Usta bankacı Kerim Rota, İtalyan Unicredit’in Yapı Kredi Bankası’ndan çıkış nedenlerini anlattı:
Çıktı-çıkacak derken İtalyan Unicredit Yapı Kredi Bankası‘ndaki hisselerini Koç Holding‘e sattı. İtalyanların çıkışına yönelik bir yorum yapılmadı. Ancak usta bankacı Kerim Rota, çıkış nedenini, 2 ayrı nedene bağladı. Biri Avrupalı sermayedarların genel küçülme tavrı diğeri ise Türkiye’deki bankacılık sistemine müdahale.
Kerim Rota, Mesele Ekonomi youtube kanalındaki yorumunda ekonomiye dair bir çok konuda soruları yanıtladı. En ilgi çekeni ise gündemdeki Unicredit‘in Yapı Kredi Bankası‘ndan çıkması oldu.
İşte Kerim Rota’ya göre, İtalyanlar’ın Yapı Kredi’den çıkma nedeni:
Bu kararları almak çok kolay değil.
-Bu kararları almmak çok kolay değil başka bir ülkede yatırım yapmışsınız ve 15 yıl sonra çıkmak kolay bir şey değil. Burada iki etki var genelde Avrupalı yatırımcıların yüzde 10’un üzerinde tuttukları dış hisselerinde bunu yüzde 10’un altına indirmeye çalışıyorlar ki, konsolidasyon yani iki şirketi konsolide edip, yeni sermaye yükleri ortaya çıkmasın. Bütün Avrupalı yatırımcılarda dış yatırımları yüzde 10’un altına indirme hevesi var. Bu dünyanın geneline yayılmış küreselleşme karşıtı trendlerine de uygun.
ikincisi ve en önemlisi:
-Türkiye’nin ekonomisindeki ve bankacılıktaki hikayesi çok çok zayıfladı. Bizim piyasa defter değeri olarak adlandırdığımız değerler 2006 -2007 yılında 3-4 çarpan iken şimdi 0.6-0.7 çarpanlara kadar düşmüş durumda. Yani sizin cebinizdeki 100 lira ile gidip bunun karşılığında alışveriş yapabilirsiniz. Ama bir banka sermayedarı gözüyle baktığınızda bu 100 liranız ancak 70 lira ediyor. Bu da oldukça tatsız bir durum. Bu da ileriye yönelik ışık göremediklerini de düşünüyorum. Çünkü ortalama enflasyonun 13-14’lerde öz sermaye getirilerinin de bunun altında olduğu bir ekonomilerde değer yaratmak oldukça zorlaşıyor.
-Bir de tabii ki şunu da göz ardı etmemek lazım: Bankacılık sistemine ve piyasa işleyişine2018 ve 2019 yılında önemli müdahaleler oldu. Mevduat faizlerinden ne kadar kredi verilip verilmeyeceğine yönelik birçok düzenleme, birçok üstü örtülü veya açık olarak bankacılık sektörünün üzerine çok fazla geldiler. Bu insan kaynakları politikalarına kadar sirayet etti bankaların. Bu da Avrupalı yatırımcılar açısından çoğu zaman kabul edilir bir durum olmaktan çıkıyor.
HABERİN ORJİNAL VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN!
Garanti BBVA’dan tüzel ve şahıs firmalarına tek tıkla mali veri paylaşım kolaylığı
Garanti BBVA’nın tüzel ve şahıs firma müşterileri GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) entegrasyonu ile mali verilerini dijital kanallar üzerinden tek tıkla...