ING Bank, Mayıs sonu itibariyle 7 bine yakın KOBİ ve ticari müşterisine 6,5 milyar TL’lik Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredi kullandırarak başarılı bir performansa imza attı
Bu kredilerin %90 gibi önemli bir bölümünü yeni krediler oluştururken, adet bazında %90’ı, tutar bazında da %64’ü KOBİ’lere kullandırıldı. Sektörel bazda dağılıma bakıldığında ise, özellikle KOBİ segmentinde %51 ile ticaret sektörü bu kredilerden en çok yararlanan sektör iken onu %23 ile üretim, %13 ile hizmet, %5 ile inşaat, %4 ile tekstil sektörleri izledi.
Öte yandan kredilerin %87’sini TL krediler, %10’unu Euro, %3’ünü ise dolar kredileri oluşturdu.
ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, konuya ilişkin değerlendirmesinde, şöyle konuştu:
“KGF’nin Ocak ayı sonunda başlattığı ve özellikle KOBİ’lerin hızlı ve uygun koşullarda kredi kullanabilme olanaklarını artırmayı amaçlayan kefalet desteği, hedeflendiği şekilde bu segmentteki firmaların finansman olanaklarını genişleterek ticaretin ve üretimin önünü güçlü bir şekilde açtı. KGF destekli krediler, KOBİ’lerin büyümesine ciddi ivme kazandırdı.
Kredi Garanti Fonu’nun son derece hızlı ve etkin insiyatifiyle başlayan ve 27 bankayı kapsayan bu girişim, yine KGF’nin güçlü operasyonel ve sistemsel performansıyla sorunsuz bir şekilde işledi. Bu uygulama, ülke ekonomisine çok ciddi katkı sağladı. Nitekim, ekonomi yönetimi tarafından yapılan açıklamalara göre KGF kredilerinin 2017 büyümesine %1-1,5 oranında katkı yapması bekleniyor. Bu etkinin son derece kritik olduğunu düşünüyorum.
KGF destekli sağlanan krediler, aynı zamanda bankacılık sektörünün temel göstergelerine de önemli pozitif etki sağladı. Bankaların kredi büyümeleri, aktif kalitelerinin iyileştirilmesi ve sermaye yeterliliklerinin kontrol altında tutulması bunlardan sadece birkaç tanesi.
ING Bank olarak biz de yılın başından itibaren, KGF işbirliğiyle çok başarılı bir dönem geçirdik. Firmalarımızın bu finansmana en sağlıklı ve hızlı şekilde ulaşması için bir dizi geliştirmeler yaptık. Kullandırım sürecine özel olarak pek çok dijital süreç kurguladık, risklerin güncel takibini sağlayacak analitik temelli raporlama sistemlerini devreye aldık, başvuruların daha hızlı ve sorunsuz yapılabilmesi için robot teknolojisini kullandık. Böylece, müşterilerimize daha çabuk dönüş yapabildik.
ING Bank olarak, üzerimize düşeni yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. önümüzdeki dönemde de tüm ekiplerimizle seferber olarak KOBİ’lerimize en uygun koşullarda finansman desteği sağlamak için yoğun çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
ING Bank Türkiye KOBİ ve Bireysel Kredi Tahsis Genel Müdür Yardımcılığı görevi sonrasında kısa bir süre önce Amsterdam ING Merkez Ofisi’ne “Bireysel Krediler Risk Yönetimi Global Başkanı” olarak atanan Murat Sarı; “KGF finansman modelinin dünya çapında örnek alınabileceğine inanıyorum. Modelin ihtiyaca yönelik olarak en uygun şekilde kurgulanması, sonrasında teknik ve operasyonel olarak doğru işlemesi çok etkin sonuçları beraberinde getirmiştir. Türkiye’deki görevim esnasında, bu finansman modelinin uygulama süreçlerinde çok kıymetli tecrübeler edindim. Üstlendiğim yeni global sorumluluğuma bu tecrübeleri etkili şekilde aktarmayı ve bu modelin diğer ülkelerde bilinirliğini artırmayı istiyorum” dedi.
İş Bankası’nda üst düzey atama
Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu toplantısında, Başkent Kurumsal Şube Müdürü Mehmet Türk’ün, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na gerekli bildirimlerin yapılması...