UĞUR DURAK YAZIYOR: Daha düne kadar bankalar portföylere yabancı para hedefi verirken, şimdi de TL’ye çevirin diye hedef veriyorlar.
Cemal çok para kazanmak maksadı ile Amerika’ya gider. Bir kaç yıl sonra gerçekten de zengin olmuştur. Bir gün memleketine telefon açar ve arkadaşı Temel’i ister telefona.
Cemal: Ula Temel ha buraya celeysun bak ben zengun oldum sen de olabilursun, hatta eğilüp yerdeki paralari toplasan dahi kazanırsun demiş.
Temel bunu duyunca ilk uçak ile Amerika’ya gider, Amerika’da hava limanına indiğinde yerde duran 100 doları görür ve:
Hayda ula ilk günden işe mi başlanur daa…:)
İlk günden işe başlanır mı, başlanmaz mı bilmez ama bu fıkrayı canım ülkeme uyarladığım zaman ortaya vahim bir tablo çıkmaktadır. Amerika’ya giden Temel bundan 5 sene önce yanlışlıkla İstanbul’a çalışmak için gelmiş olsaydı. Hali harap olurdu.
Nasıl mı?
Yerde bulduğu Türk Lirasını toplayıp bu şekilde zengin olma hali içine girmiş olsa 2015 yılında 2,13 TL olan dolar bugün 6,10 TL sınırında gezmektedir. Kaldı ki bu sınır anlık ve saatlik olarak aşılmaktadır.
2015 yılında 100 TL karşılığı 46,94 USD , 2019 da 100 TL karşılığı 16,39 USD dir.
Sonuç olarak zengin olma hayali ile İstanbul’a gelen Temel yıllar itibariyle fakirleşmiş ve elde avuçta ne varsa kaybetme noktasına gelmiştir.
Son zamanlarda TCMB her ne kadar dolara müdahale etmiş olsa da büyük resme bakıldığında alınan aksiyonların yıllar itibariyle hiçbir işe yaramadığı ortadadır.
Bu nedenle her ne kadar devlet bankalara ve dolaylı olarak banka müşterilerinin yabancı para mevduatlarının, Türk Lirasına yönlendirilmesini istiyorsa da bu istek çok fazla sonuç görmeyecektir.
Çok önemli Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Ekonomi ile ilgili atılan tüm adımlar ve her geçen gün daha güçlü bir güven ortamıyla Türkiye, para birimine güvenenleri mahcup etmeyecek, güvenmeyenleri herhalde daha fazla mahcup edeceği bir dönemi yaşayacağız.” demiş olsa da mevcut durum bunu göstermemektedir.
Şimdi gelelim zurnanın “Zırt” dediği yere…
Son zamanlarda devlet ve özel birçok bankada ; bireysel, kobi ve ticari portföylere YP’den TL’ye geçme yönünde baskılar yapıldığı , tüm portföylerin günlük kur karlılıklarının takip edildiği, müşterilerini TL’ye dönmesi yönünde ikna edilmesi , yeni vadeli ve vadesiz mevduat hesaplarının TL den açılması , hedef gerçekleştirme adetsel puanlamada yabancı para hesapların dikkate alınmadığı gibi baskıların arttığı gözlemlenmektedir.
Verilen hedefleri tutturmak ,yöneticinize şirin gözükmek veya baskıdan uzak rahat çalışmak adına vatandaşın birikimlerini heba etmeyin..!
Aklınıza yukarıdaki fıkra ve ülkemiz gerçekleri gelsin.
Veya size bu hedef ve şartları dayatan yöneticilerinize sorun bakalım kendileri ne kadar TL’ye dönmüşler…? Sizlere bu hedefleri veren kişiler emin olun yerde 100 TL bulsalar önce USD alıp sonra ceplerine koyarlar.
Saygılarımla,
Uğur Durak
Eski Bankacı, Genç Müteşebbis
ugurdurak34@gmail.com
instagram: ugurdurakofficial
Petlas’dan Sen benim kim olduğumu biliyor musun açıklaması:
Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Abdulkadir Özcan, Dubai-İstanbul seferini yapan Türk Hava Yolları (THY) uçağında yaşanan bir olayla gündeme geldi. Business...