Karlılık düşüyor diye bankalar şube kapatıp personel çıkartırken, üst yönetime ödenen primler yok artık denilecek düzeye ulaştı. Arap sermayeli bankalarda ise kar neredeyse üst yönetime gitti.
Bankaların 2019 ilk yarı mali verileri ve dipnotları açıklaması ile birlikte Üst Yönetime yaptığı ödemeler de ortaya çıktı. İnanılır gibi değil ama çoğu banka Karlarda erime yaşarken Üst Yöneticilere ödemelerde inanılmaz artışlar yapmış. Bazı bankalarda “Kar artıramıyor ve karlılığı düştü” diye şube kapatan personel çıkaran banka Üst Yöneticilerin iş kendilerine geldiğinde başarısızlıklarını ödüllendirdiği ortaya çıktı.
Vakıfbank ödemeleri niçin açıklamıyor?
2019 ilk yarısı açıklamalarında Üst Yöneticilere yapılan ödemeleri açıklamayan tek banka VAKIFBANK oldu. 2018 sonunda da açıklanmayan Üst Yöneticilere yapılan ödeme ne kadar olduğu da hissedarlar ve kamuoyu tarafından da merak konusu olarak bu bilgi diğer banka ve Kamu Bankaları açıklarken sadece Vakıfbank’ta açıklanmaması kafalarda soru işaretleri oluşmasına neden oldu. Paramedya ekibinin aradığı Raporu hazırlayan Denetim Firması da “açıklama yapamayacaklarını” belirtti
QNB Finansbank en fazla ödeme yaptı
QNBFinansbank yılın ilk yarısında 95 milyon TL Üst Yöneticilere ödeme ve yararlandığı fayda sağlarken bankalar arasında açık ara önde oldu. Aktif büyüklüğü nerede ise 2,5 kat olan en yakın takipçisi Garanti Bankasından 38 milyon TL daha fazla ödeme yapmış oldu. Tek başına QNB Finansbank’ın ödemesi alttan en az ödeme yapan 12 bankanın ödemesine eşit. Uzmanlar QNB Finansbank’ın ödemelerinin abartılı olması nedeni ile BDDK’nın banka özelinde konuyu inceleyip incelemeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak. Zira 95 milyon TL ödeme banka karının % 7,5’unu oluşturuyor.
Arap Sermayeli Bankaların Üst Yöneticilerine yaptığı ödemeler dikkat çekti
QNBFinansbank gibi Arap Sermaye bankaların Üst Yönetime yaptığı ödemeler dikkat çekti. Kuveyt Türk 34,4 milyon TL, Denizbank 25,9 milyon TL, Burgan Bank 16,1 milyon TL ilk dikkat çeken bankalar oldu. Arap bankaları ayrıca 2019 ilk yarısında en fazla artış yapan bankalar arasında yer almaları da dikkat çekti. Türkiye Finans % 60, Kuveyt Türk % 32,9, Burgan Bank % 32 Üst Yöneticilerine artış yaptı.
HSBC Üst Yöneticileri ödüllendirdi
2019 ilk yarısında HSBC Üst Yönetici ödemelerini 2018 ilk yarısına göre % 66,2 artırarak en fazla artış oranını yakaladı. Bu sayede Net Karın % 5,9’una denk gelen bir kısmı Üst Yöneticilerine ödemiş oldu. %60 artış ile Türkiye Finans ikinci olurken YAPI ve KREDİ BANKASI % 40,9 ile üçüncü sırada en fazla ödemeyi yaptı. Ziraat Katılım %35 artırırken, ISBC % 33,3 artış oranı ile üst sıralarda yer aldı.
Karlılık düştü ama Üst Yönetim Giderleri arttı
Değerlendirmeye alınan banaklardan 11 adetinin Net Karlılıkları düşmesine rağmen Üst Yöneticilere yapılan ödemeleri arttı. Açıklama yapmayan Vakıfbank’ın durumu bilinmez iken, ODEA Bank Karlılığı % 93,8 düşmesine rağmen Üst Yöneticilerine % 19,1 ödemeyi artırarak Karın %90,2’si kadar kısmını Üst Yöneticilere ödedi. Uzmanlar “Banka Üst Yönetime çalışmış sanki” değerlendirmesinde bulundu. Aynı şekilde ICBC –Türkiye’de Karlılığı % 52,5 düşmesine rağmen Üst Yönetime %33,3 artış yaparak banka net karlılığın da %33,7’sine denk gelecek bir ödeme yapılmış. Karlılığı düştüğü halde Üst Yöneticilere en fazla artış yapan bankalar ise YAPI ve KREDİ BANKASI % 40,9; ICBS % 33,3; AKBANK % 30,9; GARANRİ BANKASI % 22,3 ile yer aldı.
BDDK Üst Yöneticilere yapılan ödemeye el atacak mı?
Maliye Bakanlığının Ekonomik Paketlerinde de yer almasına rağmen Banka Üst Yöneticilere yapılan ödemeler ile ilgili henüz kısıtlayıcı tedbirler alınmadı. Bazı bankalar Üst Yöneticilere yapılan ödemelerin abartılı olması bu bankaları, “üst yöneticiler aracılığı ile Kar Transferi mi yapılıyor” tartışmalarını da birlikte getirdi. Zira bu bankaların Yönetim Kurulu ve GMY’lerinin Yabancı Uyruklu vatandaşlardan oluşması bu iddiaları güçlendirir cinsten bir görüntü sergiliyor. Bu ve buna benzer tartışmaları sonlandırmak için BDDK’nın konuya el atması ve yeni düzenlemeler yapması yönünde beklentiler güçlenmiş durumda.
Tükenen duygusal emek!
“Duygusal emek” kavramını duydunuz mu? Peki, ya bunun her geçen gün daha da yoğun yaşadığınız bir durum olduğunu söylesek? Arlie...