Artık dünyada İslami tip bankacılık para kazanamıyor. Bu nedenle Araplar artık dünya standartlarında bir bankacılık yapmak zorunda. Bunun ilk adımı olarak da Türkiye’den banka almayı görüyor.
Türk bankaları bir dönem dünyada en çok ilgi görenler arasında ilk sırada yer alıyordu.
Nitekim 2001 krizinde zora girip yabancılara neredeyse tek bir şube fiyatına satılan bankalar, yıl 2007’ye geldiğinde tarihinin en yüksek değerine ulaşmıştı.
2006 yılında Türk bankalarının öz sermaye kârlılık rasyosu 27.1 ile dünyada en çok kazandıranlar arasında yer almıştı. Tabii ki bu da fiyatların patlamasına neden olmuştu. Son olarak Rus Sberbank, Denizbank’a 3.54 milyar dolar gibi müthiş bir fiyat verdi.
Tabii ki bütün bu gelişmeler Amerika’nın parasal genişleme dönemine rast geldi. Amerika artık ‘bol ve ucuz para yok’, dediği andan itibaren bu rasyo düşmeye başladı. Yani bankalara yatırılan para daha az kazandırmaya başladı.
Bu da sermaye için artık Türk bankaları cazip olmaktan çıktı demekti.
Şu an Türk bankalarının öz sermaye kârlılık oranı yüzde 12 civarında. Nitekim HSBC, aylarca satış pazarlığından sonra Türkiye birimini satamadı.
Tüm bu sıkıntı yaşanırken Yunanistan’daki darboğaz nedeniyle ülkenin en büyük bankası olan NBG, Türkiye’deki iştiraki Finansbank’ı satışa çıkarttı.
Finansbank Türkiye’nin en genç ve en dinamik bankası. Bir ara piyasa değeri Yunanistan’daki ana hissedarından bile daha yüksekti. Banka çok profesyonelce yönetilip kârlılığı her geçen gün arttı.
İkinci kez talipler
Yunanlar şimdi Finansbank’ı satışa çıkarttı.
Finansbank’a şu an için tek bir talip var o da Katar Ulusal Bankası.
Katarlılar aslında ilk kez bir Türk bankasına talip olmuyor. Daha önce de Denizbank’a talip olmuşlardı. Belçikalı Dexia kriz nedeniyle Denizbank’ı satışa çıkartmış ve yine Katarlı bu banka ilk talipler arasında yer almıştı. Banka yetkilileri bankada inceleme yapmış ve sıra paraya gelince Belçikalıların istediği rakam ile verecekleri rakam arasında uçurum olmuştu. Sonuç olarak Katarlılar ilk uçakla İstanbul’dan ayrıldılar.
İşte bu Katarlılar bugün Finansbank’a talip.
Görüşmeler Atina’da sürüyor. Teknik ekip İstanbul’da Finansbank’ta inceleme yapıyor.
Katarlılar Finansbank’a ne kadar fiyat teklif edecek, Yunanlar ne kadar isteyecek bunlar önümüzdeki günlerde belli olacak.
Ancak Türkiye’deki bankacılar Katarlıları ciddi bir alıcı olarak görmüyor. Yunanlar ise görüyor olabilir.
Finansbank olayında ya Katarlılar bol keseden para verecek ya da Yunanlar elini açıp gözünü yumacak.
Zamanlama yanlış
Finansbank’ın güçlü finansal yapısı göz önüne alındığında Yunanlar’ın pek de el açıp göz yumacaklarına ihtimal vermiyorum.
Bana göre Yunanlar yanlış zamanda pazara çıktılar.
Tüm bu gelişmeler olurken, Dubai merkezli Mashreqbank da Türkiye’den banka almak istediğini açıkladı. Mashreqbank’ın hangi bankaya talip olacağı şu an için bilinmiyor. Bazı danışmanlık şirketleri aracılığı ile Pazar yoklaması yaptıkları biliniyor.
Araplar neden Türk bankalarına talep gösteriyor denildiğinde bu sorunun yanıtını şu şekilde verebiliriz:
Artık dünyada İslami tip bankacılık para kazanamıyor. Bu nedenle Araplar artık dünya standartlarında bir bankacılık yapmak zorunda. Bunun ilk adımı olarak da Türkiye’den banka almayı görüyor.
KAYNAK: YENİCAG GAZETESİ
QNB Türkiyesendikasyonuna rekor talep
650 milyon dolar değerinde sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredisi temin eden QNB Türkiye, 3 yıl vadeli dilim ile yaptığı borçlanma ile...