Türkiye tarihi bir krizi yaşarken, bu krizden en karlı çıkanlar varlık yönetim şirketleri. BDDK’nın açıkladığı ve yıl sonuna kadar takibe atılması istenen 46 milyar liralık alacak, Varlık Yönetim Şirketleri’ni öne çıkmasına neden oldu. Çok sayıda yeni varlık şirketi geliyor.
BDDK açıkladı: Yıl sonuna kadar bankalar 46 milyar lirayı takibe atacak. Bu haber Türkiye’de krizin boyutunu ortaya koyarken, bu habere heyecanlanan bir kesimde var: Varlık Yönetim Şirketleri.
Türkiye’de BDDK kayıtlarına göre, halen 21 Varlık Yönetim Şirketi var. Ayrıca çeşitli sebeplerden dolayı 10 tanesinin de faaliyet izni iptal edildi.
Şu ana kadar 6 şirket BDDK’dan faaliyet izni almak için çalışma yapıyor. Bir yıl içerisinde bu şirketlerin sayısının 40’ı geçmesi bekleniyor.
İŞ BANKASI VE GARANTİ
Varlık şirketlerinin Türkiye’de bu kadar hızlı büyümesinin nedeni olarak bankalardan aldıkları takipteki krediler. Son iki yıl içerisinde daha etkili olan bu şirketler bankalardan takipteki kredi alacağını yüzde 2 ile 5’i arasında bir fiyata satın alıyor.
Bu yıl en yüksek oranla alacak satan banka İş ve Garanti Bankası oldu. İş bankası 418 milyon lirayı yüzde 7.17’si bir paraya yani 30 milyon liraya sattı. Yine Garanti Bankası da 3259 milyon 980 bin liralık alacağını varlık şirketine yüzde 7.10 oranına denk gelen 18 milyon 470 bin liraya sattı.
EN DÜŞÜK RAKAM YKB VE TÜRKİYE FİNANS’DA
Bu yıl en düşük karşılıkla takipteki alacağı satan Yapı Kredi Bankası ile Türkiye Finans kurumu oldu.Türkiye Finans alacağını 1.49 orana denk gelen karşılıkla satarken, Yapı Kredi Bankası ise 2.79’a denk gelen karşılıkla sattı.
Helal Olsun! QNB’den şık hareket!
Geçtiğimiz hafta bankacılık sektörünün gündemine, Türkiye'nin en büyük özel bankalarının yılbaşı şube yemeklerine özel güvenlik görevlilerinin "bütçe olmaması"gerekçesiyle çağırlmaması gelmişti....