2016 bilançolarına göre 4 büyük banka arasında en istikrarlı İş Bankası çıktı. işte Akbank, Garanti , Yapı Kredi ve İş Bankası’nın karnesi:
Bilanço sezonunda yatırımcılar şu ana kadar büyük ölçekli bankalardan Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası’nın dördüncü çeyreğe ilişkin mali sonuçlarını izledi.
Bu bankaların en’leri ise şu şekilde oldu:
BEKLENTİLERİ EN ÇOK AŞAN
-4 bankanın solo bilançosunda toplam net kar piyasa beklentisinin yüzde 5,7 üzerinde geldi.
-Bu noktada beklentileri en çok aşan yüzde 13,2 ile İş Bankası.
-İş Bankası, 1 milyar 206 milyon TL olan konsensüsün üzerinde 1 milyar 365 milyon TL net kar açıkladı.
BİR ÖNCEKİ ÇEYREĞE GÖRE KARI EN ÇOK ARTAN
Bu noktada İş Bankası, 1 milyar 365 milyon TL ile net karını üçüncü çeyreğe göre yüzde 30 artırmış durumda.
BİR ÖNCEKİ ÇEYREĞE GÖRE KARI EN ÇOK AZALAN
Yapı Kredi’nin net karı üçüncü çeyreğe göre yüzde 30 düşüşle 570 milyon TL’ye geriliyor. Bu da bankayı şu ana kadar dördüncü çeyrek solo bilançolarını açıklayan büyük ölçekli bankalardan karı en çok azalan olmasına neden oluyor. Üçüncü çeyreğe göre Akbank ve Garanti Bankası’nın da net karı azalmış durumda. Oranlar sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 10.
2016 YILINDA KARI EN ÇOK ARTAN
Yapı ve Kredi Bankası’nın 2016 karı 2015’e göre yüzde 54 artışla 2 milyar 933 TL’ye ulaşarak bankayı kar artışı sıralamasında ilk sıraya taşıyor.
ÇEYREKSEL BAZDA KREDİLERİ EN ÇOK ARTAN
Önceki çeyreğe göre kredilerini yüzde 9,2 artırarak 176 milyar TL’ye ulaşan Yapı ve Kredi Bankası, kredilerini en çok artıran banka oldu.
NET FAİZ MARJI EN ÇOK ARTAN
İş Bankası, net faiz marjını dördüncü çeyrekte 12 baz puan artırarak yüzde 4,23’e taşıdı.
ÜCRET ve KOMİSYON GELİRLERİ EN ÇOK ARTAN
İş Bankası, dördüncü çeyrekte ücret gelirlerini yüzde 15,2 artırarak 795 milyon TL ile bu klasmanda da ilk sırada yer aldı.
EN YÜKSEK TRADING GELİRİ
Akbank, dördüncü çeyrekte 388 milyon TL en yüksek trading geliri elde eden banka oldu.
EN YÜKSEK TRADING ZARARI
Garanti Bankası, trading faaliyetlerinden 83 milyon TL zarar etti. İş Bankası ve Yapı Kredi sırasıyla 113 milyon TL ve 37 milyon TL trading geliri elde etti; şu ana kadar bilanço açıklayan 4 büyük ölçekli banka arasında tradingten tek zarar eden banka Garanti Bankası oldu. Rakamlar 2016 son çeyrek için.
KREDİ MEVDUAT MAKASI EN ÇOK İYİLEŞEN
Bu noktada Garanti Bankası’nın kredi mevduat makası 67 baz puan artışla yüzde 5,04’e ulaşıyor ve bu karşılaştırmada en çok iyileşmeyi sağlayan banka olarak görülüyor.
SORUNLU KREDİLERİNİ EN ÇOK ARTIRAN/AZALTAN
Sorunlu kredilerinin toplama oranı en çok artan banka önceki çeyreğe göre 10 baz puan yüzde 2,3 artışla Akbank oluyor.
Yılın başından bu yana sorunlu kredilerinde en çok artış görülen banka ise 87 baz puan ile Yapı Kredi Bankası.
Sorunlu kredilerini yıllıkta en çok azaltan 24 baz puanla Garanti Bankası. Dördüncü çeyrek itibariyle sorunlu krediler oranı yüzde 3 olan Garanti Bankası dördüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre de sorunlu kredilerini 29 baz puan azalttı.
ÖZSERMAYE KARLILIĞI EN ÇOK ARTAN
Bu kalemde ise önceki çeyreğe göre 332 baz puan artışla yüzde 15,4 öz sermaye karlılığı sağlayan İş Bankası öne çıkıyor. İş Bankası yıl boyunca bakıldığında da öz sermaye karlılığını toplamda 389 baz puan artırmış durumda ve yine ilk sırada.
ÖZSERMAYE KARLILIĞI EN ÇOK AZALAN
Öz sermaye karlılığı en çok azalan banka da 423 baz puan düşüşle yüzde 13,1’den yüzde 8,9’a gerileyen Yapı Kredi Bankası. Yapı Kredi’nin öz sermaye karlılığı ise yıl toplamında 236 baz puan azalmış durumda ve yine öz sermaye karlılığı en çok azalan.
Fitch’den Enflasyon muhasebesinin askıya alınması açıklaması
Fitch Ratings, BDDK'nın banka dışı finans kuruluşları için enflasyon muhasebesi uygulamasını askıya alma kararının, Türk banka dışı finansal kuruluşların (BDFK)...