İflas erteleme başvuruları artık bankaların kabusu olmaya başladı. Son açıklanan rakamlar tüm zamanların en yükseği..Turizm ve inşaat sektörü de başlıyor.
Bu yılın ilk 5 ayında 246 şirketin iflas erteleme kararı almasıyla tüm zamanların iflas erteleme rekoru kırıldı. 2015 yılının tamamında bu rakam 492 olmuştu.
Ünlü & Co analistleri Vedat Mizrahi, Sinan Veziroğlu ve Mete Özbek iflas ertelemelerin bilançosu ve bankacılık sistemine etkileri ile ilgili bir araştırma yayınladı.
Araştırmaya göre 2016 yılının ilk çeyreğinde iflas ertelemeler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63 artarak 184 oldu.
2016 yılında şimdiye kadar 246 iflas ertelemesi gerçekleşti. 2015 yılının tamamında bu rakam 492 olmuştu.
Analistler iflas erteleme başvurularının arttığı dönemde bankacılık sektöründe takipteki kredi rasyolarının da artma eğiliminde olduğunu belirtti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği rakamlarına göre 2006’da Türkiye’de 61 şirket iflas başvurusu yaparken, yıllar içinde bu rakam arttı ve 2015’te 492’ye kadar yükseldi.
İnşaat sektörüne turiz de katılabilir
Araştırmaya göre 246 iflas ertelemenin 72’si inşaat ve gayrimenkul sektörü ile ilgili. Analistlere göre gayrimenkul sektörünün sorunlu kredilerdeki payı şimdiden sektörün toplam kredilerindeki payından daha yüksek bir seviyeye yükseldi. Diğer deyişle sektör finansal problemlerle karşı karşıya.
İflas erteleme başvurusu yapan 246 şirketin 36’sı imalat sanayisi şirketlerinden oluşurken, 31’i de tekstil şirketlerinden oluştu.
Analistler turizm sektöründe de iflas ertelemelerde olumsuz bir tablo bekliyor.
Araştırmaya göre sektördeki zor koşullara rağmen sadece 9 şirket iflas erteleme için başvuru yaptı. Ancak yaz sezonunun endişe duyulduğu gibi zayıf geçmesi ile sektörde iflas ertelemeler artış gösterebilir.
Piyasa yapısını bozan sahte ilanlar devam edecek
Ticaret Bakanı Ömer Bolat elektronik ilan doğrulama sisteminin 1 Ocak 2025 tarihinde bütün ilanlarda yürürlüğe gireceğini açıklamasına rağmen Bakanlığı İç...