Bankalar dışarıdan borçlanmanın maliyetli olması nedeniyle TL mevduata yüzde 12-13’ler seviyesinde faiz veriyor. Buna rağmen yatırımcılar artış beklentisiyle dolara ilgi gösteriyor
Siyasi belirsizliğin yüksek olduğu dönemlerde aylık vade yüzde 13’lere yükselen Türk Lirası (TL) mevduat faizleri bugün de yüksek seviyelerde bulunuyor.
Bankalar TL mevduata yüzde 12 seviyelerinde faiz veriyorlar. Bir ay önce mevduat faizleri yüzde 11 ile 12.30 arasındaydı. Ancak Amerikan Merkez Bankası FED’in son toplantısında faiz artırmama kararı almasından sonra borsa ve dövize yansıyan iyimser hava faize yansımadı. Yani faizlerde düşüş olmadı. Çünkü gelişmekte olan ülkelerden korkulan seviyelerde para çıkışı yaşanmadı.
Diğer yandan bankaların yüklü sendikasyon ödemeleri ve yurtdışından borçlanma maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle kendi aralarındaki mevduat rekabeti devam ediyor. Bu nedenlerle bankalar TL mevduata verdikleri faizde düşüşe gitmiyorlar.
Fakat buna rağmen yatırımcılar yabancıların dövize ilişkin raporları ve genel piyasa beklentisi nedeniyle mevduata yönelmek yerine daha çok dövize ilgi gösteriyorlar. Çünkü Türkiye’de dövizin yükseleceğine ilişkin yüksek bir beklenti var.
75 binin üstüne % 13
Son bir kaç aydır mevduat faizlerini aynı seviyelerde tutan bankalar, müşterilerine yüzde 12 oranlarında faiz veriyorlar. 75 bin liranın üstüne yüzde 13 oranında aylık faiz veren banka da var. Buna karşın yatırımcılar daha çok döviz üzerinde duruyor.
Yatırımcıların dövize odaklanmasının ve TL mevduata ilgi göstermemesinin tek nedeni Fed’in faiz kararı almaması değil.
İçerdeki gelişmelerde yatırımcının kararını etkiliyor.
Merkez Bankası’nın Fed’in kararlarının piyasada oluşturduğu genel beklentilere karşın faiz artırmaması ve faiz artışına sıcak bakmaması da yatırımcıların dövizi cazip bir yatırım aracı olarak görmesinde etkili oldu.
Faiz oranları niye yükseldi?
Türkiye’de faiz artışı geçen yıl arka arkaya yaşanan seçimlerin yarattığı siyasi belirsizliklerle yükselme göstermişti. İçerdeki bu etkinin dışında Amerika’nın para bolluğuna son vererek faiz artışına geçmesi de beklentilerde etkili oldu.
Siyasi belirsizliğin devam edeceği korkusuyla mevduat faizleri yüzde 13’e gelmişti.
Son bir yıl ve altı ay içinde vadeli mevduatta TL ve döviz ile yapılan türev işlemlere (swap) verilen faiz yüzde 8’den yüzde 14’e çıkmıştı.
‘Faiz piyasa koşulunda gider’
Bankaların TL mevduatta uzun süredir aynı seviyelerde faiz verdiğini belirten bir bankacı, önümüzdeki dönemlerde aynı oranların devam edeceğini ifade etti.
Bankacı, “Şu anda bizim Merkez Banka’mız faiz artışına sıcak bakmıyor. Bunun yanı sıra kendi içimizdeki siyasi gelişmeler de beklentilerin oluşmasında önemli rol oynuyor. Dolayısıyla faiz piyasa koşullarında oluşuyor. TL mevduata yüzde 13.50 veren banka var” dedi.
Kaynak:kadife şahin
Dünya Çapında Bir Teknoloji Duayeni Prof. Dr. İlhan Fuat Akyıldız Odine’e danışmanlık verecek
Ulusal ve uluslararası şirketlere 2000 yılından bu yana yazılım çözümleri ile mühendislik hizmetleri sunan Odine, 6G’nin öncü ismi Prof. Dr....