Bankalar özellikle bireysel kredi ve konut kredilerinde adeta zoraki olarak yaptırdığı sigortalar için vatandaşın cayma hakkını kullanabilecegi belirtildi. İşte cayma hakkı süresi:
Faiz geliri azalan bankalar, sigorta acentası gibi çalışırken, özellikle bireysel kredilerde hayat sigortasının yanında bazı sigortaları da zorunlu olarak kullandırmaya başladı.
Eşya sigortası, kredi kart güvence sigortası, ATM kart sigortası, cüzdan sigortası, gülen gözler sigortası, parlayan dişler sigortası, çocuğumun eğitimi güvencede sigortası gibi onlarca riske dönüşme şansı az olan poliçeleri müşterilerine zorla dayayan bankalara karşı vatandaşın yasal hakkının bulunduıu bidirildi.
Türk Ticaret Kanunu’nun 1489-1 maddesine göre, vatandaşların sigorta poliçelerinden 15 gün içerisinde cayma hakkı bulunuyor. Söz konusu maddede, “Sigorta ettiren, sigortacının kendisine cayma hakkını kullanabileceğini bildirmesinden itibaren onbeş gün içinde sözleşmeden cayabilir.”ibaresi bulunuyor.
ZORLUK ÇIKARTIYORLAR
Bazı bankaların bireysel ihtiyaç kredilerinde hayat sigortasının yanında ikinci bir sigortayı da zorunlu kılıyor. Yasal olarak zorunlu olmamasına rağmen, vatandaşa kredinin kolay çıkması şartı ile yaptırılan bu sigortalardan kurtulmanın çok basit olduğunu söyleyen finans uzmanı Ebru Taşçı, “Yapılacak şey çok kolay. Banka kredinizi çıkartsın, paranızı alın ve hemen arkasından cayma hakkınızı kullanın”diye konuştu.
EMEKLİYE İŞSİZLİK SİGORTASI
Bazı bankaların kredinin büyüklüğüne göre, ikinci ve hatta üçüncü sigorta poliçelerini bile zorla yaptırdığı öne sülüyor. Bazı bankaların ise hayat sigortasının yanı sıra işsizlik sigortası da istediği belirtiliyor. Geçtiğimiz aylarda bir bankanın emeklilere dahi işsizlik sigortası poliçesi sattığı ortaya çıkmıştı.
İş Bankası GençBizzTech Projesi’nde Başvuru için Son Günler
Türkiye İş Bankası ve Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın, fen liselerinde eğitim gören öğrencilerin teknoloji ve bilim odaklı projeler geliştirmelerine olanak...