Geçen sene en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı “finans ve sigorta faaliyetleri”nde çalışanlar elde etti.
Türkiye’de geçen sene en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı 62 bin 250 lirayla finans ve sigorta faaliyetlerinde çalışanlar elde etti. Aynı dönemde ülkedeki yıllık ortalama brüt kazanç 27 bin 830 lira oldu, bu değer erkekler için 27 bin 775 lira, kadınlar için 27 bin 974 lira olarak tahmin edildi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılına ilişkin ‘Kazanç Yapısı Araştırması’nı açıkladı.
Buna göre, 2014 yılında yıllık ortalama brüt kazanç 27 bin 830 lira olarak gerçekleşti, bu değer erkekler için 27 bin 775 lira, kadınlar için 27 bin 974 lira olarak tahmin edildi.
Hem erkek, hem de kadın ücretli çalışanların kazançları genellikle eğitim durumuyla doğru orantılı olarak yükseldi. Benzer durum yaş grubu ve kıdem yılı için de geçerli oldu, eğitim durumuna göre en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı yüksekokul ve üstü eğitim düzeyine sahip olanlar elde etti. Bu eğitim düzeyinde yıllık ortalama brüt kazanç erkeklerde 55 bin 633 lira, kadınlarda 45 bin 483 lira oldu.
Ücretli çalışanların ücret ve kazançları ekonomik faaliyet kolu ayrımında incelendiğinde, en yüksek yıllık ortalama brüt kazancın 62 bin 250 lirayla “finans ve sigorta faaliyetleri” ekonomik faaliyet kolunda olduğu görüldü. Bu sektörü 61 bin 830 lirayla “bilgi ve iletişim” sektörü izledi. En düşük yıllık ortalama brüt kazanç 20 bin 451 lirayla “konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri” sektöründe elde edildi. Bunu 21 bin 340 lirayla “idari ve destek hizmet faaliyetleri” sektörü izledi.
En düşük kazanç nitelik gerektirmeyen işlerde
Meslek grubu (ISCO 08) ayrımında en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı 86 bin 701 lirayla “yöneticiler” grubunda çalışanlar elde etti. Bu meslek grubunu 57 bin 678 lirayla “profesyonel meslek mensupları” takip etti. En düşük yıllık ortalama brüt kazanç ise 17 bin 56 lirayla “nitelik gerektirmeyen meslekler” grubunda gerçekleşti.
Erkek ve kadın arasındaki ücret farkının erkek ücreti içindeki yüzdesi olarak tanımlanan cinsiyete dayalı (erkek-kadın) ücret farkı, saatlik, aylık veya yıllık ortalama ücret esas alınarak hesaplanabiliyor. Yıllık ortalama brüt ücret kullanılarak hesaplanan bu ücret farkı, toplamda kadın ücretinin lehine yüzde -0,4 iken, eğitim durumuna göre incelendiğinde tüm eğitim durumu basamakları için erkek ücreti lehine gerçekleşti.
Petlas’dan Sen benim kim olduğumu biliyor musun açıklaması:
Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Abdulkadir Özcan, Dubai-İstanbul seferini yapan Türk Hava Yolları (THY) uçağında yaşanan bir olayla gündeme geldi. Business...