Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de geçen yıl cari fiyatlarla en hızlı büyüyen sektörler finans ve sigorta oldu. Türkçesi, bankalar sigorta şiretlerini, onlarda bankaları zengin etti.
Finans ve sigorta faaliyetlerinin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki değeri 84,3 milyar lira, payı da yüzde 3,3 olarak gerçekleşti. Sektör yüzde 21,1 ile yıllık bazda en hızlı büyüyen sektör olarak ön plana çıktı.
Türkiye’nin geçen yılki büyüme performansına katkı sağlayan bir diğer sektör ise inşaat oldu. Gerek kamu gerek özel sektör yatırımlarıyla ivmelenen inşaat sektörünün GSYH içindeki değer bazında payı 227,5 milyar liraya ulaştı. Milli gelir içindeki payı yüzde 8,8 olarak hesaplanan sektör bir yılda yüzde 19,3 büyüdü.
Kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri de yüzde 17,9 ile en hızlı büyüyen sektörler arasında yer alırken, sektörün milli gelir içindeki değeri 300,4 milyar lira, payı da yüzde 11,6 olarak hesaplandı.
En fazla payı hizmetler sektörü aldı
Milli gelir içindeki pay açısından yüzde 21,2 ile ilk sırada yer alan hizmetler sektörünün GSYH içindeki değeri 548,4 milyar lira oldu. Sektör 2016’da yıllık bazda yüzde 5,8 büyüme kaydetti.
Bilgi ve iletişim sektörü de yüzde 13,6 ile geçen yılın hızlı büyüyen sektörleri arasında yer alırken, sektörün GSYH içindeki değeri 63,7 milyar liraya ulaştı. Sektörün geçen yıl itibarıyla milli gelir içindeki payı yüzde 2,5 olarak kayıtlara geçti.
GSYH içindeki payı yüzde 19,7 ile olan sanayi sektörü 2016’da yüzde 10,6 büyüme gösterdi. Sektörün milli gelir içindeki payı değer bazında yaklaşık 511 milyar lira olarak hesaplandı.
Bu dönemde gayrimenkul faaliyetleri sektörü yüzde 11,5 büyürken, sektörün milli gelir içindeki payı yüzde 7,8, değeri ise 201,6 milyar lira oldu.
SAÇMA SAPAN SİGORTA HEDEFLERİ
Sigorta sektörünün karlılığının artamasında bankaların sigorta hedefinin etkili olduğu belirtiliyor. Bankacılık ve finans uzmanları, son yıllarda sigorta sektörünün bankalara yönelik poliçe üretmesi ve bunların büyük bir bölümünün riske dönüşmeyecekler olduğunu belirterek, “Bazı poliçelerde kar marjı yüzde 40. Bu bankaların da sigorta sektörünün de karlılığını olumlu etkiliyor. Bankalar bu nedenle bankacılıktan çok sigortacılık yapıyor”diye konuştu.
Şekerbank’a 6 uluslararası finans kuruluşundan 160 milyon dolarlık kaynak
Şekerbank, kalkınma odaklı uluslararası finans kuruluşları ile olan köklü ilişkisini daha da geliştirme yönünde önemli bir iş birliğine imza attı....