Bankacılık sektör kârının gelecek yıl yüzde 12 artacağını öngördüklerini belirten TBB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın, “Hem dünyada hem de Türkiye’de en kötü geride kalıyor” dedi.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın,”Uluslararası toplantılarda şu fikir ağırlık kazanıyor ki, hem dünyada hem de Türkiye’de artık en kötü geride kalıyor. En kötü geride kaldığında, 2016’yı daha pozitif algıladığımızın bir altyapısını hazırlamış oluyoruz” dedi.
Aydın, Vodafone Türkiye’nin ana sponsorluğunda düzenlenen CEO Club Bankacılar Zirvesi’nde, sektörün 2015 yılı performansını değerlendirdi.
Bu yıl ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ne yapacağının bilinmediğini, ikinci bir seçimin de sürpriz olduğunu belirten Aydın, “Bu denli bir terör olayı ve TL’de bu denli bir değer kaybı beklemiyorduk. Kurlardaki bu hareketlilik, enflasyon üzerindeki etkiler, doğrusu bunların bir bölümünü hesap etmiştik, bir bölümünü hesap etmemiştik” diye konuştu.
Aydın, Bankalar Birliği’nin 2014 sonu itibarıyla yaptığı bir çalışmada “2015’ten ne bekliyoruz?” sorusuna aldıkları cevaplar ile 2015’te karşılaştıkları sonuçların aynı olduğunu aktardı.
Büyümede yüzde 3-3,5 yakalanabileceğini öngördüklerini ve şu anda o düzeyde olunduğunu ifade eden Aydın, şöyle devam etti:
“Cari açığın gayrisafi yurt içi hasılaya oranının yüzde 5-5,5 olabileceğini söyledik, makro dengeler açısından bunu yakaladık. Enflasyonu zaten hiç tutturamıyoruz, yine tutturamadık. Dış taleple ilgili beklentilerimiz realize olmadı. Makro dengelerde böyleyken sektöre indiğimizde bilanço büyüklüğü açısından beklentilerimizden olumlu bir büyüme elde ettik. Bunları söylerken kur etkisinden arındırılmış olarak hesaplarımızı yaptık. Kredi büyümesi yüzde 15-17 civarında olur dedik, o büyümeyi şu an itibarıyla gerçekleştirebildiğimizi görüyoruz. Hatta otoritelerin, düzenlemelerin ışığında bireyselden ziyade kurumsal kredi kullandırmaya başladık. 2015 yılında salt kullandırılan kredilerin yüzde 75’i kurumsal, yüzde 25’i de bireysel. Bankalar bu konuda makas değiştirmiş gibi.”
Hüseyin Aydın, kredileri finanse etmek için mevduattaki beklentilerinin gerçekleşmediğini kaydederek, Türkiye’nin tasarruf sorunu bulunduğunu, kredileri salt mevduatla fonlamanın yeterli olmadığını dile getirdi.
‘Özkaynak güçlü kılınmalı’
Bankacılık sektörünün borçlanmayla ilgili bir sıkıntısı olmadığını vurgulayan Aydın, ancak kredi vermek için özkaynağın güçlü kılınması gerektiğine işaret etti.
Aydın, ”TL değer kaybediyor. Kurlar böyle giderse, sizde sorunlu kredi patlar. Ne yapacaksınız?” sorusunun yine gündemde olduğunu belirterek, sektörün genel ortalamasına bakıldığında son derece olumlu bir seyir görüldüğünü söyledi.
Türk bankacılık sisteminin krizleri de kredileri de hem tahsis aşamasında, hem sonraki aşamalarda doğru yönettiğine dikkati çeken Aydın, “Özel ve reel sektör de risk yönetimini doğru yapabiliyor. 2015 yılı sektörün beklentilerinde önemli bir yıl. Biz elbette daha çok para kazanmak istiyoruz. Çünkü sektörün koyduğu sermayeye bakıldığında, başka hiçbir sektör bu denli bir özkaynağa sahip değil. Sektörün sürdürülebilir olması için mutlaka para kazanması ve özkaynağını güçlendirmesi gerek” değerlendirmelerini yaptı.
Gelecek yıla ilişkin beklentilerini de aktaran Aydın, gelecek yılın 2015’e nispetle belirsizlikleri ortadan kalkacağı bir yıl olacağını ifade etti.
‘AB’den umudumuzu kesmedik’
Genel seçimin atlatılmış olacağını, Fed’in ne yapıp yapmayacağının görüleceğini dile getiren Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Avrupa Birliği’nden ümidimizi kesmedik, orada toparlanma biraz daha hız kazanacak. Dış taleple ilgili sıkıntılarımızı çözmüş olacağız. Uluslararası toplantılarda şu fikir ağırlık kazanıyor ki hem dünyada hem de bizde artık en kötü geride kalıyor. En kötü geride kaldığında, 2016’yı daha pozitif algıladığımızın bir altyapısını hazırlamış oluyoruz. Türkiye bütün bunlara rağmen ciddi bir mali disiplin uyguladı. Reel sektör ve bankacılık sektörünün gücü ve becerisi de ortada. Biz 2016’yı olumlu bir şekilde bekliyoruz. Türk bankacılık sistemi Türkiye’nin büyümesine katkı vermeye ve kredi vermeye devam edecektir. Bu konudaki gücü de aşikardır.”
Hüseyin Aydın, Türk piyasasına talebin devam ettiğini ve çeşitlendirilmiş bir yapının var olduğunu ifade etti.
Sadece batı kaynaklı bir sermaye değil, çok farklı coğrafyalardan ama küçük ama orta boyutlu talep geldiğini anlatan Aydın, “Türkiye’de hala bankacılıkla tanışmamış ciddi bir kesim var. Bunun için Türk bankacılık sistemine talep devam edecektir ama bunun altını çiziyorum regülasyonların bize ek yük getirmemesi lazım” diye konuştu.
Helal Olsun! QNB’den şık hareket!
Geçtiğimiz hafta bankacılık sektörünün gündemine, Türkiye'nin en büyük özel bankalarının yılbaşı şube yemeklerine özel güvenlik görevlilerinin "bütçe olmaması"gerekçesiyle çağırlmaması gelmişti....