Banka ATM makinalarına kurulan düzenekle dolandırılan vatandaşın zararını banka karşılayacak.
İZMİR Karşıyaka’da yaşayan Şevki Torni’nin 2008 yılında bir bankanın ATM’sine kurulan düzenekle ele geçirilen kartı nedeniyle uğradığı zararın karşılanması için başlattığı hukuki mücadeleyi kazandı.
İzmir 8. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin reddettiği davada Yargıtay’ın “Bankalar ATM üzerinden dolandırıcılık yapılmasını engelleyecek önlemler almadığı için kusurlu” kararı vermesi yerel mahkemeyi de kararından döndürdü. İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesi Yargıtay’ın kararına uyarak zararı bankanın karşılaması gerektiğine hükmetti.
BANKALAR DAHA ÖZENLİ OLMALI
HUKUK mücadelesinden vazgeçmeyen Şevki Torni ise maddi kaybının yanı sıra davada ısrarcı olmasının nedenini bankaların müşteri güvenliği için daha fazla özen göstermesi gerektiğini vurgulamak olarak açıkladı. Torni’nin avukatı Murat Fatih Ülkü ise ATM’lerin kullanımının her geçen gün yoğunlaştığını ve bankaların da şubeye girmeden ATM kullanılmasını özendirdikleri hatırlatarak şöyle devam etti “ATM’lerin güvenliği çok önemli hale geldi. Oysa ne yazık ki, son teknolojik cihazların ve güvenlik uygulamalarının geçerli olduğu günümüzde, kredi kartı hırsızları adeta ATM’lerden yardım almaktalar. Banka karşısında ekonomik açıdan zayıf yurttaşların; bankacılık sistemine, kurulan ATM’lere güvenmeleri, bankanın gerekli önlemleri aldığını düşünmeleri normaldir. Bu mahkeme kararı ile bankaların sorumluluğuna işaret edilmiş oldu. Bundan sonra, bankaların ATM’ler kullanılarak yapılan dolandırıcılıklara karşı güvenlik önlemlerini arttırmaları beklenmelidir.”
İş Bankası GençBizzTech Projesi’nde Başvuru için Son Günler
Türkiye İş Bankası ve Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın, fen liselerinde eğitim gören öğrencilerin teknoloji ve bilim odaklı projeler geliştirmelerine olanak...