Mobbingle Mücadele Derneği bir açıklama yaparak geçen hafta ölen bankacı Nadide Kısa olayının yetkili kurumlar tarafından incelenmesi istendi. İşte o açıklama:
Nadide Kısa’nın vefatının ardından bir hafta geçmesine rağmen tartışmalar devam ediyor. Mobbing ile Mücadele Derneği Genel Başkanı Prof.Dr. Vedat BULUT, konunun incelenmesi gerektiğini belirterek, BDDK ile tüm kurumları göreve çağırdı.
Prof.Dr. Vedat BULUT, şu açıklamayı yaptı:
“Özel bir Banka çalışanının Beyin Kanaması sonucunda vefatının çalışma ortamında yaşanan psikolojik taciz (mobbing) sonucunda ortaya çıktığı iddiaları son günlerde basın yayın organlarında sıkça yer almış, bu olayla birlikte bankacılık sektöründe yaşanan mobbing kamuoyunun gündemine taşınmıştır.
Öncelikle merhumeye Allahtan rahmet kederli ailesi ve sevenlerine ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı diliyoruz.
Her ne kadar merhumenin eşi yaşanılan talihsiz vefatın mobbing olmadığını söylese de, Mobbing ile Mücadele Derneği olarak şüphelerin ortadan kaldırılması, bankacılık sektörünün bu şaibeden kurtarılması, kamu vicdanının rahatlatılması adına, olayın araştırılarak açıklığa kavuşması gerektiği kanaatini taşımaktayız.
Derneğimize sektördeki çok sayıdaki bankanın mağdur çalışanı tarafından yapılan başvurular sonucunda oluşan kanaatimiz odur ki; Bankacılık sektörü yoğun rekabetin yaşandığı, mevcut pastanın paylaşılması için çalışanlara hedefler konulduğu, günübirlik pazarlama faaliyetlerinin ön plana çıktığı mobbingin yaygın olarak yer aldığı bir sektör haline dönüşmüştür. Nitekim Çalışma ve Sosyal Genlik Bakanlığı’na bağlı ALO 170 verileri de kanaatimizi doğrular niteliktedir.
Ülkemizdeki Bankaların bir çoğunda; değişik birimlere ve şubelere yüksek hedefler verildiği, bu hedefi tutturabilmek için çoğu orta ve alt düzey yöneticilerin mevcut hedefleri astlarına daha da yükselterek dağıttıkları, birim ya da şubeye verilen hedefin tutturulması için çalışanlardan insanüstü bir gayretin beklendiği, sevilmeyen personelin uzaklaştırılmasını kolaylaştırmak için bazı yöneticiler ve eş düzeyde çalışanların dayanışma haline geçerek kendi hedeflerini tutturma, diğer personeli yalnızlaştırma yoluna gittiği, yalnızlaşan personelin mobbinge maruz bırakıldığı, hedefine ulaşamayan personelin aşağılamaya, hakarete psikolojik tacize maruz kaldığı ve tabiri caizse ”Hedefe ulaşmak için her yol mubahtır.” anlayışıyla hareket edildiği görülmektedir.
Hedefi tutturma baskısının tetiklediği stres dolu iş ortamlarında, hedefi tutturamayan personelin psikolojik sorunlar yaşamaya başladığı, sağlığını kaybettiği, bir yandan verilen yüksek hedefler, bir yandan uygulanan yıldırma politikaları ile hem kendi hem de ailesinin hayatlarının zindana döndüğü durumlar yaşanmaktadır.
Başarılı personeli teşvik etmek amacıyla getirilen yeni ödüllendirme uygulamalarının mobbing ortamını daha da büyüttüğü ve işin içinden çıkılmaz bir sarmala dönüştürdüğü görülmektedir.
Ne yazık ki üst yönetimine yaranmak için, personeline veya çalışma arkadaşına mobbing uygulayanlar, gün gelip kendileri de mobbinge maruz kalabilmektedir.
BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMUNU GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ
Bankacılık Sektörünün kamuoyu önünde itibar kaybetmemesi, sektördeki bir çok bankanın çalışanlarına yapılan psikolojik tacizin durdurulması için acil önlem alınmasını, yaşanılan mobbing olaylarının durdurulması, çalışma barışının sağlanması, onurlu çalışma hakkının gözetilmesi için başta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşları sorumluluk almaya ve görevlerinin gereğini yerine getirmeye davet ediyoruz.”
Yapı Kredi çalışanlarına 350 lira yemek ücreti verecek
Yapı Kredi ile Basisen arasında yapılan görüşme sonrası personele verilen yemek ücreti günlük 350 liraya yükseltildi. Konu ile ilgili alınan...