Usta analist Erden Armağan Er, küresel kriz için koronavirüsün sadece aranılan bir bahane olduğunu söyledi. Küresel krizde dolar, borsa, altın ve tahviller ne olacak?
KARA PAZARTESİNİN SORUMLUSU FED
Korona virüs salgınının hızla yayılmasının yarattığı paniğin ardından FED ’in erken faiz indirimi piyasalardaki paniği daha da körükledi.
ABD 10 Yıllık Faizlerinin %1’in altına sarkması ile güvenli liman arayışları Ons Altına olan talebi arttırmış durumda. Önceki yazılarımızda bu arayışların öncelikle USD ve Ons Altına talebi arttıracağını daha sonra altının yalnız kalacağına işaret etmiştik.
USD diğer gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kaybetmiş durumda, bitcoin dahil hemen tüm kripto paralar, hisse senetleri, petrol (Brent Tipi petrolde kayıplar %23’e vardı), gelişmekte olan ülke varlıklarında yaşanan düşüşler de cabası.
Gün kapanışında Bıst-100 %5,5 aşağıda. USD-TL, Dolar endeksindeki gerilemeye karşın %1 değer kaybı yaşamış durumda. Dow-Jones %7,5, S&P % 7 aşağıda.
Tüm bu piyasalarda yaşanan kaosun görünen nedeni korona virüs olmakla beraber, aslına bakılırsa hızla bir kredi krizi içine sürükleniyoruz diyebiliriz.
KRİZİN ÜZERİ ÖRTÜLDÜ
Malum, 2008’den bu yana başta FED olmak üzere uygulanan genişleyici para politikaları ile var olan sorunların üstü örtüldü. Popülist Politikacılar, Dünya Ekonomisinde var olan sorunların kökten çözümüne yönelik adımlar yerine, ötelemeye yarayan Para Politikalarını teşvik ederek, Finans Piyasalarındaki balonları daha da şişirmeyi tercih ettiler.
Bu sayede türevleri de hesaba kattığımızda ödenemeyecek düzeylere erişen devlet ve şirket borçları, gelirleri ile borcunun faizini dahi ödeyemeyecek durumdaki şirketlerin (Zombi Şirketler) piyasa değerlerinin artan para miktarı ile hak etmedikleri düzeylere varması, kredi piyasalarındaki teminatların kalitesini git gide daha da bozdu. Derinleşen güven krizi sonunda teminat olarak alınan aktiflerin değerleri hızla erimeye başladı ve peş peşe teminat tamamlama çağrıları ve fonlarda oluşan nakit çıkışları korona virüs salgınının dünya ekonomik büyümesini daha da olumsuz etkileyeceğine yönelik endişelerle birleşince balonlar peş peşe patlamaya başladı.
NEREDE DURACAĞI BİLİNMİYOR
Hasarın büyüklüğünün ne kadar olabileceğine ilişkin tahminler netleşene kadar da varlık fiyatlarındaki düşüşün nerede duracağını öngörmek şimdilik pek kolay değil. Ancak, belki Ons altın fiyatı bize bir gösterge olabilir. Zira bunca hengamede değeri düşmeyip artıyor olsa da ons altın 1.700 seviyesini hala geçebilmiş değil. Kanımızca burada bir düzeltme yaşanması olası gibi görünüyor.
Kısa vadede 1,720 seviyesini aşamadığı takdirde, hızlıca bir düzeltme yaşanması muhtemel. Hisse Senedi fiyatlarında düşüş bir miktar daha devam eder ve hızlı değer kaybı altın yatırımcısında kısa vadeli de olsa iştah kabarması yaratırsa, karını cebine koymak isteyen altın yatırımcısını altında satışa yönlendirebilir. Teknik olarak gözüken seviye de kısa vadede yükselişin başladığı 1,550-1560 USD-Ons seviyeleri.
Özetlemek gerekirse, piyasalarda morallerin en dibe vurduğu dönemler, kısa vadeli fırsatların da en çok olduğu dönemlerdir. Eğer doğru yönde pozisyon almışsanız ve karlı durumdaysanız, bahsettiğimiz husus hiç de kaçırılmayacak bir fırsat gibi durmaktadır. Ancak, altında kar almak için uygun bir dönem olsa da Bist-100 de pozisyon almak için acele de etmemek gerek.
Erden Armağan ER 09.03.2020
erdener1970@gmail.com
Altın fiyatlarını etkileyecek gelişme: Çin yeniden alıma geçti
Çin Merkez Bankası altı ay aradan sonra Kasım ayında altın alımlarına yeniden başladı Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) Cumartesi günü açıkladığı...