Akbank ile Banksis arasında 18.dönem toplu iş sözleşmeleri görüşmelerine günler kala sendika banka yönetimi hakkında “baskı ve sendikasılaştırma”iddialarıyla suç duyrusunda bulundu. Sendika Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor.
Akbank ile yetkili sendika mahkemelik oldu. 17 dönem toplu iş sözleşme görüşmeleri YHK tarafından karara bağlandı. Bu kararda sendikanın üzerinde durduğu kapsam dışı maddesi kabul edilmedi. Sendika YHK’nun iki üyesinin muhalif olduğu bu kararı Anayasa Mahkemesi’ne götürüyor. Sendikaya göre bu karar Anayasa’ya aykırı.
Yetkili sendika bu sabah bir açıklama yaparak Akbank yönetimini sert bir dille eleştirdi. BANKSİS Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası Genel Başkan Semih ÖZEN, yaptığı açıklamada, “AKBANK İşvereni çalışanlarını sendikasızlaştırmak ve BANKSİS’ i yetkisiz kılmak amacıyla operasyonlarına devam ediyor. BANKSİS in 17.dönem toplu sözleşmesinin Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanmasından sonra özellikle kapsam ve iş güvencesi konusundaki taleplerimizin YHK tarafından kabul görmemesi Bankanın bu kötü niyetine inanılmaz bir fırsat yaratmıştır.” dedi.
SUÇ DUYRUSUNDA BULUNDUK!
Semih Özen, Akbank yöneticileri hakkında suç duyrusunda da bulunduklarını belirterek şu açıklamayı yaptı:
“Akbank işvereni YHK Kararlarının resmen tebliğinden sonra çalışanlarını BANKSİS’ ten istifa etmeye zorlamaktadır. “Sendika üyeliğinden istifa edin” tehditlerinde; Üst Yönetimin sendikalaşmaya iyi bakmadığı, ücret zamları ve sözde performans nedenli işten atmalara varan yöntemlerle çalışanlar üzerinde mobbing uygulanmaktadır. Bu şekilde hiçbir yasa ve yetke tanımadan keyfi uygulamaları devam ettirilmektedir.
Çalışanların Anayasal ve Yasal haklarını ortadan kaldıran bu zorlama ve tehditlere karşı BANKSİS Banka Yönetimi, Genel Müdür ve ilgili Yöneticiler için suç duyurusunda bulunmuştur. “
KARARI ANAYASA MAHKEMESİ’NE TAŞIYOR
Semih Özen, YHK kararını da Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyledi. Özen bu konuda şu açıklamayı yaptı:
“BANKSİS in bu dönemdeki önemli bir diğer girişimi Yüksek Hakem Kurulu’ndan çıkan kararların yargıya taşınmasıdır. YHK kararlarının kesin ve toplu iş sözleşmesi hükmünde olduğu 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 51/2. maddesinde yer almaktadır. Ancak İş Hukuku Otoritelerince kabul edildiği üzere; “İSTER YHK.’DAN ÇIKSIN, İSTER TARAFLARIN ANLAŞMASIYLA ORTAYA ÇIKSIN TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDE YER ALAN BİR HÜKÜM,ULUSLARARASI KURALLARDAN VE ANAYASADAN KAYNAKLANAN TEMEL SENDİKAL HAKLARA VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ HAKKINA AYKIRI İSE , O TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ HÜKÜMLERİNE KARŞI YARGI YOLU HER ZAMAN AÇIKTIR.” Bu yargı yolu Ulusal Yargı Mahkemeleri yoluyla işletilebileceği gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yolu ile de işletilebilir. Banksis Bireysel ve Kolektif Sendikal özgürlüklere aykırı bu kararlara karşı mücadelesini sonuna kadar sürdürecektir.
BANKSİS Anayasanın getirdiği sendikal hakları engelleyen YHK Kararlarını ANAYASA MAHKEMESİ ne taşımaktadır. Ayrıca halen Akbank İşyerlerinde çalışmaya devam eden üyelerimiz de Toplu Sözleşmeden yararlanmalarını ve sendikal özgürlüklerini engelleyen bu kararlara karşı bireysel davalar açmaya başlamışlardır. Artık bıçak kemiğe dayandığı için Patronun yaratmaya çalıştığı korku duvarı yıkılmıştır.
Akbank İşvereni bu toplu sözleşmeyle kendi amaçlarına ulaşmayı sağlamış olsa da, Eylül ayında başlayacak yeni dönem sözleşmemiz Bankanın ya da birilerinin insafına kalmayacaktır. “
YENİ GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR
Semih Özen, 18.dönem görüşmelerinin kısa süre sonra başlayacağını da belirterek, güçlü bir şekilde masaya oturacaklarını belirtti. Özen, bankanın üyelerine baskı uyguladığıı da öne sürerek, birlik ve beraberlikle bu baskıyı aşacaklarını da sözlerine ekledi.
Garanti BBVA’dan tüzel ve şahıs firmalarına tek tıkla mali veri paylaşım kolaylığı
Garanti BBVA’nın tüzel ve şahıs firma müşterileri GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) entegrasyonu ile mali verilerini dijital kanallar üzerinden tek tıkla...