Hüsnü Özyeğin: “Ekonomi iyi gitmiyor dense de oto ve konutta satışlar çok iyi. Bu ortamda en önemli yatırım konut, sonra da araba. Vatandaş işini biliyor”
Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türkiye’de büyümenin 2016-2017’de yüzde 4’lere tekrar geleceğine inanıyor. Ancak bunun gerçekleşmesi için yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin şart olduğuna dikkat çekiyor. Duayen bankacıya göre yapısal reformlar da kalıcı bir hükümet kurulmadan gerçekleşmeyecek.
İş dünyasının önde gelen isimlerinden Hüsnü Özyeğin ile Ankara’da geçen hafta düzenlenen B20 Türkiye Konferansı sırasında konuştuk. Özyeğin, küresel ekonomik gelişmelerden Türkiye ekonomisine, gündemdeki konuları gazetemiz için yorumladı.
Hüsnü Özyeğin, Türkiye ekonomisinin kötüye gittiği yorumlarına rağmen ‘enterasan’ olarak nitelendirdiği bir noktaya da dikkat çekti. O da Türk insanın belirsizlik ortamında geleceği çok iyi öngörerek konut ve otomobil yatırımlarını artırması.
– Mevcut küresel ekonomik ortamda yapısal reformlar hayati önem taşıyor. Reformlar ne zaman uygulanabilecek?
Yapısal reformları kalıcı hükümet yapacak artık. Çünkü geçici bir seçim hükümeti var. Yeni gelecek hükümet bir ekonomik paket hazırlayacak diye tahmin ediyorum. Bu da 1 Kasım’dan sonra olacak. Şu an yapısal reform zamansız.
– Büyüme öngörüleri yıl sonu için yüzde 2.5’e kadar indirildi. Bu istihdamı da olumsuz etkileyecek mi?
Öyle tahmin ediliyor. İstihdam yaratabilmek için Türkiye’de arzu edilen büyüme yüzde 5. Büyümenin daha iyi olacağına inanıyorum ben. Yapısal reformlar yapıldıktan sonra, yeni hükümetle beraber büyümenin tekrar asgari yüzde 4’lere geleceğine inanıyorum. Ama buna da bir zaman var zaten. Uluslararası Para Fonu da Türkiye için büyümeyi 2016-2017’de yüzde 4 gibi tahmin ediyor. Diğer uluslararası kuruluşların tahminleri de bu yönde. Aslında çok enteresan bir şey var, ekonomi iyi gitmiyor deniliyor bazı çevreler tarafından. Ama bu sene kadar Türkiye’de otomobil satılmadı veya konut satışları da çok iyi. Otomobil ihracatı mayısta grev oldu biraz onun etkisiyle düştü ama konut satışları ilk altı ayda çok iyiydi. Bunda dolar yükselecek beklentisi de önemli. Vatandaş işini biliyor. Çünkü orta vadede en önemli yatırım konut sonra da araba. Onlar da ilk yarıda çok iyi gitti.
Yatırım hedefi 4.5G ile tutacak
– Doğrudan yabancı yatırımlar konusunda yıl sonu için 12 milyar dolar hedefi vardı. Bu şartlarda hedef tutacak mı?
Özelleştirmeler yavaşladı ama telekom yatırımlarıyla 12 milyar doları da geçecek. 4.5G ihalesi 3.8 milyar Avro yani 4 milyar dolarlık bir yatırım girişine yol açacak. Bunun önemli bir kısmı Vodafone’un olacak. En azından dışarıdan gelecek yatırım olarak geçecek. Tahmin ediyorum Vodafone sermaye artıracak. Yani Türkiye’ye sermaye gelmiş olacak, Ya da kendi öz kaynaklarından kullanırsa dışarı temettü gitmeyecek.
‘Fed, acı bekler gibi bekleniyor’
– Çin’deki kriz Türkiye’yi nasıl etkileyecek?
Çin’de devalüasyon oldu. Yuan yüzde 6-7 değer kaybetti. Tabi bu Türkiye’nin Çin’e karşı rekabet gücünü azaltmış oldu. Türkiye’nin Çin’e ihracatı çok az malesef. Yani yuanın düşmesi bizi birebir etkilemeyecek. Çin’e 2.5 milyar dolarlık ihracat yapmamıza karşın, Çin’den 25 milyar dolarlık ithalat var. Yuanın değer kaybıyla Çin’den daha çok ithal edeceğiz demektir. Uzakdoğu ülkeleri daha çok etkileniyor. Çünkü bu ülkeler Çin ile rekabet ediyorlar. Kore, Vietnam, Malezya, Endonezya, Japonya… Domino etkisi ile onlar da para birimlerinin değerini düşürmek zorundalar. Düşürdüler de biraz.
– Peki Fed faizleri yükselttiğinde nasıl etkileneceğiz?
Bu senelerdir bekleniyor, acı bekler gibi bekleniyor. Fed’in faiz artırımına bence piyasa kendini alıştırdı artık. Yani çok hızlı bir yükselme olmayacak. Ama Avrupa Merkez Bankası’nın genişlemeye devam edeceği, hatta faiz artırma ihtimali ortaya çıktı son toplantının ardından. Bu önemli. Demek ki Amerika’da bir artış beklemiyor demektir bu. ABD faiz artış ihtimaliyle ilgili her gün anketler yapılıyor. İki üç hafta önce ankete katılanların yüzde 47’si faizin artacağına inanıyordu. Birkaç gün önce bu oran yüzde 25’lere düştü. Benim ne düşündüğüm çok önemli değil. Piyasada çok oyuncu var, piyasanın ne düşündüğü önemli.
Merkez Bankası doğru yapıyor
– Merkez Bankası faizi yükseltecek mi?
Ben ona şöyle veriyorum. Merkez Bankası’nın elinde bütün veriler var. En çok veri Merkez Bankası’nın elinde ve ne yaptığını çok iyi biliyor. Şimdiye kadar çok iyi yönettiler. Ama tabi onların da yapmayı düşündükleri şeyin bir zamanlaması var. Zaten bunu ima ettiler. Avrupa Merkez Bankası’nın toplantısı vardı. ABD’den veriler geliyor. Tarımdışı istihdam verisi çok önemli bir veriydi. Fed onu biraz bekliyor. Ama asıl Fed kararı gelecek hafta. O kadar küresel bir ekonomi var ki dünyada. Bütün merkez bankaları birbirini takip etmek zorunda. Hele Fed’i ve Avrupa Merkez Bankası’nı. Onun için bizim Merkez Bankası doğru yapıyor beklemekle. Çünkü Merkez Bankası’nın elinde birçok enstruman var. Birtakım hareketler yaptığı zaman onların hakikaten etkili olması lazım. Yarım yamalak hareket yapamaz Merkez Bankası.
– İhracattaki durgunluk Avrupa’daki yavaşlama ile mi ilgili?
İhracatta Avrupa çok önemli. Çünkü otomobil ihracatının neredeyse tamamı Avrupa’ya oluyor. Oradaki durgunluk Türkiye’nin otomobil ihracatını da etkiliyor. Bütün markalar Avrupa’ya ihraç ediliyor. Diğer ülkelerin çok küçük oranda payı var.
Kaynak; Cumhuriyet
Piyasa yapısını bozan sahte ilanlar devam edecek
Ticaret Bakanı Ömer Bolat elektronik ilan doğrulama sisteminin 1 Ocak 2025 tarihinde bütün ilanlarda yürürlüğe gireceğini açıklamasına rağmen Bakanlığı İç...