vatandaş tüm tedbirlere karşılık hala mevduatın ağırlıklı Yabancı Parada tutulmaya devam ediyor. yabancı para mevduatları, 9 -16 Ağustos Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları 2 Ağustos haftasına göre 1,50 milyon USD arttı.
Gerçek Kişilere Yabancı Para tercihinde ısrarlı
2019 Haziran ayında % 54,2’lere kadar çıkan Dolarizasyon oranı yani Bankalardaki Mevduatın Dövizde tutuma oranı temmuz ve haziranda hafif çözülme olsa da hala mevduatların büyük kısmı YP’de duruyor.
BDDK’nın 16 Ağustos haftalık raporlarında Bankalardaki Toplam Mevduatın USD karşılığı 417,8 milyar USD’ye kadar çıktığı görüldü. Bunun 216 milyar USD’lık kısmı Yabacı Para Mevduat olarak tutuluyor yanı % 51,70’i. Türk Lirası karşılığına bakıldığında Bankalarda 2.314,6 milyar TL Mevduatın 1.196,5 milyar TL karşılığının Yabancı Parada 1,118 milyar TL karşılığının da Türk Parasında tutulduğu görülüyor. Bu da tüm tedbirlere karşılık hala mevduatın ağırlıklı Yabancı Parada tutulmaya devam ettiğini göstermektedir.
BDDK verilerine göre Toplam Yabancı Para Mevduat dalgalanmalara rağmen hala ağırlığını koruduğunu da göstermekte.
Gerçek Kişilerde GÜVEN sorunu davam ediyor, Yabancı Parada ısrarlı
Gerçek Kişilerin Yabancı Para Mevduat Tercihine baktığımızda ( ki asıl sorun burada ) hala artarak Dolarizasyonu devam ettiği görülmektedir. Bu da tüm olumlu mesajlara rağmen Gerçek Kişilerin hala o hedeflenen GÜVEN duygusunu Piyasaya yansıtmadığını ve Güvensizlik duygusunun hakim olduğunu göstermektedir. Yabancı Para Toplam Mevduat dalgalanmaların da Tüzel Kişilerin veya Kamunun taleplerinden kaynaklandığının göstergesi olarak yorumlandı.
Paranın Yönü? Dolar, Borsa, Mevduat, Tahvil, Altın…
https://www.youtube.com/watch?v=IWMpIhSeHWc