THY’de örgütlü Hava-İş Sendikası, pandemi sürecinde gelirleri büyük darbe alan şirketin çalışan ücretlerinde yüzde 30-50 indirim teklifini reddetti.
THY’de örgütlü Hava-İş Sendikası, pandemi sürecinde gelirleri büyük darbe alan şirketin çalışan ücretlerinde yüzde 30-50 indirim teklifini reddetti.Sendika, THY’nin toplu iş sözleşmesi (TİS) maddelerinin uygulanmaması talebinin de sendikanın kırmızı çizgisi olduğunu vurguladı.
Kısa çalışma ödeneği uygulamasının devam ettiği THY’de, bir ay sonra uygulamanın sona erecek olması ile çalışanların durumunun ne olacağı belirsizliğini koruyor.
Şirketin yatırımcı sunumunda yer alan bilgiye göre ilk çeyrek sonu itibariyle THY’nin, THY Teknik şirketi de dahil 39 bin 84 çalışanı bulunuyor.
THY’nin personel giderleri ise 490 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.
Yaklaşık 23 bin THY çalışanını temsil eden Hava-İş, istihdam kaybı yaşanmaması için ücret indirimi konusunda THY ile hemfikir olsa da, indirim oranı ile TİS ile kazanılmış diğer hakların korunması noktasında taraflar uzlaşamıyor.
Hava-İş açıklamasına göre THY sendikaya ilettiği protokol metni kapsamında kokpit personeli için yüzde 50, kabin personeli için yüzde 35, yer personeli için ise yüzde 30 kesinti yapılarak ücretlerin yeniden belirlenmesini talep etti.
THY ayrıca, 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ndeki kazanımların bir kısmından da vazgeçilmesini istedi.
Hava-İş THY’nin teklifini reddetti.
Sendika yetkililerinden alınan bilgiye göre Hava-İş, farklı birimler özelinde yüzde 25-40 arasında maaş indirimine üyeler tarafından da onaylanması şartıyla sıcak bakıyor. Ancak yapılması muhtemel protokolde 5 bin lira altında ücret alan hiçbir üyeye maaş indirimi uygulanmamasını talep ediyor.
Hava İş’in talepleri arasında istihdamın kesintisiz devamı, zorunlu ücretsiz izne çıkarma yetkisinin kullanılmaması, ikramiyelerden taviz verilmemesi ile 26. Dönem TİS kazanımlarının aynı şekilde korunması bulunuyor.
Sendika, kendisine iletilen 2018 Ocak rakamlarına dönüş talebini de reddediyor.
Sendika, ayrıca, yapılması muhtemel protokol süresinin en fazla altı aylık olması ve altı ayda bir günün koşullarının değerlendirilip ihtiyaç halinde tekrar masaya oturulmasını istiyor.
THY ilk çeyrekte, corona virüsü salgını nedeniyle yolcu trafiğinin neden olduğu zayıf operasyonel marjlar, hedge kontratlarından doğan zarar ve finansman giderlerinin etkisiyle 2.02 milyar lira zarar açıklamıştı.
Şirket, operasyonel maliyetlerini azaltmak ve finansal likiditesini artırmak için personel giderleri ile ilgili gönüllü ücretsiz izin ve kısmi çalışma gibi maliyet azaltıcı tedbirler aldığını duyurmuştu.
THY ve Hava-İş istihdam kaybı olmaması adına ücretlerde indirim için haziranda görüşmelere başlamıştı.
Piyasa yapısını bozan sahte ilanlar devam edecek
Ticaret Bakanı Ömer Bolat elektronik ilan doğrulama sisteminin 1 Ocak 2025 tarihinde bütün ilanlarda yürürlüğe gireceğini açıklamasına rağmen Bakanlığı İç...