Ünlü ekonomist Uğur Gürses, Arjantin krizinin Türkiye’ye yansımaları nı yazdı: Bu kriz Türkiye’yi nasıl etkileyecek?
Türkiye’nin bayram sebiyle tatilde olduğu 3 günde dış piyasalarda büyük çalkantılar yaşandı. Tatil sebebiye krizin şu ana kadar ki boyutu bize yansımadı.
Bundan sonrası ne olur?
Ekonomist Uğur Gürses, kendi blogunda “Arjantin sarsılıra Türkiye ne olur?” sorusuna yanıt aradı.
“Seçim bitti, bayram bitti; küresel çalkantıda çözüm bekleniyor” başlığını verdiği makalesinde, bu soruya yanıt vermenin oldukça zor olduğunu belirten Gürses, “İşin doğrusu “Arjantin sarsılıra Türkiye ne olur?” sorusuna belirgin bir yanıt vermek zor. Türkiye de etkilenecek; ama boyutunu kestirmek zor.” diyerek şöyle devam ediyor:
“Birincisi son bir yılda Türkiye o kadar sert sarsıldı ki “dışarıdan” kaynaklı daha da “dayak yiyecek” hali kalmadı. Sermaye çıktı. Bankalardan kaynak kaybı oldu. Krizin kötü ve deneyimsiz kadrolarla acemice yönetilmesine hiç girmiyorum. Türkiye’ye bir yıldır dişe dokunur bir sermaye girişi de yok. Bu yüzden “cari fazla verdik” diye sevinen ekonomi yönetimi var. Tarihte olmadığı kadar sert çakılıyorsunuz ama buna “dengelenme” diyorsunuz. Arabayı duvara vuranın, “ben zaten duracaktım” demesi gibi.
İkincisi yerleşikler kısmı en bıçak sırtı olanı; yine faiz indirimleri ve TL’nin savunma kalkanlarının indirilmiş olması bir tarafta, diğer tarafta dövize yönelişi karşılamak için, kur yükselmesin diye arka kapıdan kamu bankaları eliyle döviz satışı var. Bunun sakıncası şu; TL’yi faiziyle savunmuyor, rezerv eriterek savunuyorsunuz. Bunu da örtülü biçimde yapıyorsunuz. Döviz rezervlerinin ne olduğuna dair soru işaretlerini giderek yükselterek orta vadede TL’yi savunamazsınız. Döviz borçlusu şirket ve yurttaşlara döviz alabilmeleri için “ucuzlatılmış tanzim satıştan” öteye gitmez yapılan.
Üçüncüsü gelişen ülkelerde fırtına eserse Türkiye’nin son bir yılda ne kadar sarsıldığına kimse bakmaz; “gelişenlerden çık da nasıl çıkarsan çık” kafası çalışacağından, herkes uzak duracaktır. İşte böyle dönemlerde rezervlerinize bakacaklar. Sis bulutuyla kapladıysanız, iki kere bakacaklar.”
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN
Piyasa yapısını bozan sahte ilanlar devam edecek
Ticaret Bakanı Ömer Bolat elektronik ilan doğrulama sisteminin 1 Ocak 2025 tarihinde bütün ilanlarda yürürlüğe gireceğini açıklamasına rağmen Bakanlığı İç...