Depremden sonra en büyük felaketin finans piyasalarında olabileceği dikkat çekilerek, Türkiye’nin Disaster Recovery planı gündeme geldi. Peki nedir bu Disaster Recovery planı?
İstanbul geçen hafta yaşadığı 5.9 şiddetindeki sarsıntı ile yeniden depremi hatırladı. Bu deprem ile birlikte GSM hattı tamamen kapandı ve uzun süre insanlar haberleşemedi. İletişim kaosu yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.
Bankaların Disaster Recovery planı var mı?
Disaster Recovery nedir?
Olağanüstü Durum Kurtarma, doğal veya insan kaynaklı bir felaketten sonra hayati öneme sahip teknoloji altyapısının ve sistemlerinin kurtarılmasını veya sürdürülmesini sağlayacak bir dizi politika, araç ve prosedürü içeriyor.
Peki Türk bankalarının Disaster Recovery planı var mı?
Ekonomist Uğur Gürses, bu büyük tehlikeyi kendi blogunda dile getirdi. Türk bankalarının malesef disaster recovery planı yoktu.
İşte Gürses’in yazısından bir bölüm:
“Döndüğümde bankacı arkadaşlarıma sordum. “Disaster recovery” planları var mıydı? Aldığım yanıtlar arasında “bulutta var” seçeneği yoktu. İstanbul’un Avrupa yakasında genel merkezi olan bankaların Asya yakasında yedek sunucuları vardı.
Deprem gibi bir felakette, bankaların ne yapacağına dair “disaster recovery” planları olması gerekiyor. Yani potansiyel bir felaket sonrası insanların banka hesaplarına ulaşabilmesi, ihtiyaçlarını karşılayabilecek nakde ulaşabilmesi için sistemlerin çalışır ve ulaşılabilir olması gerekiyor. Bunların da yerleşik sunucuların farklı coğrafi merkezlere konularak yapıldığı biliniyor. Peki ya bulutta olsa daha erişilebilir ve çalışabilir olmaz mıydı?”
Piyasa yapısını bozan sahte ilanlar devam edecek
Ticaret Bakanı Ömer Bolat elektronik ilan doğrulama sisteminin 1 Ocak 2025 tarihinde bütün ilanlarda yürürlüğe gireceğini açıklamasına rağmen Bakanlığı İç...