Bankaların sır gibi sakladıkları ve zaman zaman inkar ettikleri Personel kıyımı Bankaların KAP’a bildirdikleri 2019 birinci çeyrek Faaliyet Raporu ile birlikte ortaya çıktı.
Bankalardan Personel Kıyımı
Bankaların sır gibi sakladıkları ve zaman zaman inkar ettikleri Personel kıyımı Bankaların KAP’a bildirdikleri 2019 birinci çeyrek Faaliyet Raporu ile birlikte ortaya çıktı. Paramedya’nın haberleştirdiği ve bankaların inkar etmeye kalktığı işten çıkarma haberlerinin doğruluğu da ortaya çıkmış oldu.
Personel çıkarmalar arttı
Bankalar durgunluğun da etkisi ile tasarruf yapmak için ilk akla geldiği iş yıllardır Personel maliyetlerinin aşağıya çekilmesi olur. Bunun için maliyeti yüksek eski personeli çıkarma, daha tecrübesiz fakat ucuz maliyetli personel çalıştırma stratejisini yıllardır uygulayan bankalar yeni süreçte de operasyon servislerinin azaltılması veya kapatılması, Müşteri İlişkiler Yetkililerinin ( MİY ) gişeye oturtularak operasyonu da görev tanımına dahil edilmesi gibi yöntemler uygulamaya başlaması sonucu yüzlerce personel işsiz kaldı. Bazı bankalarda şube kapamanın etkisi ile çıkarmalar yaşandı.
İşten çıkarmada ING Lider
2019’un ilk üç ayında İncelediğimiz özel bankalar arasında ING personel çıkarmada açık ara önde oldu. Paramedya’nın gündeme getirdiği ING’nin Şubelerden Operasyon Servislerinin kapatılarak personele seçim nedeni ile tepki çekmemek için 2 ay ücretli izin verilerek karşılıklı sözleşmeler ile işten çıkarılması olaylarının da gerçek olduğu kanıtlanmış oldu. Yılın ilk üç ayında ING nette 517 personel işten çıkarıldı. Banka bu operasyon ile personelinin yüzde 20’sini işten çıkarmış oldu.
TEB, AKBANK, YKB, İŞ BANKASI yüzlerce personel çıkardı
ING’ye yaklaşamazlarsa bile TEB, AKBANK, YKB ve İŞ BANKASI yüzlerce personel azaltmaya gitti. TEB 7 şube, İŞ BANKASI 19 Şube kapatmasının da etkisi ile personel çıkarırken, İŞBANKASI’nda işten çıkarılmanın önemli bir bölümünün kapanan şubelerde başka şubelere gitmek istemeyen personellerden ve emeklilikten kaynaklandığı öğrenildi. Son yıllarda tecrübeli personel ile maliyetleri düşüreceğim diye yollarını ayırma stratejisi izleyen AKBANK’ın 2019’daki personel çıkarmaların çoğunun Bölge ekiplerindeki yeni düzenleme ile azaltılması ve Genel Müdürlük birimlerinden olduğu tahmin ediliyor. 2019’un ilk üç ayında TEB 248,AKBANK 202, YKB 198 , İŞ BANKASI 166 personel işinden oldu.
DENİZBANK Personel artışında Lider oldu
Çoğu banka personel çıkarırken değerlendirilen bankalar arasında Denizbank’ta yılın ilk çeyreğinde 320 personel artışı oldu. Artışların taşerondaki personelin Banka kadrosuna dahil edilmesi, Saha Satış elemanlarının Banka kadrosuna dahil edilmesi nedenlerinden kaynaklandığı tahmin ediliyor.
QNB Finansbank ve Garanti Bankası Personel artırdı
2018’de şube kapamalarına rağmen QNB Finansbank en fazla personel artıran bankalardan biri olmuştu. 2019 yılında da personel artışı bu bankada devam ederek 89 personel artışı oldu. 2019 yılında QNB Finansbank aynı zamanda 3 şube artışı gerçekleştirdi. 2019 ilk çeyreğinde 6 şube artışı yapan Garanti Bankasında 80 personel artışı oldu.
İŞ BANKASI en fazla şube kapatan banka oldu
2019’un ilk çeyreğinde incelediğimiz ve KAP bildirimleri yapılan 13 bana arasında en fazla şube kapatan banka İŞ BANKASI oldu. Şube kapamalara rağmen İŞ BANKASI özel banakalar arasında en fazla yurtiçi şube ağına sahip banka olma özelliğini açık ara koruyor. 1.333 şube ile 2018 yılını kapatan banka 19 şube kapatarak şube sayısı 1,314 adete düşmüş durumda. Bankanın önümüzdeki dönemde 80’e yakın şube kapatacağı yönünde duyumlar alınmakta. Kapatılan şubelerin daha çok birbirine yakın ve küçük ölçekli şubeler olduğu belirtiliyor. İş Bankasını 7 şube kapama ile TEB takip etti.
Garanti Bankası 50 bin lira faizsiz kredi verecek
Garanti BBVA, yoğun tempoda çalışan esnaf müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamaları için özel bir kampanya hazırladı. Banka, Garanti BBVA Mobil üzerinden müşteri...