genel müdür yardımcısı yapılan işlemler ve kullanım alışkanlığı açısından internetin artık klasik banka şubesi konumuna gelmeye başladığını buna karşılık mobilin eski internet şubesi kanalı haline geldiğini söylüyor. Bankacılar, yeni neslin interneti atlayarak doğrudan mobil bankacılığa giriş yüptığını vurgularken ‘Y’ kuşağı hepsini teknolojiye uyum konusunda istim üzerinde tutuyor. Bankalar, mobili büyütürken basitlik ve kullanıcı dostu olmaya çalışıyor. Yeni yatırımlarda ise saat ve gözlükle başlayan giyilebilir teknoloji adı verilen yeni alanları da ihmal etmezken hedefleri bankacılığı hayatınızda her ekrana taşımak. Bunun içinde yeni model arabalara ve televizyonlara göz kırpıyorlar.
’25 yaş altı gençler akıllı telefonlarla uyuyor’
Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Orkun Oğuz: Teknolojik gelişmeler yeni nesli çok fazla etkiliyor. 25 yaşın altındaki gençlerin %81’i akıllı telefonuyla birlikte uyuyor. Gençlerin %97’si mesajlarını kontrol etmek için tuvalette bile akıllı telefon kullanıyor.. Akıllı telefon ile büyüyen çocuklarımız, artık bir yeri işaret ederken veya kapı zili çalarken bile başparmağını kullanıyorlar. Bu da gündelik teknolojinin hayatımızda ne kadar büyük bir yer kapladığının ve gelecek nesillerde de devam edeceğinin en büyük göstergesi. Akbank Direkt Mobil’e yeni kazandığımız müşterileri incelediğimizde, her 4 müşterimizden birinin hiç internet bankacılığı kullanmadan mobil kullanmaya başladığını görüyoruz. Müşterilerimizin %40’ı ise internet bankacılığı yerine; sadece mobil bankacılığı kullanmayı tercih ediyor. Bugün bankamızda yapılan tüm işlemlerin %91’i internet ve mobil gibi Direkt Bankacılık Kanalları üzerinden gerçekleşiyor. Direkt bankacılık kanalları içerisinde bugün internet kullananların sayısı daha fazla olsa da; 2015 yılında mobil kullanımının interneti geçmesini bekliyoruz. Direkt Bankacılık kanallarımızda müşterilerimiz 7 gün 24 saat özgürce işlem yapabiliyor.
Giyilebilir teknolojiye yatırımlarımıza devam ediyoruz. Müşterilerimizin en çok kullandıkları işlemleri onların en rahat yapabileceği şekilde Apple Wath’a taşıdık.
Mobili ‘ekran olan her yere’ taşıyacak
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer: Artık devir mobilin devri. En önemli hedeflerimizden biri, önümüzdeki dönemde mobil bankacılığın sadece telefonlarda değil, kullanıcı hareket halindeyken ekran olan her yerde hayatında olmasını sağlamak. Kullanıcılar araba kullanırken, evde televizyon izlerken ya da yolda yürürken saatlerine bakarak mobil bankacılık uygulamalarıyla etkileşim halinde olabilecekler. Kullanıcıların finansal ve diğer tüm servislerden giyilebilir teknolojiler üzerinden faydalanacağını bildiğimiz için mobil deneyimi yeni noktalara taşıyan bu ürünler özelinde de çalışıyoruz. Samsung Galaxy Gear II ve Sony SmartWacth 2 gibi akıllı saatler ve Google Glass içinde iGaranti uygulamamızla yer alıyoruz. Garanti Bankası’nda İnternet Şubesi ve Cep Şubesi sayesinde işlemlerini gerçekleştiren ve dijital müşteri olarak tanımladığımız sayı 3.5 milyon. Bankamızdaki tüm finansal işlemlerin %87’si dijital kanallarımızdan gerçekleşiyor; bu rakam 2000’li yılların başında %40’lardaydı. Nakit hariç işlemler olarak baktığımızda ise şu an bu oran %91’i aşıyor. Garanti İnternet Şubesi’nde bugün, 500’den fazla işlem tipiyle piyasadaki liderliğimizi sürdürüyoruz. Garanti Bankası olarak toplamda 2 milyona yakın mobil müşterimiz var. 9 farklı platforma özel geliştirdiğimiz 12 uygulamamız içerisinde Cep Şubesi, mobilin ana lokomotifi olarak konumlanıyor.
‘Yeni dönem bankacılığına odaklandık’
ING Bank Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun: ING Bank olarak “yeni dönem bankacılığı”na odaklandık. Dijital kanalları şubelere alternatif görmekten ziyade, onlarla entegre çalışacak hizmet noktaları olarak konumlandırıyoruz. Bunun sonucu olarak da, müşterilerin standart işlemleri şubeye gelmeden halledebilecekleri ve herhangi bir kanalda başlattıkları işlemi bir başka bir dijital kanalda veya şubede tamamlayabilecekleri bir dünya yaratmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda, Türkiye’de bir ilke imza attık ve “her cihaza uyumlu bankacılık” anlayışını getirerek ING Internet Şubemizi cihaz bağımsız olarak yeniledik.
‘Aktif müşteri sayısı 5 yılda yüzde 200 arttı’
Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kürşad Demirkol: Bugün artık birinci kanalımız mobil haline geldi. Bir ürün geliştireceksek ‘mobil kanal üzerinde geliştirelim’ diyoruz. Smart watch gibi yeni teknolojiler çıktığında bunları ‘nasıl mobile adapte edebiliriz?’ diye düşünüyoruz. Akıllı telefon uygulamalarının kendi çıkarttığı bildirimler bizim çok sık kullanmak istediğimiz kanallardan biri haline geldi. Şimdi mobil bankacılık kanalı üzerinden bildirimler ileteceğimiz bir alt yapı kurduk. Apple Watch uygulamamız çok yakında tamamlanıyor. Dijital bankacılık olarak aktif müşteri sayımız son 5 yılda yüzde 200’ün üzerinde arttı. 4.8 milyon olan bireysel müşterilerimizin yüzde 27’sinin internet veya mobil bankacılık kanallarımızı kullandığını görüyoruz. Tüm işlemlerimizin ise yüzde 67’sini Direkt Bankacılık kanalları ile gerçekleştiriyoruz. Bu oranın önümüzdeki 4-5 yılda yüzde 80 seviyesine ulaşmasını bekliyoruz.
Şeker Widget’ı devreye aldı
Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk: Mobil bankacılıkta son olarak hizmete aldığımız Şeker Widget uygulaması ile müşterilerimizin bilgiye erişimini hızlandırıyoruz. Müşterilerimizin %50’sinden fazlası en az bir dijital kanalı kullanıyor. Sadece dijital kanallardan hizmet almayı tercih eden müşterilerimizin oranı ise dijital kanal kullanım deneyimi olan müşterilerin %10’u civarında seyrediyor. 2014’ün başından bugüne Şekerbank internet şubesini kullanan müşterilerimizin sayısı yaklaşık %20, Şeker Mobil Şube kullanan müşterilerimizin sayısı da %100’ün üzerinde artış kaydetti.
Dijital, giyilebilir teknolojilere kayacak
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran: Bankamatikle başlayan dijital bankacılık yolculuğumuz internet şube ve sonrasında da mobil bankacılık uygulamamız İşCep ile devam etti. 2009 yılında %61,2 olarak gerçekleşen dijital bankacılık kullanım oranımız 2014 yıl sonunda %80,7 seviyesine ulaştı. 2015 ikinci çeyrekte ise %82’ye çıktı. Yakın gelecekte dijital bankacılığın giyilebilir teknolojilere kayacağı bir döneme tanık olacağız. Akıllı saatler ve akıllı gözlüklere özel bankacılık uygulamalarıyla daha fazla karşı karşıya kalacağız. Müşteri segment tanımlamalarından birebir müşteriyi tanıyan altyapı teknolojileriyle kişiye özel hizmet veren bir dönüşüm geçireceğiz. Müşterinin ayak izlerini takip ettiğimiz, ihtiyacı olduğu anda yanında olduğumuz bir hizmet yapısına evrileceğiz. Kısa süre önce İşCep Apple Watch uygulamamızın geliştirmesini tamamladık, Apple Watch’ların Türkiye’de satışa sunulmasıyla uygulamamız da kullanıma sunulacak.
‘Türk bankaları dijitalde Avrupa ile yarışıyor’
Yapı Kredi Alternatif Dağıtım Kanalları Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan: Özellikle Alternatif Dağıtım Kanalları, kart ve ödeme sistemleri açısından Türk bankaları gelişmiş pazar sayılabilecek pek çok ülkenin ötesinde bir seviyede. Yapı Kredi olarak biz de müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak için hem internet, hem mobil platformlarımızı geliştirmeye devam ediyor, bu alanda sektörde pek çok ilke imza atıyoruz. Banka olarak iPhone, iPad, Android, Android Tablet, Blackberry ve Windows Phone 8, Apple Watch cihazlarının kullanım alışkanlıklarına uygun mobil bankacılık uygulamalarımızın yanı sıra henüz piyasaya çıkmayan ürünler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki süreçte de Apple Watch ürünü gibi hayatın her anında kullanılabilir, hedeflerimizde stratejik olarak konumlandırabileceğimiz yenilikler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Mobili kullananların %55’i başka yere gitmiyor
TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi: Dijital bankacılık platformumuz CEPTETEB artık direkt bankacılık platformumuzun ana markası. TEB olarak, Google Glass’a özel geliştirdiğimiz ilk finansal uygulamamızın ardından Samsung Gear 2 ve Gear 2 Neo modelleri için dünyanın ilk bankacılık uygulamasını hayata geçirdik. Müşterilerimizin %83’ünü bu kanallara taşıdık. Bu süreçte, internet bankacılığı kullanıcı tabanı aktif müşterilerimizin %29.3’üne ulaştı. Para transferlerinin %83’ü, fatura ödeme işlemlerinin %79’u dijital kanallar aracılığıyla yapılıyor. Şubeyle karşılaştırılabilir işlemlerin dijital kanallardan yapılma oranı ise %80. 2015 yılının ilk yarısı sonunda mobil bankacılık kullanıcı tabanı aktif müşterilerimizin %15’ine ulaştı ve mobil bankacılık penetrasyonunda sektör lideri olduk. Mobil bankacılık uygulamamızı kullanan müşterilerimizin %55’i ise sadece bu kanalı kullanarak bankacılık işlemlerini gerçekleştiriyor.
Mobil bankacılık çok daha yaygın olacak
VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Saydam: Dijital bankacılıkta kullanım yoğunluğu gün geçtikçe mobil mecralara doğru kaymaktadır. İnternet bankacılığı uygulamamızın tüm işlemleri mobil bankacılık uygulamalarımızda da sunmaya çalışıyoruz. Bankacılık sektörünün geleceğinde şubesiz bankacılığın çok daha önemli bir yer tutacağını ve özellikle mobil bankacılığa yönelik uygulamaların kullanımının çok daha yaygın olacağını öngörüyoruz. Bunu hem teknolojinin hızlı gelişimine hem de yeni neslin bu değişime gösterdiği uyuma bakarak rahatlıkla söyleyebiliriz. VakıfBank olarak biz de mobil bankacılık yatırımlarımıza ve kullandığımız teknolojilere yenilikler eklemeye devam ediyor, özellikle iddialı olduğumuz işlem sayısı alanında gelişim gösteriyoruz. İnternet bankacılığını 1.5 milyona yakın müşterimiz aktif olarak kullanıyor. 2014 yılında müşterilerimize sunduğumuz mobil bankacılık uygulamamızda ise çok kısa bir sürede 400 bin kullanıcıyı aştı.
‘Sosyal Deniz ve Deniz Kabuğu’ ile tabuları yıkacağız’
DenizBank Dijital Kuşak Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Çelik: DenizBank olarak dijital ve mobil teknolojiler ile beraber bankacılıkta yaşanan paradigma değişimini çok önemsiyoruz. Bu bağlamda gemimizin dümenini çok uzun zaman önce dijital dünyaya çevirdik, inovasyonu kurumumuzun DNA’sına yerleştirdik ve dijital dönüşümün lideri olmak vizyonuyla faaliyetlerimizi şekillendirdik. Bugün itibariyle, dijital dünyayı takip eden değil, uygulamalarıyla takip edilen bir marka olmayı başardık. Dijital Kuşak Bankacılığı olarak, müşterilerimizin diledikleri anda her yerden ve her zaman bankacılık işlemlerini kolayca yapabileceği MobilDeniz uygulamamızı her gün geliştiriyor ve yeni fonksiyon eklemeleri yapıyoruz. Dijital Bankacılık olarak yine tabuları yıkacak 2 adet yeni uygulamamız; Sosyal Deniz ve Deniz Kabuğu yakın zamanda hayata geçecek. Dijital bankacılık önümüzdeki dönemde özellikle mobil ile kullanıcılarının hayatlarında büyük ölçüde yer almaya devam edecek
KAYNAK: DUNYA
Akbank’dan yılbaşı alışverişine 37 bin lira chip para
Akbank, sektörde fark yaratan yeniliklere ve ürünlere imza atan Axess ve Wings ile müşterilerine yılbaşı alışverişlerini yaparken kazandırmaya devam ediyor....