Türkiye’de bugüne kadar bir çok şirket ve banka alan Katar sermayesi en büyük alımını adeta ıskaladı. Bankacılık kulisleri gerçekleşmeyen bu dev satışı konuşuyor.
Finansbank, Abank ve Digitürk. Bunlar Katar sermayesinin Türkiye’deki en büyük yatırımları. Ancak Katar sermayesinin tarihinin en büyük alımının adeta direktten döndüğü belirtiliyor. Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alan yabancı sermayeli bankanın gizlice Katarlılar tarafından pazarlık masasına çekildiği öne sürüldü.
Bankacılık kulislerine göre, İspanya’nın Bilboa kentinde, yabancı hissedar ile Qatar National Bank yöneticileriyle toplam 3 kez bir araya geldiler.
Dev satış için sürdürülen gizli görüşmelerde fiyat konusunda ön anlaşmaya varıldı. Söz konusu fiyatın bankanın borsa piyasa değerine yakın bir rakam olduğu da belirtiliyor.
SON DAKİKADA YATAN SATIŞ
Katar ile yabancı sermayenin görüşmeleri ilerlerken Katar’a karşı 7 Arap ülkesinin yaptırımı gerçekleşince bu dev alım son dakikada yattı. Bankacılar, Qatar National Bank’ın yeniden görüşmelere dönüp dönmeyeceği konusunda bir tahmin yürütemiyorlar. Ancak halen sıkıntıyı atlatamayan Katar sermayesinin bu kadar büyük bir alımı da uzun süre yapamıyacağı da öne sürülüyor.
7 ülkenin ilişkilerini kestiği Katar’ın Türkiye’ye büyük yatırımları bulunuyor. Türkiye’ye yatırımlarının büyüklüğü 18 milyar doları bulan Katar dünyanın da en büyük 14’üncü yatırımcısı. Katar’ın dünyada modadan, gayrimenkule, finanstan sanayiye, turizmden perakendeye kadar 335 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor.
TÜRKİYE’DE NELERİ ALDI?
Türkiye’de bankacılık sektörüne Abank ile adım atan Katar, daha sonra QNB ile Finanbank’ı aldı. Commercial Bank of Qatar, 2013 yılında Abank’ın yüzde 71’ini 460 milyon dolara almıştı. 2016 yılı sonunda da 224 milyon dolar daha ödeyerek bankanın tümünün sahibi oldu. Ortadoğu ve Afrika’da yaptığı yatırımlarla öne çıkan QNB Finansbank’ın yüzde 99.81’lik hissesini aldı. Satış için 2.75 milyar Euro ödendi. Digitürk’ün satışı da uzun bir süre kamuoyunda tartışma konusu oldu. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geçtikten sonra Katarlı beIN medya grubuna satıldığı birkaç kez gündeme gelen ancak açıklanmayan satış, 2016 yılında gerçekleşti. Satış rakamı tam olarak açıklanmadı. Daha sonra kulislere yansıyan bilgilere göre satışın 1 milyar dolar ile 1.4 milyar dolar arasında gerçekleştiği gündeme geldi. Boyner’in yüzde 30.7’sini Katarlılar alırken, BMC’de de ortaklığı bulunuyor.
Garanti BBVA’dan tüzel ve şahıs firmalarına tek tıkla mali veri paylaşım kolaylığı
Garanti BBVA’nın tüzel ve şahıs firma müşterileri GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) entegrasyonu ile mali verilerini dijital kanallar üzerinden tek tıkla...