Finansbank’ın 2.7 milyar euro fiyata satılması “ucuza mı gitti”tartışmasını getirdi. Peki Finansbank gerçekten uzuca mı satıldı?
Bir süredir gündemde olan Finansbank’ın satışı gerçekleşti ve banka, Katarlı Qatar National Bank’a 2 milyar 950 milyon dolara satıldı.
Bankaların satışı söz konusu olduğuna satış fiyatı kadar bankanın satış fiyatının bankanın defter değerine oranı başka ifade ile çarpan oranı da önem sunuyor.
Finansbank’ın Katarlılara satışında bu oran 1 seviyesine yakın gerçekleşti. Çarpan oranının bu seviyede gerçekleşmesi Finansbank’ın ucuza gidip gitmediği konusunda soru işaretleri yarattı. Zira Hüsnü Özyeğin Finansbank’ı National Bank of Greece’e (NBG) sattığında bu çarpan oranı 3,8 civarındaydı. Bu çarpan dikkate alındığında bankanın satış fiyatının yaklaşık 5,5 milyar dolar olarak gerçekleşmesi gerekiyordu. Fakat ortaya çıkan rakam yaklaşık 3 milyar dolar oldu.
Çarpan oranlarının düşüş göstermesi sadece Finansbank’ta değil Türk bankacılık sektörünün genelinde görülen bir eğilim olarak dikkat çekiyor. 2006 yılında bankaların çarpanları oldukça yüksekken, bu oran 2015’in sonunda ortalama olarak 0,9 seviyelerine geldi.
O dönemdeki satışları hatırlatmak gerekirse Dexia, Denizbank’ı 2006 yılında 3.9 çarpanla satın almıştı, Citi, Akbank hisselerini satın aldığında çarpan 2.98 idi. EFG Eurobank ise Tekfenbank’ı 3.68 çarpan ile almıştı.
2010’DAN SONRA ÇARPANLAR GERİLEMEYE BAŞLADI
2010’dan sonra yaşanan satışlarda çarpan oranları 3 seviyelerinden 1,5 seviyelerine geriledi. Örneğin Dexia, 3,9 çarpanla aldığı Denizbank’ı Sberbank’a sattığında bu rakam 1.3 ile sattı. Citi’nin Akbank hisselerini sattığı çarpan 1’lere kadar gerilemişti.
Finansbank’ın satışı çarpan oranlarındaki düşüş eğiliminin devam ettiğini gösterdi. Halka açık diğer bankalara bakıldığında da çarpanların Finansbank ile aynı seviyede olduğu görülüyor. Buna göre Garanti’nin çarpanı 1,1025 olarak görülürken, Yapı Kredi’nin 0,6645, Halkbank’ın 0,7635, Albaraka Türk’ün 0,6263, Akbank’ın 1,0772, İş Bankası’nın da 0,7002 olduğu kaydedildi
GERİLEYEN ÖZKAYNAK KARLILIĞI ÇARPANLARI DA DÜŞÜRDÜ
Çarpan oranlarının gerilemesinde düşen özkaynak karlılığının da önemli etkisi söz konusu. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun verilerine göre 2006 yılında sektörün özkaynak karlılığı yüzde 21 civarındayken, 2014’te bu oran yüzde 12’lere geriledi. Analistler çarpanları aşağıya çeken özkaynak karlılığının gerilemesinde sıkı regülasyonların ve değişen makro ekonomik koşulların etkisinin olduğunu belirtiyor.
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Deniz Yatırım analisti Sadrettin Bağcı söz konusu satış fiyatının makul olduğunu ifade etti. Bağcı, Finansbank, 2006’da NBG’ye satıldığında bankanın özkaynak karlılığının yüzde 20’ler civarında olduğunu, fakat bu rakamın yüzde 10’lara gerilediğine dikkat çekti. Bağcı, “Sürdürülebilir özkaynak karlılığını yüzde 12, sermaye maliyetini de yüzde 15 olarak dikkate alırsak 0,8’lik bir değer çıkıyor. Katarlı bankanın kontrol primi de dikkate alındığında ortaya çıkan rakam makul” değerlendirmesi yaptı.
SATIŞTA ‘TİER 2’ DETAYI
Şeker Yatırım bankacılık analisti Övünç Gürsoy ise satış açıklamasındaki ikinci kuşak sermaye ile ilgili detay da dikkate alındığında Finansbank’ın satışının oldukça iyi bir rakamla gerçekleştiği görüşünde. Gürsoy “Finansbank’ın Tier 2 Capital rasyosu için QNB’nin 910 milyon dolarlık geri ödemeyi de taahhüt ettiğini görüyoruz. Bu rakam da satış fiyatına eklendiğinde çarpan 1,28 seviyelerine çıkıyor. Bu durum mevcut seviyelerden yüzde 60 daha yüksek bir çarpana işaret ediyor. Dolayısıyla bu satış rakamı hem Finansbank için hem de Türk bankacılık sektörü için oldukça olumlu bir haber” değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: businessht.com.tr
Akbank’dan yılbaşı alışverişine 37 bin lira chip para
Akbank, sektörde fark yaratan yeniliklere ve ürünlere imza atan Axess ve Wings ile müşterilerine yılbaşı alışverişlerini yaparken kazandırmaya devam ediyor....