Son bir yılda 12 bankacı intihar etti. Onlarca intihar girişimi ve bir o kadar da ipin ucundan dönen insanlar. Peki neden intihar ediyorlar ya da etmek istiyorlar?
Bankacılık dünyası tecrübeli müdür Ahmet Ural’ın intiharı ile sarsıldı. Daha henüz neden intihar ettiği bilinmiyor. Ancak ailevi bir sorunu olmadığı mutlu bir evliliği olduğu yakın çevresi tarafından ifade ediliyor. 2015 yılında bankacı intiharları daha çok gazete ve internet sayfalarında yer almaya başladı.
Son bir yılda 12 bankacı intihar etti ve bunların 8’i müdür ve müdür seviyesinde olan kişilerdi.
BİR İNSAN NEDEN İNTİHAR EDER?
Psikolog Barış Gürkaş, bu konuyu kendi sitesinde ele almış. Gürkaş’a göre bu eylem aslında bir nevi intikam almak için yapılıyor.
İşte bir insan neden intihar eder sorusunun yanıtı psikolog gözüyle:
Dünyada 40 saniyede 1 kişi intihar yüzünden ölüyor. Peki bu intihar girişimlerinin altında yatan şey nedir? Bazen bir intihar haberi alırız ve bu adam hiç bir şey yokken neden intihar etti şimdi deriz.
Öncelikle bilmek gerekir ki intihar bir yardım çığlığıdır. Öncesinde birçok davranışı ile birçok konuşması ile birey bunu belli eder “kendime zarar vermekten korkuyorum” “yaşamak anlamsız geliyor” “intihar dışında başka çare kalmadı” gibi. Bu gibi ipuçların göz ardı edilmemesi gerekir.İntiharın çözüm yolu olduğu bilince hakim olmuştur. Ancak harekete geçilemediği durumlar da olabilmektedir.
Danışanlarımızdan birçok zaman onları hayata bağlayan şeylerin çocukları ve dini inançları olduğunu duymaktayız. ”çocuğum olmasa intihar ederdim” “dini inancım gereği intihar edemem gibi.
İntihar girişimde bulunanların büyük bir kısmı bunu aslında ölmek için yapmazlar. Kendilerini affettirmek, sevdirmek, öç almak, borçlarını ötelettirmek gibi insani sebeplerden yaparlar. Binaların üzerine, köprülere çıkmış kendini atmak üzere olan insanlar ile karşılaşıyoruz bu insanları bu durum için iyi bir örnek olduğunu söyleyebiliriz. Bir de intihar girişimi esnasında izleyici bir ekip var ki intiharların bir kısmı da bunlar yüzünden olmaktadır. Bu tehlikeli izleyici ekip uzaktan izlediği şova aklınca çözüm bulur ona iyilik yapar ve bağırır “at kendini, atacaksan at artık, milletin işi var atlayacaksan atla” sadece bu kişiler yüzünden bile kendini atan birçok kişi olduğu düşünülmektedir.
Rakamlara bakıldığında kadınlar erkeklere oranla daha çok intiharı denerken erkekler sonuca ulaşmak konusunda daha kararlıdır. Bunun yanında intihar girişimleri sırasında erkekler daha sert yöntemler uygulamaktadır bunlar kendini asma, kendini silahla vurma iken kadınlar ise gaz ile zehirlenme, yüksek doz ilaç alma gibi yöntemler kullanmaktadır.
Bu cinsiyet farlılığı kişilerin evde intihara kalkıştıkları yerler açısından da gözlenmektedir. Erkekler intihar yerleri olarak evde daha çok göze çarpacak yerleri (koridor, salon) seçerken kadınlar ise kendileri için daha duygusal alanları (yatak odası, mutfak) seçmektedirler.
Bırakılan notlar incelendiğinde ise çok farklı durumlar ortaya çıkmaktadır. Kadınlar daha çok duygusal notlar(size çok seviyorum, size haketmedim) bırakırken. Erkekler ise daha çok geride bıraktığı borçlar ile ilgili listeler bırakmaktadır. Erkekler daha çok borçları yüzünden, şirketlerinin batması yüzünden, maddi başarısızlık yüzünden intihara kalkışması bunu destekler niteliktedir.
BANKACI NEDEN İNTİHAR EDİYOR?
Peki bankacılar neden intihar ediyor ve etme teşebüssünde bulunuyor. Bu soruya psikologlar maalesef özel bir yanıt bulamıyorlar. Ancak bu soruya yanıt olabilecek bir eylem, sektörde çalışan 200 bin kişinin nasıl psikolojik baskı altında olduğunu gösteriyor.
Nesrin C, 14 yıllık bankacı. Şu anda işsiz ve yaklaşık 1 yıldır psikiyatrik tedavi görüyor. Bu süre içerisinde 3 kez intihara teşebbüs etmiş. Üçünde de ailesi son dakikada kurtarmış.
Nesrin C, Paramedya.com‘ a ulaşarak daha fazla sosyal facianın yaşanmaması için kamuoyu oluşturulması gerektiğini dikkat çekiyor. Nesrin C, sektörde 12 yılın rüya gibi geçtiğini söylüyor. Ona göre sonrası tam bir facia.
İntiharın bir kaçış olduğunu belirten Nesrin C, “bir kişi bir günde intihara meyilli olmuyor. Bu bir süreç. İşte yaşadığı stres hedef baskısı, yaşadığı iş yükü, tenditler ve en önemlisi işsizlik. Çünkü görüyorsun ki, işten çıkartıldığın an yeniden sektörde iş bulma olasılığı yok denilecek kadar az. Bankalar o kadar acımasız ki, sizi işten çıkarttığı andan itibaren yaşama şansı bırakmıyor“diyor.
REFERANS KİRLİLİĞİ
Nesrin C’nin psikolojik depremine neden olan olayları şöyle anlatıyor:
“Şube müdürlerine bir şey demiyorum. Onlarda çok baskı altında. Satış müdürleri ve bölge müdürleri tam bir baskı ve mobbing kaynağı. Zaten referansının kirlenmesine de onlar neden oluyor. Yeni bir iş başvurunda bölge müdürleri senin eski çalıştığın bölge müdürünü ya da satış müdürünü arıyor. Bunu yazılı olarak yapmıyor sadece şahsi ilişkilerle kurulmuş ahlaksız bir düzen.. Bu düzen banka çalışanı üzerinde büyük bir spikolojik tahribat yaratıyor. Yıllarca kurduğun düzenin bozulacak. Borcun varsa ödeyemeyeceksin ev ve araba almışsan bunlara banka el koyacak ve kaybedeceksin. Bu baskı yetmez mi bir insanın aklını yitirip canına kıymasına?”
PARAMEDYA.COM NOTU: Nesrin C ile yaptığımız ibret dolu röportöj önümüzdeki günlerde internet sitemizde olacak.
Akbank’dan yılbaşı alışverişine 37 bin lira chip para
Akbank, sektörde fark yaratan yeniliklere ve ürünlere imza atan Axess ve Wings ile müşterilerine yılbaşı alışverişlerini yaparken kazandırmaya devam ediyor....