bankaların tahsil edemediği kredileri yüzde 2 fiyatına satın alan varlık şirketleri, vatandaşı canından bezdirdi. Şirket sadece borçluyu değil, yedi sürallesini arayıp, icra ve hapisle tehdit ediyor.
Varlık şirketleri Türkiye’nin kanayan yarası olmaya devam ediyor. Bankaların tahsil edemediği alacaklarını yüzde 2 gibi komik bir fiyata satın alan ve bunu da yüzde 200 faizle tahsil etmeye çalışan varlık şirketleri borçlunun yanı sıra tüm akrabalarını da tehdit etmeye başladı.
Son dönemde artan ekonomik darboğazla birlikte borç batağına batan vatandaşlar varlık yönetim şirketlerinin eline düşüyor. Bankaların tahsil edemediği borçlarını satın alan finans sektöründe “akbabalar” olarak tanınan Varlık Yönetim Şirketleri, borçluyu bulamayınca aile üyelerini telefonla sürekli taciz ediyor ve ardından haciz tehdidiyle korkutuyor. Vatandaşlar, ise, borçlarını ödedikleri halde hala haciz işlemlerini durdurmadıklarından dert yanıyor.
Uzmanlar, Varlık şirketi tahsilatlarının Türkiye’nin sosyal bir sorunu haline geldiğine dikkat çekiyorlar. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, varlık şirketlerinde çarkların nasıl döndüğünü şöyle anlattı: “Türkiye’de bu görev 2002 yılından beri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından yürütülüyor. Toplamda 13 tane varlık yönetim şirketi var. Bankaların tahsil edemediği alacakları tahsil etmek için olayın üstün gidiyor. Bugüne kadar 500 bin kredi borçlusuna borcunu ödettirdiler.”
Ozan Bingöl, varlık yönetim şirketlerinin, 2008 yılından bu yana 2 milyon kredi borçlusuna ait toplam 23 milyar lirayı bankalardan 3 milyar liraya satın aldığını açıkladı. Varlık şirketlerinde toplamda bin 500 kredi çözüm uzmanı ve hukukçunun çalıştığına dikkat çeken Ozan Bingöl, bin 500 kişinin sadece tahsilata odaklandığı için bankalardan daha kolay tahsilat yaptığını vurguladı.
Hali hazırda 1.5 milyonun üzerinde kredi borçlusunun Varlık Yönetim Şirketleri ile muhatap olarak sorunlarına çözüm bulmaya çalıştığını belirten Bingöl, “Borçlular Varlık Yönetim Şirketlerinin alacaklarını tahsil edebilmek için kurdukları çağrı merkezleri vasıtasıyla kendilerini sıkça aramalarından, posta, e-posta, SMS veya sesli mesaj göndermelerinden rahatsızlık duyduklarını da belirtiyor” dedi.
İŞTE ŞİKAYETLER
“Borçlu kim ise onu arayın kimin borcu ise onu arayın başkasını aramak ne oluyor neden arıyorsunuz… Kimseyi ilgilendirmez… Annesini babasını kardeşini aramayın şikayet edildi bu da bir suçtur taciz edemezsiniz kimseyi borcu olmadığı halde lütfen. Hem konuştuk hala ne istiyorsunuz yok para üzerine de bir şey yok, ne alacaksınız canı mı gelin alın o zaman… 053238**15 numarayı arayın”
“Borcumu ödememe rağmen 10 gündür aracımdaki haczi kaldırmadılar. Başka bir borçtan dolayı olan haczi diğer alacaklı hemen kaldırdı ama ne hikmetse …. Varlık kaldırmıyor. Neymiş Gaziosmanpaşa ikinci icra çok yoğunmuş sanki diğer icralar yatıyor bir tek Gaziosmanpaşa ikinci icra çalışıyor.”
“Varlık borcunu ödediğimiz halde bize icra takibi başlatmış. Ödesek de borçluyuz ödemesek de. Güvenilir değilsiniz hiçbir zaman”
“Varlık firmasına devredilmiş olan kredi kartı borcumu ödedim. 06.02.2019 tarihinde ödedim. Aradan 6 aydan fazla zaman geçmesine rağmen hala KKB Merkez Bankası kayıtlarında borcum ödenmemiş gözüküyor. 6 ay boyunca müşteri hizmetlerini defalarca aradım ancak çözüm yok. Esnaflık yapıyorum KKB puanım 1800, kredi çekmem gerekiyor ama kredi başvurum …… Varlık şirketine borcum olduğu gerekçesiyle reddoluyor. İnsanları mağdur ediyorsunuz borcu ödeyene kadar her türlü vaad ve söz veriyorsunuz, borcu ödedikten sonra muhatap yok, oyalayıp duruyorlar.
BORÇLUNUN SÜLALESİNİ TEHDİT ETME TELEFONU
Karşı tarafta bir kadın sesi sert bir ses tonuyla ” bilmem hangi hukuk bürosundan arıyorum , Mustafa A..’yı tanıyor musunuz? ” diye sorar.
Önce tanıyamazlar sonra hemen akıllarına gelir. Mustafa köydeki rahmetli amcanın küçük oğludur.
“Hayırdır” dediklerinde kadın aynı ses tonu ile anlatmaya başlar:
“Bankaya 20 bin lira borcu var. Ulaşamıyoruz! Siz ona ulaşın eğer bu borcu ödemez ise sizin eve de icra getireceğiz. Eşyalarınız borcu karşılamaya yetmez ise hapse girersiniz. Çünkü aynı aile kütüğüne kayıtlısınız.”
Bu konuşma bankaların alacaklarını sadece yüzde 2 değerine alan bir varlık şirketi çalışanı ile bankaya borçlu kişinin amcasının çocuğu arasında geçti.
Bu münferit bir olay değil. Bu her gün yüzlerce hatta binlerce yaşanan bir olay.
Yani kaba ve basit bir hesap ile sizin 10 bin lira bankaya borcunuz varsa, bu varlık şirketi sadece 300 lira ile 500 lira arasında bir değere satın alıyor. Varlık şirketi, bunu vatandaştan üzerine avukatlık, icra ve diğer masrafları da koyarak 20 bin lira olarak tahsil etmeye çalışıyor.
Tehdit, korku ve taciz ile borcun yarısına bile fit olup, müthiş bir para kazanıyor. Tabii ki, korkup bu borcun tamamını da ödeyen var.
Hepsiburada, Müşteri Deneyimindeki Küresel Başarısına 5 Ödül
Müşteri deneyimi dönüşümündeki başarısını bir kez daha kanıtlayan Hepsiburada, konuyla ilgili dünya genelinde en saygın organizasyonlardan biri olan İngiltere merkezli...