Yargıtay 22.Hukuk Dairesi mobbing davalarıyla ilgili emsal olacak tarihi bir karara imza attı. Bu karar tüm bankacıları ilgilendiriyor.
Baskı ve işten çıkartmalarının had safhaya ulaştığı şu günlerde Yargıtay 22.Hukuk Dairesi’nin verdiği karar, adeta bankacıların umudu oldu. İzmir’de 22 yıldır çalıştığı bankadan DÜŞÜK PERFORMANS gerekçesiyle işten çıkartılan ve mahkemeye başvuran bankacı A.B.G’yi haklı buldu. Mahkemenin verdiği bu karar, hedef baskısıyla ve performans düşüklüğü gerekçesiyle işten çıkartılan tüm bankacılar için emsal teşkil edebilecek.
Avukatlar Cihaner Çelik ve Yüksel Çetingöz tarafından açılan davanın temyizine bakan Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin, davacı banka çalışanının mobing iddialarının şüpheye yer olmayacak şekilde ispat edememesine dayanarak, davanın reddi yönünde hüküm kurmasını hatalı buldu.Yerel mahkemenin red kararını bozan ve işverenin iş akdinin fesih kararının geçersizliğine hükmeden Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, bu kararı mobing iddialarında “ceza davalarında olduğu gibi şüpheye yer olamayacak şekilde delil aranamayacağına” gerekçesine dayandırdı.
“Mobingde ispat kolaylığı gösterilmeli”
Yüksek mahkeme, mobing davaları açısından emsal teşkil edecek kararında şu değerlendirmelere yer verdi: “Hukuk yargılamasında ve özellikle de mobbinge dayanan iddialarda yüzde 100’lük bir ispatın aranmadığı, şüpheden uzak delil aramanın ceza yargılamasına ait olduğu, özel hukuk ve iş hukuku yargılamasında vicdani kanaatin oluşmasına yetecek kadar bir ispatın yeterli olduğu, taraflarca ileri sürülen delillerin sıhhat ve kuvvetinde tereddüt edilmesi halinde işçi lehine yorum ilkesinin uygulanması gerektiği, mobbing gibi diğer dava türlerine göre ispatı nispeten daha zor olan bir konuda kesin ve mutlak bir ispatın aranmayacağı, bu konuda işçi lehine ispat kolaylığı göstermenin hakkaniyet ve adalete daha uygun olacağı kanaat ve sonucuna varılmıştır.”
BANKACILARA LAZIM OLACAK
Bankaların tazminatsız işten çıkartmak için performans düşüklüğü gerekçesiyle binlerce çalışanına ihtar vermesi, işten çıkartmaların önümüzdeki aylarda patlamasına neden olabileceği belirtiliyor. Yargıtayın bu emsal nitelikli kararı önümüzdeki günlerde İzmirli bankacı gibi mağdur olan binlerce bankacıya lazım olacak.
Hukukcular, hedef baskılarını ve bu konuda verilen ihtarları çalışanlara karşı psikolojik taciz yani mobbing olarak görüyorlar.
KONU İLE İLGİLİ HABERLER:
BÖYLE MOBBİNG GÖRÜLMEDİ
MOBBİNG UYKU BOZUKLUĞU YAPIYOR
30 BİN BANKACI İŞSİZ KALACAK
BANKA MÜDÜRÜNDEN MOBBİNG DAVASI
DAYAK YİYEN BANKACILAR
BİR MOBBİNGİN HİKAYESİ
MOBBİNG KARŞISINDA ÇALIŞANLAR HAKLARI NELER
MÜŞTERİ İLE FOTO İSTEMEK SUÇ
BANKACILARA WHATSAPP MOBBİNGİ
Garanti BBVA’dan tüzel ve şahıs firmalarına tek tıkla mali veri paylaşım kolaylığı
Garanti BBVA’nın tüzel ve şahıs firma müşterileri GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) entegrasyonu ile mali verilerini dijital kanallar üzerinden tek tıkla...