ASO Başkan Nurettin Özdebir’den piyasaları canlandıracak bir öneri geldi. Özdemir,devlet destekli kredi kartı önerdi. Öneri kabul edilirse ekonomi senet yerine kartla dönecek.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, piyasada vadeli alış verişin adeta durduğunu, firmalara Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli 200 milyar liralık yeni kredi kartı limiti verilmesi halinde piyasanın açılabileceğini söyledi. Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre; Özdebir, firma borçlarına Merkez Bankası’nın satın alması ile devletten alacaklı firmalara Hazine kağıdı verilmesi gibi önerilerini de içeren dosyayı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a sunduklarını bildirdi.
Başkan Özdebir, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, ekonomi yönetimine sundukları çözüm paketinin ayrıntılarını anlattı. Geçen yıl da kriz yüzünden zora düşen patronların ödemesi gereken işçi maaşlarının geçici süreyle kısa çalışma ödeneği şeklinde İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenmesini öneren ve bu önerisini kabul ettiren ASO Başkanı Özdebir, rapordaki 3 talebi açıkladı. Özdebir, rapordaki üç talepten ikisinin kabul edilmediğini ancak kredi kartı limitlerine ilişkin önerinin olumlu bulunduğunu dile getirdi.
LİMİTLER ARTIRILSIN
Özdebir şunları söyledi: “Vadeli mal sattığınız deve dişi gibi firmalar bile bir bakıyorsunuz konkordato ilan edip gitmiş. Kimse kimseye güvenmediği için çekle, senetle ticaret bitti. Yeni ve güvenilir bir ödeme aracına ihtiyaç var. Bu da ancak ticari kredi kartlarıyla olur. Ticari kredi kartlarının limiti KGF destekli olarak 200 milyar liraya yükseltilsin. KGF kartla yapılan alışverişin yüzde 7-10’una kefil olsun. Bankalara da yüzde 1-2 komisyon verilsin. Firmalar bu kartları sadece mal alış verişinde kullanabilsin. Patron da limitin yüzde 3-5’iyle kişisel harcama yapabilsin. Bakan Bey bu talebimizi olumlu buldu.”
MB BORCUMUZA ORTAK OLSUN
Firmaların devletten 160 milyar lira KDV iadesi alacağı olduğuna işaret eden Başkan Özdebir, “Bu para hemen ödenemiyorsa Hazine 160 milyar lira için 10’ar bin liralık ayrı ayrı kağıt çıkarıp alacaklı firmalara versin. Firmalar bir yerden mal alınca karşılığında bu Hazine kağıdını versin. Vadesi dolunca firma kağıdı devlete verip parasını alsın. Bu sayede piyasa dönsün. Ancak bu önerimize sıcak bakılmadı” diye konuştu.
“Çarkı döndürmek için paraya ihtiyacımız var ama bankaların bize borç verecek hali, bizim de krediye karşılık bankalara verebileceğimiz teminatımız kalmadı” diyen Özdebir, Merkez Bankası’nın reel sektörün borcunu üstlenip firmalara ortak olmasını gerektiğin belirtti. Özdebir, “Firma nakit kaynak sayesinde üretime devam eder, 7-10 yılda borcunu ödeyip hisselerini geri alır. Ödeyemezse Merkez Bankası hisselerini başka firmalara satar, alacağını alır” ifadelerini kullandı. Özdebir, bu önerinin de hükümet tarafından kabul edilmediğini dile getirdi.
Piyasa yapısını bozan sahte ilanlar devam edecek
Ticaret Bakanı Ömer Bolat elektronik ilan doğrulama sisteminin 1 Ocak 2025 tarihinde bütün ilanlarda yürürlüğe gireceğini açıklamasına rağmen Bakanlığı İç...