6663 sayılı yasaya göre, eşi de çalışan anneler çocuğu ilkokula başlayana kadar kısmi çalışabilecek. Avukat Gökçe Yabuloğlu, “işveren bu hakkı kullanan personeli işten atamayacak”dedi.
10 şubat’da değişerek Resmi Gazete’de yayımlanan 6663 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun iş hukuku anlamında da önemli gelişmeler içeriyor. bu yasanın 13 maddesine göre, çocuklu anneler doğum izinlerinden hemen sonra eşinin çalışıyor olması halinde kısmi çalışma hakkına sahip olabilecekler.
Bu hakkın işverene 1 ay öncesi bildirilmesi ile kullanılabilecek.
Avukat Gökçeyabuloğlu, yasada yapılan bu değişikliğin çalışan annelere büyük bir hak verdiğini belirterek, “şu an için bankacılık sektöründe bu hakkın kullandırılıp kullandırılmayacağına Çalışma Bakanlığı karar verecek”dedi.
Gökçe Yabuloğlu bu konuda şunları söyledi:
“İlgili düzenlemeye göre İş Kanunu madde 74’de öngörülen 16 ve çoğul doğumlarda 18 haftalık ücretli doğum izninin bitiminden sonra çocuğun zorunlu ilköğretim eğitim çağı başlayıncaya kadar işverene bir ay önce yazılı olarak bildirmek şartıyla ve her iki eşin de çalışıyor olması koşuluyla, ebeveynlerden birisi kısmi süreli çalışma hakkı talep edebilecek ve işçinin bu hakkını kullanıyor olması olası bir iş akdi feshinde geçerli neden olarak ileri sürülemeyecek.
Bu haktan faydalanan işçi tam zamanlı çalışmaya da işverene bir ay önceden yazılı bildirimle dönebilir, bu durumda işçi bir daha aynı çocuk için bu kısmi süreli çalışma hakkını geri kullanamaz. Şayet işçi kısmi süreli çalışmadan tam süreli çalışmaya döndüğü vakit, yerine alınan işçinin iş sözleşmesi kendiliğinden sona erer.
Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu tek başına ya da eşiyle birlikte evlat edinenler de çocuğun tesliminden itibaren bu haktan faydalanabilir.
Bu kapsamda hangi sektör ve işlerde kısmi süreli çalışma yapılabileceği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan bir yönetmelik ile belirlenecek!”
BABAYA ANALIK İZNİ
avukat Gökçe Yabuloğlu, yasa ile annenin vefatı halinde babaya bazı haklar tanındığını da dikkat çekerek, “Getirilen yeni düzenlemeye göre; doğum veya doğum sonrası annenin vefatı halinde, bu maddede düzenlenen doğum öncesi ve doğum sonrasını içerir toplamda 16, çoğul gebeliklerde 18 haftalık izinlerin kullanılmayan süreleri baba kullanabilecektir. Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme durumunda evlat edinene veya eşler birlikte evlat edindiyse evlat edinen ebeveynlerden birine çocuğun fiili tesliminden itibaren 8 haftalık analık izni kullandırılır.”dedi.
Helal Olsun! QNB’den şık hareket!
Geçtiğimiz hafta bankacılık sektörünün gündemine, Türkiye'nin en büyük özel bankalarının yılbaşı şube yemeklerine özel güvenlik görevlilerinin "bütçe olmaması"gerekçesiyle çağırlmaması gelmişti....