Türk Lirası , ABD Doları karşısında tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Dolar/TL kuru sabah saatlerinde yüzde 1’e yakın yükselişle 7,24 seviyersini aştı ve yeni tarihi zirvesini gördü.
Hafta başından bu yana değer kaybeden TL, ABD Doları karşısında tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Dolar/TL kuru sabah saatlerinde yüzde 1’e yakın yükselişle 7,24 seviyersini aştı ve yeni tarihi zirvesini gördü.
Kur sabah saatlerinde 7,2496’ya kadar yükselerek rekor kırdı, ardından 7,24’ün altına geriledi.
Böylece TL’nin Dolar karşısındaki kaybı yıl başından bu yana %21’e ulaşmış oldu.
Küresel çapta dolar talebi son dönemde Türk Lirası ve birçok gelişen ülke para birimine baskı yapmaya devam ediyor.
Türkiye’de Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin azalması ve yaklaşan yüklü dış borç geri ödemeleri TL üzerindeki baskıyı artıran gelişmeler olarak değerlendiriliyor.
Dolar neden yükseliyor, yabancı yatırımcı TL’deki değer kaybı için ne diyor?
TL yılbaşından beri yüzde 21 değer kaybetti
Koronavirüs salgınının piyasalarda yarattığı endişe ile ekonominin hem üretim hem tüketim bacağında yaşanan aksaklıklar, çoğu para biriminde baskı yaratıyor.
Bu yılın başından beri TL, dolara karşı yüzde 21 değer kaybetti.
Diğer gelişmekte olan kimi para birimlerinde %25’i aşan kayıplar yaşanıyor. Bazı para birimleri ise TL’den daha iyi bir performans gösteriyor.
Analistlere göre bu farkta kamunun artan döviz arzı ve petrol fiyatlarındaki düşüş belirleyici.
Türkiye’deki verilere bakıldığında, imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) verisi, koronavirüs salgınını durdurmak için alınan önlemler nedeniyle nisanda tarihinin en sert düşüşünü kaydetti; 11 yılın en düşük seviyesi olan 33,4’e indi.
Endeks küresel finansal krizin en ağır etkilerinin hissedildiği Ocak 2009’da 32,9, Şubat 2009’da 33,4 değerini almıştı.
Fabrikaların koronavirüs nedeniyle kapatılması sonucu imalat ve yeni siparişler endeksleri nisanda sırasıyla 16,9 ve 17,8’e gerileyerek endeks tarihinin en düşük değerini aldı.
İmalatçıların satın alma faaliyetlerindeki zayıflama, koronavirüs salgınının tedarik zincirlerinde yarattığı tahribatı gözler önüne serdi.
Siparişlerin teslim süresi anket tarihinin en uzun değerini alırken imalatçılar bazı tedarikçilerin kapanması nedeniyle hammadde ve lojistikte zorluk çektiklerini ifade ettiler.
Nisan ayı enflasyon verisi ise yıllık olarak %10,94 geldi.
Paranın Yönü? Dolar, Borsa, Mevduat, Tahvil, Altın…
https://www.youtube.com/watch?v=IWMpIhSeHWc