Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) devreye girmesi bankacılık sektöründe kredi büyümesini ilk çeyrekte altı yılın en yüksek seviyesine çıkarırken, halka açık büyük ölçekli bankaların kârlarını yukarı taşıdı.
Ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli işletmelerin kredilerine kefalet sağlayan Kredi Garanti Fonu’nun büyüklüğü Mart ayında 250 milyar liraya yükseltildi.
BDDK verilerine göre toplam kredi hacmi Mart sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artışla 1.83 trilyon liraya yükseldi. Bankaların kredileri de ilk çeyrekte yüzde 7 ile altı yılın en güçlü ilk çeyrek büyümesini kaydetti.
Kredi büyümesinin desteğiyle İş Bankası , Garanti Bankası , Akbank , Halkbank ve Yapı Kredi’nin toplam net kârı da yüzde 55 büyüdü. Bankacılık endeksi bu yıl yüzde 25 prim yaptı. Analistler iki yıldan uzun bir sürenin zirvesine çıkan endeksin biraz daha yükselebileceğini düşünüyorlar.
Credit Suisse geçen ay yayımlanan değerlendirmesinde KGF’nin banka kârlarını desteklediğini belirterek, “Piyasa Türk bankalarının kâr büyümesinde yakaladıkları ivmenin farkına varamadı” dedi. BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün net kârı ilk çeyrekte yüzde 65 artışla 13.5 milyar liraya yükseldi.
SİGORTALAR AYRI BİR KAR
Bankaların KGF ile birlikte bir başka karlılığı sigorta satışlarında oldu. Bankalar zorunlu olmamasına rağmen, işletmelere çeşitli tutarlarda sigorta satışı yaptı. Bu satışlar özellikle bir kaç banka tarafından yapılması dikkat çekti. Ancak gerek BDDK, gerekse Kredi Garanti Fonu bu konuda gelen şikayetlere adeta kulak tıkadı.
İş Bankası’nda üst düzey atama
Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu toplantısında, Başkent Kurumsal Şube Müdürü Mehmet Türk’ün, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na gerekli bildirimlerin yapılması...