Şube personelini “bu tarz benim” yarışmasındaki gibi dizip eleştiren müdüre tepkiler büyüyor. Mobbing Derneği Başkanı Hüseyin Gün, olayın kişilere hakaret olarak kabul edilmesi gerektiğini söylerken Avukat Gökçe Yabuloğlu ise, “müdürün yaptığı ceza kanununa göre suçtur”dedi.
Haberin www.paramedya.com da yayınlanmasından sonra sosyal medyada binlerce yorum yapıldı. Bu yorumlarda şube müdürüne ve banka yönetimine büyük tepki gelirken hukukcular ise konunun Türk Ceza Kanunu’nun 125 maddesine göre suç olduğunu söylediler.
Avukat Gökçe Yabuloglu, şube müdürüne karşı hem ceza hemde tazminat davası açılabileceğini belirterek şunları söyledi:
“Ceza hukukundaki cezaların şahsiliği ilkesi prensibinden dolayı fiili gerçekleştiren kişiye karşı doğrudan bir ceza davası açılabilir. TCK’nın 125. Maddesinde düzenlenen hakaret suçu kapsamında bir kimsenin onurunu, haysiyetini rencide edecek tarzda olgular isnad edilmesi halinde bunu gerçekleştiren kişi hakkında üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. Hakaret alenen işleniyorsa verilecek ceza oranı arttırılır. Yani mağdur olan kişinin kendisine hakaret edildiğinden bahisle hakaret edene karşı doğrudan bu konuda ceza mahkemelerinde bir dava açmasına hukuken engel yoktur.”
MOBBİNG’GE DE GİRER
Avukat Yabuloğlu olayın mobbing kapsamında da değerlendirlendirleceğini belirterek bu konuda da şöyle konuştu:
“Somut olayda işyerinde işveren vekili konumunda olan bankacının çalışanlara karşı gerçekleştirdiği hakaretler hem işçiye psikolojik olarak taciz kapsamında hem de İş Kanunu’nda düzenlenen ayrımcılık yasağı kapsamında ele alınabilir. Ayrımcılık yasağından söz edilebilmesi için işçiye iş ilişkisi ya da iş akdine son verme sırasında diğer işçilerden farklı olarak cinsiyet, din, ırk gibi subjektif sebeplerle diğer işçilerden farklı davranılmış olmalıdır. Bahsedilen olayda banka müdürü sadece kadın işçilere yönelik olarak bu küçük düşürücü davranışları gerçekleştirdiği için işçilere eşit davranma borcuna aykırılıktan dolayısıyla ayrımcılıktan bahsedilebilir. Bu nedenle de işçiler ayrımcılığa maruz kalma sebebiyle ayrımcılık tazminatı talep edebilirler ancak burada ayrımcılığa uğradığını ispatlamak işçiye düşecektir. Ayrımcılık dışında işçi küçük düşürüldüğünden dolayı kişilik haklarının ihlal edilmesinden yola çıkarak manevi tazminat talebinde de bulunabilir. Bu sebeplerle açılacak bir tazminat davası işveren konumundaki banka aleyhine ikame edilebilir, banka ise mahkemece zararın ödetilmesine karar verirse daha sonra davranışı gerçekleştirene rücu edecektir”
KİŞİYE HAKARET
Olayı değerlendiren Mobbingle Mücadele Derneği Başkanı Hüseyin Gün ise, şube müdürünün bu kareketini çalışanların kişilik haklarına saldırı olarak yorumladı. Gün, “Bu anormal bir durum. Kişilerin giyimi kişiliğini yansıtır. Buna müdahele ise kişilik haklarına saldırı ve hakarettir. İlla aptal geri zekalı demek gerekmez. Davranış olarak da hakaret içerir. Bu çalışanlar hakaret davası açabilir. Önce şube müdürüne hakaret davası açmalı sonrada kuruma karşı tazminat davası açılmalı”dedi.
Hüseyin Gün şunları söyledi:
“Bu yine ceza kanunununa göre eziyet olarak da yorumlanır ve cezası 2 yıl hapisdir. TCK 96 maddesi açıktır. Bu mobbingdir”
Garanti Bankası 50 bin lira faizsiz kredi verecek
Garanti BBVA, yoğun tempoda çalışan esnaf müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamaları için özel bir kampanya hazırladı. Banka, Garanti BBVA Mobil üzerinden müşteri...