TEB Yatırım raporuna göre, döviz borcu olan şirketler TL’nin değer kazanmasından olumlu etkileniyor
TEB Yatırım analistleri Türk lirasındaki değişim ve büyüme oranlarına hassasiyetlerine bakarak kurdaki değişimlerden hangi şirket hissesinin nasıl etkilendiğine ilişkin bir rapor yayınladı.
21 Ocak’ta Draghi’nin Avrupa Merkez Bankası’nın daha fazla parasal genişlemeye gideceği ile ilgili yaptığı konuşma sonrasında TL de dahil tüm gelişmekte olan ülke para birimleri güçlenmeye başladı, FED’in Mart ortasında güvercin tutuma dönmesiyle bu daha da hızlandı. TCMB’nin faizlerin üst bandında 25 baz puanlık indirim yaparak beklentilerin aksine faiz indirimlerini başlatması da TL’nin güçlenmesini engellemedi.
Rapora göre, TL’de güçlenme trendi devam ettiği sürece döviz cinsi borçları olan ve net ithalatçı şirketler bundan olumlu etkileniyor. Döviz varlığı bulunan ve döviz gelirleri olan şirketler üzerinde ise bu trendin etkisi tahmin edileceği gibi olumsuz.
“Döviz borçları olan, yurtiçi pazara dayalı ve TL gelirleri olan elektrik üreticileri, medya ve belli inşaat şirketleri bu ortamdan faydalanabilir” değerlendirmesinde bulunan analistler, diğer taraftandefansif şirketlerin, döviz cinsi gelirleri olan veya bilançosunda döviz varlıkları olan madencilik şirketlerinin, ihracatçı şirketlerin ve gıda perakendecilerinin bu ortamdan olumsuz etkileneceğini vurguluyor.
İşte döviz ve ekonomik büyümeye hassasiyet analizi sonuçlarına göre mevcut ortamdan en olumlu etkilenen ve en olumsuz etkilenen şirketler:
Kaynak: BHT
Halka açık şirkete kayyum atandı!
1998 yılından bu yana Borsa İstanbul'da işlem gören Işıklar Enerji Yapı Holding'e kayyum atandı. Hissedarlardan Asuman Öztürk, Fikret Yavuz Erterman,...