BDDK’nın da uyarısıyla bazı bankaların iç kontrol ve teftiş biriminin yaptığı incelemeler sonucunda SAHTE SKORİNG’ler tesbit edildi. Şu ana kadar 3 bankanın çeşitli şubelerinde çok sayıda skoring ile oynanıldığı öne sürülüyor.
Bankaların son dönemde takipteki alacaklarının artması dikkatlerin bankaların şubelerine çevrilmesine neden oldu.
BDDK’nın da uyarısıyla bazı bankaların iç kontrol ve teftiş biriminin yaptığı incelemeler sonucunda SAHTE SKORİNG’ler tesbit edildi. Şu ana kadar 3 bankanın çeşitli şubelerinde çok sayıda skoring ile oynanıldığı öne sürülüyor.
Alınan bilgiye göre, şubelerin özellikle işletme-kobi kredilerinde hayati önem taşıyan skoring uygulamasında müşteri özlük bilgileri bulunuyor.
Bankacı kredi talebinde bulunan müşterisinin skoring bilgilerini sisteme girerek kredi alıp alamayacağının belirlenmesinde etkili oluyor. Bazı şubelerde skoring bilgilerinin gerçeği yansıtmadığı ve bu nedenle bir çok kredinin takibe düştüğü belirtiliyor.
HEDEF BASKISI ETKİLİ OLUYOR
Skoring de eksi ve değiştirilmiş bilgilerin şube personelleri üzerindeki hedef baskısı nedeniyle yapıldığı da öne sürülüyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir bankanın genel müdür yardımcısı, “Esas sorun yönetimce belirlenen hedeflerin finans mantığına aykırı olması. Son iki yılda bankacılık alanında kredi pazarı iyice daraldı. Ancak üst yönetim halen eski karlı günleri yakalamak istiyor. Bunun içinde verilen hedefleri yüksek tutuyor. Bu yüksek hedef bankacılıkta kalitesizleşmeye neden oluyor. Bu kalitesizleşme sadece işletme tarafından değil aynı zamanda bireysel pazarlama tarafında da ciddi olarak karşımıza çıkıyor”şeklinde konuştu.
TAKİPTEKİ ALACAKLAR ARTABİLİR
Analistler özellikle 2014 yılında bankaların yıl sonu karlılık hedeflerini tutturabilmek için bile bile kredi dağıttığını ve bunların bir bölümünün daha yılı kapatmadan patladığını belirtiyorlar. Uzmanlar, işsizlik oranının her ay daha da artmasının bankaların takipteki alacaklarının da artmasına neden olacağını dikkat çekiyorlar.
SKORİNG NEDİR?
Skoring kelimesi bankaların işletme-kobi bölümlerinde kullanılan bir isim. Bu aslında bir nevi risk raporu. Sistem kredi verilecek işletmenin bazı bilgilerini talep ediyor. Müşterinin gelir ve gideri, bilançosu, tapuları ve bunların üzerinde haciz var m, vergi borcu ile ortaklık yapısı gibi bilgiler sisteme giriliyor. Hedefini tutturmak isteyen bankacı kredi alması sakıncalı kişilerin bilgilerinde iyileştirme yaparak sisteme giriş yapıyor. Yani yanlış skoring bilgileriyle bankayı yanıltıp kredinin çıkmasını ve hedefinin de tutmasını sağlıyor. Ancak sağlıksız verilerle verilen kredi kısa sürede geri dönüş yapmıyor ve takipdeki alacaklara geçiyor.
Fitch’den Enflasyon muhasebesinin askıya alınması açıklaması
Fitch Ratings, BDDK'nın banka dışı finans kuruluşları için enflasyon muhasebesi uygulamasını askıya alma kararının, Türk banka dışı finansal kuruluşların (BDFK)...