Son üç ay içerisinde binlerce bankacı işten çıkartılmasına karşın Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, personel sayısı azalmadı tam tersi 2 bin 506 kişi arttı. Peki bu nasıl oldu?
Bankacılık sektöründe son üç ayda çalışanların adeta kabusu olan işten çıkartmalar artmasına rağmen Türkiye Bankalar Birliği verileri bunun tersini gösteriyor. Sadece yerli sermayeli özel bir bankanın bile 1650 kişiyi işten çıkarttığının bilinmesine rağmen son veriler Türkiye’de bankaların daha çok personel aldığını gösteriyor.
Bu yılın üçüncü çeyreğinde mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarında çalışan sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 bin 506 kişi (yüzde 1,3), 2014 yıl sonu rakamlarına göre de 719 kişi (yüzde 0,4) artarak 201 bin 605 oldu.
Geçen yıl sonu rakamlarıyla karşılaştırıldığında çalışan sayısı kamusal sermayeli mevduat bankalarında bin 624 ve yabancı sermayeli mevduat bankalarında 215 artarken, özel sermayeli mevduat bankalarında 986, kalkınma ve yatırım bankalarında ise 132 azaldı.
Temmuz-eylül 2015 dönemi itibarıyla, banka çalışanlarının yüzde 29”u kamusal sermayeli mevduat bankaları, yüzde 47”si özel sermayeli mevduat bankaları, yüzde 22”si yabancı sermayeli mevduat bankaları ve yüzde 3”ü ise kalkınma ve yatırım bankaları tarafından istihdam edildi.
Mevduat bankalarında banka başına çalışan sayısı 5 bin 771 olurken, bu rakam kamu sermayeli bankalarda 19 bin 158, özel sermayeli bankalarda 9 bin 485 ve yabancı sermayeli bankalarda 2 bin 183 düzeyinde gerçekleşti.
Söz konusu dönemde bankacılık sektöründe çalışanların yüzde 1”i ilköğretim, yüzde 15”i orta öğretim, yüzde 78”i yükseköğretim kurumları mezunu, yüzde 6”sı ise yüksek lisans ve doktora yapmış olanlardan oluştu.
Kamusal sermayeli ile özel sermayeli mevduat bankalarında çalışanların yüzde 87”sini yükseköğretim kurumlarını bitirmiş ve lisansüstü eğitim yapmış personel oluştururken, bu oran yabancı sermayeli mevduat bankalarında yüzde 77, kalkınma ve yatırım bankalarında ise yüzde 84 seviyesinde bulunuyor.
Bankacılık sektöründe kadın çalışan oranı yüzde 51 seviyesinde gerçekleşti. Bu oran kamusal sermayeli mevduat bankalarında yüzde 45, özel sermayeli mevduat bankalarında yüzde 55, yabancı sermayeli mevduat bankalarında yüzde 55, fon bankasında yüzde 36, kalkınma ve yatırım bankalarında ise yüzde 35 düzeyinde oldu.
NASIL OLDU?
Bankaların personel çıkartmalarına karşın bu artışın direk satış kadrolarına asgari ücretle alınanlardan kaynaklandığı öne sürülüyor. Bankalar eski ve yüksek maaşlı personelleri performans düşüklüğü nedeniyle işten çıkartırken yerine asgari ücret artı primle çalışan pazarlamacıları işe alıyor. Üniversiteden yeni mezun gençleri kısa bir eğitimden sonra bankalar şubeye değil de sokaklarda kart ve kredi pazarlamaya gönderiyor.
Akbank’dan yılbaşı alışverişine 37 bin lira chip para
Akbank, sektörde fark yaratan yeniliklere ve ürünlere imza atan Axess ve Wings ile müşterilerine yılbaşı alışverişlerini yaparken kazandırmaya devam ediyor....